Újra a kekszmintázóról
Szeretnék megosztani Veletek egy újabb kekszreceptet, ami nagyon jól bevált a mintázóinkhoz, a fényképek szerintem ezt szépen "láttatják":))
Kekszrecept a Bodzásból:
- 200 g BL 55 liszt
- 100 g holland kakaó
- késhegynyi só
- 70 g porcukor
- 200 g hideg vaj (itt sajna a margarin nem válik be)
- 1 egész citrom lereszelt héja
- 1 tojás
Az összetevőket szépen ki kell dolgozni - segíthet a botmixer - és lefóliázva hideg helyen jó pár órát pihentetni kell.
Nem véletlenül hangsúlyoztam ki a vajat - megpróbáltam margarinnal is, de a mintát kevésbé adta ki. Ebbe a sütibe nem került semmiféle "puffasztó" anyag - sütőpor, szódabikarbóna, élesztő -, mégis egy dekoratív keksz kerekedett belőle. Úgy gondolom, a minőségi vajnak és a hideg helyen való pihentetésnek köszönheti szép állagát - és a jó minőségű kakaónak??? (Itt lenne a reklám helye...)
Mindenkit kérek, aki megvásárolta a kekszmintázóinkat, hogy írja meg tapasztalatait, tegyen közzé recepteket az oldalamon, hogy minél több jó és használható recept legyen közkinccsé ezzel a gyönyörű mintázóval elkészítve:)))
Jó munkálkodást és sok fincsi vendégváró sütit kívánok Nektek:
Bodzazsuzsa
Kekszrecept a Bodzásból:
- 200 g BL 55 liszt
- 100 g holland kakaó
- késhegynyi só
- 70 g porcukor
- 200 g hideg vaj (itt sajna a margarin nem válik be)
- 1 egész citrom lereszelt héja
- 1 tojás
Az összetevőket szépen ki kell dolgozni - segíthet a botmixer - és lefóliázva hideg helyen jó pár órát pihentetni kell.
Nem véletlenül hangsúlyoztam ki a vajat - megpróbáltam margarinnal is, de a mintát kevésbé adta ki. Ebbe a sütibe nem került semmiféle "puffasztó" anyag - sütőpor, szódabikarbóna, élesztő -, mégis egy dekoratív keksz kerekedett belőle. Úgy gondolom, a minőségi vajnak és a hideg helyen való pihentetésnek köszönheti szép állagát - és a jó minőségű kakaónak??? (Itt lenne a reklám helye...)
Mindenkit kérek, aki megvásárolta a kekszmintázóinkat, hogy írja meg tapasztalatait, tegyen közzé recepteket az oldalamon, hogy minél több jó és használható recept legyen közkinccsé ezzel a gyönyörű mintázóval elkészítve:)))
Jó munkálkodást és sok fincsi vendégváró sütit kívánok Nektek:
Bodzazsuzsa
Nagyon tetszik! Hol, és mennyiért tudok rendelni?
VálaszTörlésA bodzazsuzsa@gmail címre küldd el érdeklődésedet, és hamarosan válaszolok rá:)))
TörlésKorábban is nézegettem már ilyen és hasonló mintázókat, csak pont jó recept híján nem mertem beruházni.
VálaszTörlésÉn pont abból indultam ki, hogy bármilyen puffasztó, térfogatnövelő szer ronthat a mintán sütés közben. A vajas kekszek jók lehetnek, de azon gondolkodom, hogy feltétlen kell-e bele a tojás, hiszen az is térfogatnövelő, főleg a fehérje. Persze félő, hogy anélkül nem áll össze rendesen, illetve sütés után szétmorzsálódik a keksz. Esetleg a mézes verzió nem. Mindenesetre egy kicsi tojással próbálkoznék, vagy csak fehérjével (hiszen az "ragaszt", a sárgája főként zsír). A képeiden látszik, hogy klasszul működik a recepted!
Igen, Ildikó, és köszi az ötletet, lehet, hogy kipróbálom csak fehérjével.
TörlésÉn is azt gyanítom, hogy tojás nélkül szétmorzsálódik. Ezért is kérem, hogy gyakorlatozzatok és csináljunk egy receptgyűjteményt a kekszmintázóhoz:)) Rajta!
Gondolkodtam még a recepteden, biztos vagyok benne, hogy csak vajjal működik, a margarinok túl sok különböző zsírt és adalékanyagot tartalmaznak, nem igazán homogének, és újabban nem is elég kemények.
VálaszTörlésGyönyörűségesek.Előbb utóbb nekem is kell egy ilyen mintázó...
VálaszTörlésNagyon szépek a kekszek!!! Nekem is lassan kellene egy ilyen mintázó, meg egy szuper tej- és tojás mentes recept! Gratulálok, nagyon ügyes vagy!!!
VálaszTörlés