Mária szobor avatás

Tartozom még falunknak egy bejegyzéssel, egy nyár végi kulturális programról való megemlékezéssel.  Ganna egyik gyöngyszeme a település Fő útja mentén, egy kis fali kápolnában lévő Szűz Mária-szobor. Valószínűleg egykor a gannai fatemplomot díszítette, mostani helyére a múlt század harmincas éveiben került..Az eltelt nyolc évtized alatt a csodaszép szobor állapota meglehetősen leromlott, ezért két gannai fiatal, Nagy Hedvig és Noviczki Katalin úgy döntött, szabadidejüket nem kímélve rekonstruálják az értékes alkotást.
A két fiatal lány a szobrot Gerlei Ferenc gannai asztalosmester műhelyébe vitte, ahol június elején elkezdődött a felújítás. Ehhez Bagaméri Mihály festőszakember tanácsait megfogadva a két lány minden nap több órát szánt a szobor restaurálására, amely a csiszolás és festés után közel három hónap alatt újult meg. A Mária-szobor ünnepélyes újraszentelésére, megáldására augusztus 20-án került sor, Reinhardt György gannai plébános celerbálásával. A szobor mellett közösségi összefogással a kis fali kápolnát is sikerült felújítani.


Ráadásként a településen található12 keresztből 8 került még a gannai búcsúig restaurálásra, amelyből 7 önkormányzati finanszírozásban, egy pedig magánforrásban valósul meg.

Megjegyzések

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Füstölt nyúlcomb

Nyúlszalámi

A jancsikályháról