Sokan szeretjük a halat - szerencsére, bár nem elegen...Közeledvén a tél felé, nem csak a malac és disznóvisítástól kell, hogy hangos legyen egy vidéki porta... mi a hideg időszak - az Enyészet és Álom hava idején a pisztrángfüstölésnek hódolunk, s szerencsére erre a programunkra vannak más érdeklődők is...
Ez a téli tevékenység a beszerzéssel kezdődik, kedvenc helyünk a Sárosfői Halastavak, ide látogattunk pisztrángért. (Addig is, amíg a Bittva nem kezdi ontani huszasával a legalább 30 dekányi pisztrángokat...Süldők azért már horogra kerültek errefelé is.)
A történet innentől otthon folytatódik. Én már a halak érkezése előtti napon elkészítettem - természetesen titkos receptúra alapján - a halpácot. A kizsigerelt halakat ebbe a pácba érleltük egy éjszakán át, majd alaposan letörölgetve szárítottuk szintén egy éjszakán át hideg helyen, kampóra fűzve őket:((
Másnap a füstölő előkészítése a ház ura feladata, én csak sertepertéltem körülötte a helyet takarítván és az eszközöket előkészítvén...Gyümölcsfaforgács, cseresznye és szilvafa minihasábok a tűzhöz...nem ragozom, mert ezt én nem foghatom fel ésszel, mi mindenen múlik a csodás végeredmény...
Márpedig az most is fenséges volt, mint máskor is:
|
Itt még sötétedés előtt Rőtikével... |
|
Falusi udvar...esti kivilágításban |
|
Még sötétebb.... |
|
Hja...itt már a végtermék elpusztítása a macsekok által |
|
Füstölődünk... |
|
Pár darab árválkodik még a készülékben... | | |
|
|
|
Házigazdaként a füstölt pisztráng bekebelezéséről nem volt időnk fényképeket készíteni, hisz el voltunk foglalva a filézéssel és egyéb ilyenkor szokásos adomákkal. Egyébként közel harmincan vívtak közelcsatát a legfinomabb falatokért...
Megjegyzések
Megjegyzés küldése