A komposztálásról...csak halkan

Tényleg nagyon jó dolog az újrahasznosításra, a modern gondolkozásra, szuper jól mutatnak a komposztáló rendszerek a 21. századi kertekben, mindent felhasználunk, újrahasznosítunk és ettől leszünk bio, a termékeink minőségét maximálisan ellátó rendszerekké. Látom is a szomszédban, jártomban-keltemben, okosan gondolkodó - főleg városból vidékre kitelepülők között , és a média által is üdvözítő és követendő példaként a komposzt, mint csodatévő, talajjavításra üdvözítő megoldásként a komposztot. Ami az is. Nem mondom, hogy ne csinálj csinos komposztálót  a kertedbe, mert az olyan jól mutat, időd is van rá,  és elmondhatod a barátaidnak, hogy márpedig te mindent megteszel a szuperzöldségért. Aki azonban állatot is tart - hú, ez komposzt-biozöldség ellenreklám - az tudja, hogy az a növényi hulladék, ami a komposztban kiköt, az kiköthetne az állatok közt is, mert boldogan felfalják, és húsban-tojásban lesz majd az újrahasznosítás. Szóval csak csínján azokkal a divatos beruházásokkal, és az egészben gondolkodás - állat-növény-természet-föld-konyha - legyen szemünk előtt. Én is szeretem a szép és takaros épített környezetet, de a természet - és konyhám adta hulladékot elsősorban azonnal az élő állatoknak adományozom. A tőlük származó trágyát pedig valóban a növényeim, virágaim, kertem, gyümölcsösöm élettartamának meghosszabbítására használom fel, mégpedig úgy, hogy előtte a tyúkjaim rendületlenül átkapirgálják.  Mint ezer éve, a világ minden táján. Ehhez pedig nem építek csinos komposztálót , ami egy új keletű divathóbort- vessetek rám követ! ((( - pedig tényleg milyen jól mutatna a hozzánk látogató vidéki életmódot megtapasztalni vágyóknak. Nem biztos, hogy ezen a téren mindenképpen a divatot és trendet kell követni, lehet, hogy egy egyszerű vidéki porta is tud alternatívát felmutatni - uniós támogatás nélkül is, viszont ehhez állatot is kell tartani, Ami ugye napi feladat. Nem való mindenkinek. Legyen komposztálód, ha annyi a növényi és háztartási hulladékod és nincs annyi állatod - semennyi -, ami ezt hasznosítja. (Értsd ezalatt, hogy a területeden lévő füvet például nem legeli le állat - juh, kecske, ló, marha, nyúl - és azt neked kell folyamatosan kaszálnod, vagy a gyümölcsfáidról lehullott levelet kell összegereblyézned - és jól átnézned, hogy nem fertőzött-e, mert úgy a komposztba sem jó, ha belekerül. Szóval, bevallom, én nem követem az épített komposztáló-őrületet, viszont remek táplálékot nyújtok a hulladékokból  az állataimnak, a trágyát és az egyéb begyűjtött hulladékot (kaszált fű, tiszta, fertőzésmentes lombhulladék, hozzáadott adalékok nélkül is) felhasználom a kerti föld beforgatásakor. Mi a véleményetek? Létezhet földmunka vásárolt, hirdetett talajjavító szerek használata nélkül is? Mert a komposztba kellenek ezek is.
Én úgy gondolom, hogy igen, viszont nincs statisztikám arról - és bevallom, nem is kell - hogy ezzel a paraszti modellel mennyire lehet termelékeny a gazdálkodás. Vegyszer nélkül úgy látom, elképzelhetetlen a hatékony, GAZDASÁGOS (anyagilag) gazdálkodás. Nekem itt, Gannán, a portámon, nem alternatíva ennek a követése, mert én tényleg egészséges állatot és növényt akarok fogyasztani, és így nem is leszek a jelenlegi trendeknek-médiának követendő minta. Az egyszerűség-élhetőség nem egyenlő a pénzzel megvásárolható minőséggel, épp ezért soha nem lesz trendi nálam.
Azt látom, hogy sokan - egyre többen keresik - az élhető minőséget, a konyhába kerülő termékek jó minőségét. És mögé is már fölsorakozik a trend, a pénzzel megvásárolható minőség. És sokkal kevésbé láttatják, hogy a minőség mögé munkát is kell képzelni. Ez persze nem annyira trendi, de minket ez nem tántorít el attól, hogy magunknak, és a minket követőknek mégis egy nem túl látványos, mégis minőségi mintával szolgáljunk, a termékeinkből ehessenek, és tőlünk egy olyan mintával távozzanak, amihez - ha követni akarják - tudják, hogy EMBER kell. 
A Bodzásban trendtől függetlenül boldog nyuszi- kacsa- liba- pipihusit lehet enni, a fentiek figyelembevételével:))) És a leves-, salátazöldségeink is a Bodzás-trendet követik. Így lehet egységben a természet állattal-növénnyel-emberrel.



