Pisztrángfüstölés előtt...

Sokan szeretjük a halat - szerencsére, bár nem elegen...Közeledvén a tél felé, nem csak a malac és disznóvisítástól kell, hogy hangos legyen egy vidéki porta... mi a hideg időszak - az Enyészet és Álom hava idején a pisztrángfüstölésnek hódolunk, s szerencsére erre a programunkra vannak más érdeklődők is...
Ez a téli tevékenység a beszerzéssel kezdődik, kedvenc helyünk a Sárosfői Halastavak, ide látogattunk pisztrángért. (Addig is, amíg a Bittva nem kezdi ontani huszasával a legalább 30 dekányi pisztrángokat...Süldők azért már horogra kerültek errefelé is.)
















A történet innentől otthon folytatódik. Én már a halak érkezése előtti napon elkészítettem  - természetesen titkos receptúra alapján -  a halpácot. A kizsigerelt halakat ebbe a pácba érleltük egy éjszakán át, majd alaposan letörölgetve szárítottuk szintén egy éjszakán át hideg helyen, kampóra fűzve őket:((


Másnap a füstölő előkészítése a ház ura feladata, én csak sertepertéltem körülötte a helyet takarítván és az eszközöket előkészítvén...Gyümölcsfaforgács, cseresznye és szilvafa minihasábok a tűzhöz...nem ragozom, mert ezt én nem foghatom fel ésszel, mi mindenen múlik a csodás végeredmény...
Márpedig az most is fenséges volt, mint máskor is:
Itt még sötétedés előtt Rőtikével...

Falusi udvar...esti kivilágításban

Még sötétebb....

Hja...itt már a végtermék elpusztítása a macsekok által

Füstölődünk...

Pár darab árválkodik még a készülékben...


Házigazdaként a füstölt pisztráng bekebelezéséről nem volt időnk fényképeket készíteni, hisz el voltunk foglalva a filézéssel és egyéb ilyenkor szokásos adomákkal. Egyébként közel harmincan vívtak közelcsatát a legfinomabb falatokért...

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Füstölt nyúlcomb

Nyúlszalámi

Vargányás gombakrém