Ír szódás kenyér

Nem is én lennék, ha nem próbálnám ki az ír szódás kenyeret! Már sok oldalon találkoztam vele, s a kommentekből nagyon vegyes kép alakult ki róla. Volt aki, istenítette, volt aki a szagától fel akart fordulni....Én az előbbi kategóriába tartozom, azzal a kiegészítéssel, hogy elfoglalta szívemben a NAGGGYON-naggggyon fincsi jelzőt! Egyszerűen isteninek tartom! Valóban: nem vetekszik a gyönyörűen megkelt kenyerekkel, azonban van ennél egy jobb tulajdonsága: gyengébb bélzetűeket nem puffaszt, s amúgy az ízélmény, amelyet a rágcsálásával okoz csodás! Vajjal, lekvárral, sajtkrémmel próbáltam, s minden ízében megfelelt a nyálelválasztásomnak. S aki saját kenyeret süt, annak ez az élmény párosul azzal a tudattal, hogy ezt az élményt saját maga elő tudja állítani. Én abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy az ír szódás kenyér egyik összetevőjét - író helyett kefírt vagy joghurtot - elő tudok állítani gazdaságomban kecskéim tejéből, így nem is akármilyen savas adalékot tudok a leendő kenyérkéhez hozzáadni!!! Ilyenkor annyira hálás vagyok Tincsőnek, Ibinek és Gittának, meg van bocsátva minden lerágott muskátli és tujabokor.:)))
Nos. A receptet legelőször Limaránál láttam, így bocs mindenki másnak, őt fogom belinkelni!
A recepten tehát azt a változtatást végeztem, hogy kecskekefírrel - valódi kaukázusi:)))- oldottam meg a savas összetevőt, és mint látni fogjátok, egyből a sajtos változatot készítettem el, igaz nem reszelt sajttal, hanem kockára vágott kecskesajtot nyomkodtam az ellapogatott kenyérkébe.
Azóta már sajt nélkül is elkészítettem többször is a kenyérkét, úgyhogy lehet, felváltja a DNK kenyeret, és mindennapi használatos lesz!
A kenyér tényleg lapos, likacsokat nem tartalmaz, mégis könnyű, illatos, és mivel én teljes kiőrlésű rozslisztet is tettem bele, rendkívül ízletes lett. A tetejét még szezámmaggal dúsítottam, úgyhogy KIVÁLÓ, ajánlani tudom annak is, aki nemcsak a könnyű elkészítése miatt próbálná ki.

Megjegyzések

  1. nagyon jól néz ki! Örülök, hogy tetszett!:))

    VálaszTörlés
  2. Hűűűű de jól néz ki! És mennyire finom lehet! Még nem láttam ilyen sajtdarabkás megoldást, de jót tett a kenyérke külsejének, és az ízének is biztosan!

    VálaszTörlés
  3. Ha kisütöttem, amit kisütöttem, kipróbálom a te receptedet is. Nem küldenél egy ki igazi kecskekefirt? :-) Dalmáciában találkoztunk nagyon finom sajtokkal, biztos a tiéd is remek. Lehet, egyszer elballagunk felétek, mert szép és izgalmas helyen éltek.

    VálaszTörlés
  4. Limara: köszönöm az inspiricáiót, főleg, hogy hosszú távú szerelemnek néz ki a szódás kenyér.

    m : tényleg fincsi

    Kőrösi László: várom a fejleményeket kenyérsütés terén:)) A kecskekefírt pedig meg lehet kóstolni Gannán, a Bodzás Vendégházban:)) Szeretettel várlak Benneteket!

    VálaszTörlés
  5. Nagyon mutatós így a sajtdarabokkal megtűzdelve!
    Már Limaránál is kiszúrtam ezt a receptet, de ezzel a sajttal nagyon jóóó! :)
    Hasonlóképpen DNK rajongó vagyok, de szerintem ezért a kenyérért érdemes lesz egy kis kitérőt tenni... :) Köszi!

    VálaszTörlés
  6. Felhőlány: tényleg érdemes kipróbálni, főleg, ha nem szereted az élesztő utóízét. Én már lecseréltem a DNK kenyeret:))) Most a különböző ízesítésekkel kísérletezem, s ha lesz érdemleges, amit megmutathatok, máris jelentkezem vele!

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Füstölt nyúlcomb

Nyúlszalámi

Feta sajt készítés