Camembert sajt
Ugye, azt mindenki tudja, hogy a camembert sajt Franciaországból származik, eredetileg Normandiából. Sokak számára a camembert jelenti " A FRANCIA SAJT"-ot.
Ez a sajtféleség nyers tehéntejből készül, kérgét nemespenész bevonat borítja. Az eredeti, védjeggyel ellátott camembert 10,5-11,5 cm-es átmérőjű, 3 cm magas, 25 dkg-os kerek sajt, melyet vékony fadobozban hoznak forgalomba. (Óh, ilyen nekem is kell!)
Nos, ezt a sajtféleséget magam is elkészítettem, és mondhatom: elsőre sikerült! Ugyan a penészfoltocskák kicsit később kezdtek rajta mutatkozni, mint ahogy várni lehetett volna, de ez köszönhető valószínűleg az érlelés helyi jellegzetességeinek:))) Pince híján ugyanis kellett némi lelemény a penészfejlődéshez szükséges páratartalom és hőmérséklet biztosításához...
A sajt jelenleg is hűtőben érlelődik, persze már megkóstoltuk, és volt egy-két szerencsés barát, aki kapott pár falatot belőle. A sajttészta szépen sárgul, kenőcsösödik, ahogy az elő van írva...
A sajt történeti hátteréhez egy francia parasztlány neve fűződik, nevezetesen Marie Harel, aki egy lelkész segítségével készítette el a francia forradalom utáni időkben ezt az addig ismeretlen sajtot, aminek III. Napóleon is nagy kedvelője lett.
Az alábbi fotókon pedig bemutatom az enyémet, ha nem is védjegyes, de echte bakonyi!
A cikkhez adatokat Anne Iburg Kis sajtlexikonjából ollóztam
Ez a sajtféleség nyers tehéntejből készül, kérgét nemespenész bevonat borítja. Az eredeti, védjeggyel ellátott camembert 10,5-11,5 cm-es átmérőjű, 3 cm magas, 25 dkg-os kerek sajt, melyet vékony fadobozban hoznak forgalomba. (Óh, ilyen nekem is kell!)
Nos, ezt a sajtféleséget magam is elkészítettem, és mondhatom: elsőre sikerült! Ugyan a penészfoltocskák kicsit később kezdtek rajta mutatkozni, mint ahogy várni lehetett volna, de ez köszönhető valószínűleg az érlelés helyi jellegzetességeinek:))) Pince híján ugyanis kellett némi lelemény a penészfejlődéshez szükséges páratartalom és hőmérséklet biztosításához...
A sajt jelenleg is hűtőben érlelődik, persze már megkóstoltuk, és volt egy-két szerencsés barát, aki kapott pár falatot belőle. A sajttészta szépen sárgul, kenőcsösödik, ahogy az elő van írva...
A sajt történeti hátteréhez egy francia parasztlány neve fűződik, nevezetesen Marie Harel, aki egy lelkész segítségével készítette el a francia forradalom utáni időkben ezt az addig ismeretlen sajtot, aminek III. Napóleon is nagy kedvelője lett.
Az alábbi fotókon pedig bemutatom az enyémet, ha nem is védjegyes, de echte bakonyi!
A cikkhez adatokat Anne Iburg Kis sajtlexikonjából ollóztam
Hú de finom lehet! Te magadtól jöttél rá mindenre, vagy tanultad a sajtkészítés fortélyait?
VálaszTörlésMilyen szép! Finom is lehet, és meg kell vallanom, szeretem a sajtos, olajbogyós fotókat.Talán valami áhított franciaországi út van bennem.Van a közelemben valaki, aki sokat utazik oda, és mesél, mesél...A sajtokról is.
VálaszTörlésBennem volt,de nem írtam le, pedig nagyon akarom. Meghajlok a tudásod előtt!
VálaszTörlésFelhőtlenül boldog nőnapot kívánok!
VálaszTörlésEszméletlen jól néz ki, a Tökéletes sajt, és gondolom nem csak látszatra :)) gratulálok!!
VálaszTörlésZsuzsa, ez nem semmi, gratulálok, nagyon ügyes vagy! Amikor a lányom kicsi volt, egyszer egy ilyen sajt evés után azt mondta- ez a kedvenc sajtja! Nála a mai napig ez a hivatalos neve ennek a sajt típusnak: Kedvenc sajt!
VálaszTörlésMég egyszer gratulálok hozzá!
Összefut a számban a nyál!
VálaszTörlésZsuzsa,fantasztikusan guszta sajtokat keszitesz, profi vagy! Mäs temäban majd kereslek...recepre lenne szüksegem,sikerült hust szereznem.:)
VálaszTörlésAz elöbbi Judit en vagyok,nem tudom miert igy adta ki?
VálaszTörlésNagymamis: nem rájöttem, hanem gyakorlom és kutatom a fortélyokat:))
VálaszTörlésÉva: zavarba ejtesz...
MJ: köszönöm a jókívánságot
igorka: köszönöm szépen, és tényleg fincsi:))
Chiara: köszönöm szépen Neked is!
Kékmadár: virtuális egészségedre!
Judwil: egyszerű falusi asszony vagyok, nem tartom magam profinak, de ez tényleg egy jól sikerült példány:))) Te sem panaszkodhatsz a gyönyörűséges szappanjaidba sok ötletet raksz, szeretlek olvasni...
nagy kedvencem a sajt...a látvány után muszáj is most ennem egy falatot :) gratulálok, gusztusos nagyon!
VálaszTörléssajtkészítésbe szerintem nem mernék belefogni
vajat viszont szívesen csinálnék
ehhez tudsz tanácsot adni?
Szijja Zsuzsu!
VálaszTörlésHétvégén készülök menni hozzátok, marad még addigra egy apró falatocska nékem?
Hát nem semmi vagy, az egyszer bizti, bár én ezt már igencsak régóta tudom! :)
Edit: vajjal még nem kísérleteztem, tejszín kell hozzá, azt viszont én nem fölözöm le, hanem beledolgozom a sajtba...
VálaszTörlésSzilvi: sok-sok vendég lesz nálunk, úgyhogy még Te is elférsz:)))
Szia!
VálaszTörlésLeírod hogy kell készíteni?
Nagyon jól néz ki!