Adventi készülődés a faluban

Ezen a hétvégén került sor falunkban a Betlehem felállítására, amin a falu apraja-nagyja megjelent és segédkezett. Ilyenkor az asszonyok aprósütivel, forralt borral kedveskednek a munkát végzőknek, ám a nézelődők, netán falubeli vendégek is kaphatnak a "kínálóból".
A hangulat kiváló volt, így a jászol és a három királyok beállítása is gyorsabban ment:))

Most pedig idézem Molnár V. József Kalendáriumából az ide vonatkozó részt:

"A régi ember gondolkodásában, szakrális gyakorlatában az esztendő adventtel kezdődött. Advent adta elejét az egyházi évnek is. A Nap ilyenkor alacsonyan jár, ködösek a hajnalok, a rontást hozó sötét napok, de egyben a várakozás, a készület, a reménykedés időszaka ez. A hajdani falu népe a sötétség adta szorongást, szórtságot, a betegségnek ágyazó rosszat a karácsonyi készület rítusaival oldotta, zavarta el. Az ember testéből, lelkéből, s a rábízottak sokaságából is űzte a gonoszt, hiszen az ő dolga volt a Teremtő akarata okán, hogy a jószág az istállóban, ólban, a kert, a mező, az erdő, a vizek is épek maradjanak, rendezetten várják a gazdával együtt a csodát, a Nap téli fordulatát, Fény-Krisztus születését..."

Éljük át mindannyian e gondolatok mentén - mai viszonyainkhoz igazítva - a várakozást, a reménykedést, hogy Napfordulókor újból örülhessünk a fénynek, az új élet eljövetelének.

Megjegyzések

  1. Milyen hamar megint itt az advent!! Zsuzsa, a blogod is téli színekbe öltözött! Jó készülődést a karácsonyra nektek is!

    VálaszTörlés
  2. Ágni, gyorsan újabb ruhát adtam a blognak, hisz a fekete bármily elegáns, egy falusi blognak mégiscsak túl sötét. Bár a hangulatomhoz illett...:))

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Füstölt nyúlcomb

Nyúlszalámi

Feta sajt készítés