Megjegyzések

  1. Az volna a jó, ha minden háznál lennének növények, állatok, ahogy régen is volt és akkor már nem is kellene gondolkodni, hogy hová tegyük a hulladékot, ételmaradékot, de tudjuk, hogy ez nincs így, ezért gondolkodnak minél többen a jó megoldáson. Nekünk csak egy kis kertünk van és mégis mennyi a munka vele, nagyon nagy elismerésem annak, aki állatokat tart, kertet, növényeket nevel. Bennetek bízhatunk, tőletek tanulhatunk.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igazad van, az összetett vidéki gazdálkodás egész embert kíván, munka mellett, hétvégi házhoz kiszaladgálással nehezen kivitelezhető. Ez régen azért tudott működni, mert a család apraja-nagyja részt vett benne. Ma már a falusi emberek gyerekei is a városban - ne adj'isten külföldön - próbálkoznak. Tanulni tőlünk...? Hááát...csak annak javaslom, aki még annyit sem tud a gazdálkodásról, mint mi:))Egy élet kevés ezt megtanulni, viszont aki beleszületik, az jócskán előnyben van.

      Törlés
  2. Az amatőr kertészetben a komposztálás inkább arról szól, hogy nincs hova a hulladékot dobni. Nálam is ez a helyzet, de én megoldom félig tudományosan, egy olyan helyen, ahol nemigen járok, oda hordok mindenféle maradékot, nyesedéket, oszt ott rohadjon. De az annyira elenyésző, hogy az kevés lenne visszaforgatni a földbe. Pedig mivel hozzánk a szemetes nem jön ki, minden zöldség hulladékot oda vetek.
    Meg ott van a fák nyeséséből származó szir-szar ágak, azt sem érdemes aprózgatni, pedig biztos begyújtásra alkalmas lenne télen, de kinek van türelme azt is aprítgatni, rendezgetni? oszt ott szárad halomra másik tavaszig, éppen most néztem, két-három éves halmot kéne elégetnem, mert összeesett picit a halom a száradástól, de kéne még vagy tíz év, hogy földdé váljon, ahhoz nincs időm. Nemsokára tavaszi takarításként ami ég, az el fog égni.
    Ahogy mondod, lehet mindenből filót csinálni, de nem biztos, hogy gazdaságos is.
    Hobby szinten biztos érdekes és vagány megfigyelni a folyamatot.
    Mese nincs, én is szeretném példásan vezetni a kertet, de ahhoz sajnos nincs időm.
    És idén először elkezdem a permetezést, ahogy Bálint Gazda is tanítja, mert meguntam, hogy sosem eszek semmit a fáimról, és mást se látok, mint légy, légy és légy a kertemben...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Talán kéne pár szem kapirgáló annak a zöldséghulladéknak:)) Vidáman eléldegélnének rajta, meg amit még találnának ekkora birtokon. No persze, esti helyet meg némi komfortot csinálni kéne nekik, de még talán az 1000 m2-en is ellennének este meg rossz időben:))

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Füstölt nyúlcomb

Nyúlszalámi

Feta sajt készítés