|
Csalánleves |
|
Tavaszi vadsaláta | |
|
|
|
Podagrafüves fűszervaj |
|
Csalános töltött tészta |
Ma a gyomok között tartjuk nyilván őket - irtjuk is az állományukat a szép, sima, egyenletes füvű kert érdekében - régen viszont a vidéki szakácsok és háziasszonyok nagy örömmel várták az első zöld hajtások megjelenését.
Tyúkhúrból, turbolyából, pitypangból, csalánból, vadmustárból, vadsóskából, medvehagymából készültek olyan egyszerű ételek, melyek a tél után a test "újjáélesztését" segítették, krémlevesek, mártások, tésztaételek, köretek, saláták formájában, húslevesek zöldségeként, bátrabbaknál akár nyersen.
Gyerekkoromból én is jól emlékszem a mályva, a vadsóska savanykás ízére, amit vigyorogva rágcsáltunk csavargásaink során a barátokkal.
A tavaszi ehető vadnövények kultusza világszerte növekedőben van, egyre-másra ássuk elő nagyanyáink féltve őrzött receptúráit és jövünk rá arra, hogy a természet bőségesen ellát minket "éltető" ételekkel. Felhasználásuk sokoldalúságáról , a belőlük készíthető ételekről meséljenek a fenti képek. Ezek az ételek nem csak egészségesek, hanem szemet gyönyörködtetők, gyűjtsétek és készítsétek örömmel, tegyétek a család asztalára a tavasz első vitaminbombáit.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése