Balzsamecetes disznó apróhús

Talán nem vagyok egyedül a tekintetben, hogy az ecetet nagyjából salátákhoz használom. Konyhámban csak nem oly rég fedezhető fel a 10 és 20%-os ecet mellett az almaecet, néha a tárkonyecet, újabban a balzsamecet.
Ez a likőrsűrűségű, sötétbarna színű "elixír" Olaszországból, azon belül is Modenából és a szomszédos Reggio Emiliából származik.
Kutakodásaim alapján megtudtam, hogy az eredetvédett balzsamecetet kizárólag a trebbiano vagy lambrusco szőlő mustjából készítik, melyet lassan a felére sűrítenek nyílt láng felett, ez elősegíti a karamellizálódást, s innen a sötét szín.
Az érlelés legalább 12 év! Ezalatt egyre kisebb hordókba töltik át az ecetet, általában gesztenye, cseresznye, eperfa, kőris, tölgy és boróka lehet a hordó anyaga. Az ecetet nem pincében, hanem inkább padláson érlelik, ahol a nyári napmeleg segíti az erjedést, míg a téli hideg lelassítja, és ekkor tud leülepedni az ecet. Az így érlelt ecetnek horribilis ára van, százezeren felüli.
A nálunk is kapható modenai balzsamecet ipari méretekben készül, szőlősűrítményből és borecetből, némi színezékkel.
A mai étkem ezzel a balzsamecettel készült, lássuk miből is!

Hozzávalók:

- 30 dkg sertés apróhús
- 10 dkg szárzeller
- egy marék fenyőmag
- 1 dl fehérbor (somlói furmint)
- 1 lilahagyma
- 10 dkg kecskesajt
- pici disznózsír
- 2 ek. olívaolaj
- balzsamecet
- só, őrölt bors

A fenyőmagot serpenyőben zsír nélkül megpirítottam, félretettem. Olívaolajon a lilahagymát és a szárzellert megdinszteltem, fedő alatt pár percig pároltam, félretettem.
A sertés apróhúst zsíron megpirítottam, sóztam, fehér borral felöntve puhára pároltam.
A kecskesajtot lereszeltem, zsírozott tepsiben diónyi halmokat raktam belőle és 200 fokra előmelegített sütőben pirulásig sütöttem. Így a sajt szétterült, és kihűlés után ostyaszerűvé vált.
Ezután tányérra rendeztem a húst a sajtostyával, zöldségekkel, fenyőmaggal, pici olívával és balzsamecettel meglocsoltam, borsot őröltem a tetejére.
Nem mindennapi ízkavalkád, elárulhatom. Legközelebb ezt a receptet kipróbálom nyúlhússal is, hisz újból indulni szeretnék a Gasztrabbit nyúlhúsos receptversenyén:)))







Megjegyzések

  1. Uhh Zsuzsa, összefutott a nyál a számban! Ez isteni! Bár én a nyuszikát kihagyva inkább a disznóval próbálkoznék. :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Füstölt nyúlcomb

Nyúlszalámi

Feta sajt készítés