Geotúra a dinók nyomában, Iharkúton

Szombaton Németh Rita, a bakonyjákói Forrás Vendégház gazdaasszonya szíves invitálására elzarándokoltunk Iharkútra, ebbe az 1979 óta szellemfaluba, ahol a híres-neves, bakonyi világszenzációnak számító 85 millió éves Hungarosaurus (páncélos dinoszaurusz) , a Bakonydraco (repülő hüllő) és az Iharkutosuchus (növényevő krokodil) is előkerült.
Az MTA-ELTE Lendület dinoszauruszkutató csoportjának 3. hete tartó ásatása ért véget, és az expedíció történetében először most a nagyközönség is betekintést nyerhetett a munkájukba, a Bakony-Balaton Geopark szervezésében tartott dinó-nap keretén belül.
A három hét leforgása alatt közel ezer csontot találtak, köztük egy kistermetű krokodil koponyatöredékét, mely a további vizsgálatoktól függően akár új faj is lehet. Előkerült páncélos dinoszaurusz lelet is, amelynek csonttöredezettségealapján a dinót feltehetőleg megtaposhatták, széttéphették...Szegény...
Iharkút története röviden: már az Árpád korban is lakott volt, később a török vész idején kipusztult. Még később az Eszterházy család jóvoltából telepes svábokat hívtak be lakóul, akik erdei munkából, favágásból éltek. A második világháború idején a németajkúakat kitelepítették, ám sorsát az alatta megtalált bauxit-vagyon pecsételte meg. 1979-1981 között a falu megmaradt lakóit a környező településekre telepítették,  csakúgy, mint a temetőt.
A település helyén a külszíni fejtések következtében kerültek elő az első dinoszaurusz testfosszíliák, amelyek mellett  egy teljes szárazföldi faunát tártak fel a kutatók dr. Ősi Attila paleontológus vezetésével.
A területen zajló földmunkák miatt a lelőhely egyelőre csak Rita asszony szervezett "kisvonatos" túrájával látogatható.
A még élő egykori iharkúti lakosok és azok leszármazottai a területen Emlékparkot hoztak létre, ahol egy harangláb és kereszt emlékeztet az egykori falura.
Az ásatások helyszíne pedig valószínűleg egy dinó-park lesz majd a jövőben.
Egy vidám geológushallgató

3D-s dinóképeslapok gyerkőcöknek

Az Emlékpark bejárata

Harangláb és kereszt


Kisvasúttal mentünk a helyszínre

A terepen már gyalogosan-elől Németh Rita

Krokodil koponyatöredékek, teknőspáncél

Caplatunk a feltáráshoz

Néhol 30 méteres mélység...

Esővájat a bauxitban

dr. Ősi Attila paleontológus

Páncélos dinó maradványok

Vajon, amit találtam az is 80 millió éves?

Leendő régészek, geológusok

Bánya, de gyönyörű!

Ősi lelet: krokodil vagy dinó?

Csontmaradvány egy kövületben

Vissza a kisvasúthoz

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Füstölt nyúlcomb

Nyúlszalámi

Feta sajt készítés