Értékes falatok reggelire

Mindenki tudja, mennyire fontos, hogy a napot megfelelően összeállított, tápdús reggelivel indítsuk. - Ha épp nem tartozunk abba a kategóriába, ahol az "akkor együnk, amikor megéhezünk" jelszót hirdetik, és reggel eszünk, mielőtt munkába indulunk, vagy épp a munkahelyünkön kell a munkaidőből kiszakítani azt a tíz percet, amikor lenyeljük a napi első falatokat.
A médiából ömlik ránk az egészséges táplálkozás, hol így - hol úgy körítve.
Az evés és főzés szerintem mai világunkban túl van harsogva, még ha elismerem is, hogy a szervezetünk, működésünk alapvető ellátásáról van szó, amit szeretünk boldogságfaktorként is értelmezni.
Azonban nem tudom, megfigyeltétek-e, hogy csöpögtetik az agysejtjeinkbe a rovarevést és egyéb extrém, de a világban még tömegében rendelkezésre álló "evési alapanyagokat"- és valljuk be, ezek tápanyag szempontjából superfood élelmiszerként értelmezhetők, még ha a mai gusztusos gasztro trendünknek egyelőre nem felfoghatóak. Vannak már ötcsillagosok, amik étrendjükre tűzik a szitakötőt, tücsköt és még nem tudom, hányféle csodabogarat.
Ennek talán nincs is más oka, mint a készletek kimerülése, a természet, az állattartás, a növénynemesítés, a termőföld -gazdálkodás olyan mértékű eltorzulása, ami a tömegtermelés miatt már nem képes teljes tápértékű élelmiszer előállítására. Ezért dívik a "termeld magad" mozgalom, akár városi házak tetőterét kihasználva is - ezt még a divat ellenére is nehezen képzelem  el egészségesként, csakúgy, mint a tömegében tápoldatban nevelkedett sárgarépát és egyéb zöldségeket, amik szezonon kívül is kielégítik az éhező tömegeket.(Ha nem is tápanyaggal).  Mert valóban éhezünk, ennivalóink állítólag már a negyede tápértéket sem tartalmazzák, mint egykoron. Ettől is lehetünk fáradtak, stresszesek.  Ne felejtsük el tehát gyermekeinket is megtanítani arra, hogy az élelmiszer nem a virtuális kertben terem egy-két gombnyomásra, hanem a talpunk alatt élő földből, gondos megmunkálással, odafigyeléssel, a kert élőlényei kölcsönhatásának tanulmányozásával, és igen, FIZIKAI MUNKÁVAL teremtődik. Bizony, és ezt a szót: TEREMTŐDIK is nagybetűvel kell írnom, mert ez az élet csodája, beleizzadsz és fáj is, mégis, ha jól csinálod lesz belőle valami. Nem pénz és pénzzel megvásárolható érték, ahhoz már marketingesnek is lenned kell, az egy másik szakma, és szükség van rá.
 Becsüljük hát meg azt a sok emberi hozzáadott munkával előállított, egészséges húst és zöldséget, amik vidéken itt-ott még fellelhetők, így a Bodzás Vendégház háza táján is, minimalista mennyiségben. Mi a saját konyhánkra termelünk, nincs nagyüzemi tyúk és kacsatartás, nyúltenyésztés, a zsebkendőnyi kertünk földecskéje sincs még kizsigerelve, sőt, évről évre gazdagítjuk háztáji érett trágyával -  de ha betévedsz hozzánk és jót-egészségeset akarsz enni, bátran kérd az étlapunkat.
Most épp egy kellemes, napindításra szánt reggelit mutatunk be, amit rendelhetsz az itt tartózkodásod alatt. A reggeliben ami biztosan házi illetve helyi: szezonban a zöldség - szezonon kívül is kínáljuk, de az nem termelői - a pékáru: aminek lisztjét szintén nem mi állítjuk elő, de magam kavarom-dagasztom hol muffinná, hol bagetté, ahogy kívánod, (a fotón medvehagymás muffin a péksüti) a tejtermék: mozzarella, egyéb sajt, a tojás Bodzás-kapirgálós, illetve a fürjtojás is gannai termék. Készítjük a gannai stifoldert (erről hamarosan újabb poszt készül), a töpörtyűt. Szóval bátran válaszd a helyit!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Füstölt nyúlcomb

Nyúlszalámi

Feta sajt készítés