Cudaritis

Örvénylik-kavarog odakinn a jeges szél. Nem hallatszik egy árva madárcsiripelés sem, még a kakasba is belerekedt a kukorék..

A galambok csendben gubbasztanak az istállókban, a kiszórt búzára is csak ímmel-ámmal reppenek ki - a burukkolást pedig berekesztették. Ám látok köztük egyet, aki szénaszálat cipel a csőrében: fészket rak az istenadta. 

A kacsák jeget törnek, a kirakott langyos víz egy szempillantás alatt befagyott. Nekik sincs kedvük kalandozni, legelészni az udvaron: mit is legelnének: csonttá fagyott minden kis zöldecske, ami az elmúlt napokban nekitavaszkodott. Várják tehát a melegebb időt, behúzódva a szénabálák szélvédett árnyékába.

A tyúkjaim viszont nagy nyertesei a mai napnak, köszönhetően annak, hogy ma sikerült átmennünk zabért és szotyiért a szomszéd gazdaságba. A friss portékából pedig naná hogy azonnal kaptak, s szélvihar ide vagy oda, ennél finomabb csemege majd csak tavasszal a kövér giliszta lesz. Erre még egy kicsit várni kell, majd ha kienged a fagyos föld.

A napi kötelezők után - etetés, istálló karbantartás, tűzifa behordás - jó egy kicsit megpihenni a lakás kellemes melegében. Ropog a tűz a sparheltben, a cserépkályha is ontja a melegét, ...forr a teavíz, ma gingkóból,  borsmentából, csipkebogyóból, körömvirágból készül, gyömbérrel ízesítve. Készül Bugac vacsorája is csirke farhátból.


 


 

Matatok a konyhában, ma nincs különösebb főzés, maradékot eszünk, húsmenteset. Tejes krumplileves a menü currys karfiollal, gyufatésztával. Készült tegnap céklás-almás aszpik, és rozmaringos lepénykenyér is, szóval élelemért nem kell kimozdulnunk itthonról.




 

Szépen gyarapodik a nyúlállományunk. A minap elkülönítettük a süldőket, így most izmosodhatnak-combosodhatnak, szálkásíthatnak:)) Két hét múlva pedig másik két anya alól vehetjük ki az ifjakat, a harmadik pedig épp tegnap rakott fészket, úgyhogy ott is van már szaporulat. Egyelőre nem kíváncsiskodom, hamarosan úgyis kiderül mennyi az annyi.


 

Takarítom a ketreceket, puha szalmát hordok a tyúkoknak, legyen kedvük tojást rakni. Nem panaszkodhatom, tegnap is tíz darab volt a termés, így ma tudok küldeni anyósomnak friss, kapirgálóst.

Csúszkálok a talicskával a jégbordákon, el a trágyadombig. Nem veszélytelen, de kapaszkodom erőst a talicskanyélbe. Jó kis torna ez : erős ellenszélben egyensúlyozni megpakolt teherrel.

Éljen a kántriélet!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Füstölt nyúlcomb

Nyúlszalámi

A jancsikályháról