A "tökéletes kekszrecept" faragott kekszmintázóhoz

Közeledvén Karácsonyhoz megnőtt az érdeklődés kekszmintázóink iránt, s jómagam is elkezdtem már velük a karácsonyi készülődést:  kekszes dobozokban várják a szebbnél-szebb mintás kekszek az ünnepi asztalra kerülést. Készültek vajas, mézeskalács és kakaós kivitelben is, s tervezgetem a citromkrémmel összeragasztottat, és a cukormázas formákat is...ahogy majd időm engedi.
Előkészületek

Kisült kekszek

A keretes vágódeszka nemcsak a keksznyomók tárolására jó, de kínáló tálnak is kiváló!

Elkészültek a Vizslamentők sütijei is:))

Életkép kekszen: libaterelés

Életkép

Ülő vizsla

Karácsonyi és virágmotívumok

Vágódeszka tálcán a sütik

Sok-sok kérdést kapok a mintázóval készült kekszekkel kapcsolatban, mindenki a tuti receptet keresi, ami mindig beválik. Vásárlóim természetesen kapnak receptet is a portékához, és van már jó pár ezen a blogon is.
Most inkább egyéb  trükkökre szeretném felhívni a faragott mintázóval próbálkozó háziasszonyok figyelmét, legelsősorban is kiemelve, hogy bármilyen egyszerű is kekszeket gyártani - még a mintázottakat is:)) - azért a türelemre itt is szükség van a csodás végeredményhez. Semmilyen minőségi munka nem hiányolhatja a tevékenységben való elmélyülést, és a türelmet, odafigyelést.
Megpróbálom rövid pontokba szedni a legfontosabb tudnivalókat a mintázott kekszgyártáshoz - ám jó, ha mindenki tudja, hogy ez teljesen szubjektív, és bőven lehet egy nálam szakavatottabb "cukrászmestertől" még több tanácsot kapni. Jómagam sose voltam és ma sem vagyok elsőosztályú sütigyáros, a kekszkészítést is inkább azóta gyakorlom hatványozottabban, mióta a nyomófáinkat készítjük.
Nos, akkor lássuk sorjában.

Előkészületek:
- tervezzük meg a sütikészítés időpontját, hogy a készítés közben ne legyen semmi zavaró tényező. A gyerekek nem ebbe a kategóriába tartoznak, ők bátran sertepertéljenek anyu körül, hisz tudunk nekik apróbb munkát adni a kekszkészítés közben.
- készítsünk elő minden eszközt, amire szükségünk lehet (gyúródeszka, - én a konyhai pulton dolgozom, nem gyúródeszkán - nyújtófa, faragott mintázó vagy sütipecsétek, pogácsaszaggató a kör alakú kivágáshoz, derelyevágó, fűszerek, vaj vagy margarin, liszt, só ,cukor vagy méz, tepsi, amiben sütünk, szilikonos sütőpapír, széles fém, lapos sütőlapát a mintázott tészta tepsibe emeléséhez., ecset a felesleges liszt eltávolításához...talán nem hagytam ki semmit. Ugye, hogy nem is kevés eszköz kell ide?

Tippek:
- a sütőt a mintázás elején bekapcsolhatjuk 180 fokra
- a kikevert tésztát tegyük egy fél órára hűtőbe, aztán onnan kivéve tartsuk egy rövid ideig szobahőmérsékleten (10 perc)
- a felület, amin dolgozunk legyen enyhén lisztes, és lisztezzük majd be egy kissé a faragott mintázót is. Munka közben erre mindig figyeljünk, így nem fog a tészta beleragadni a faragásokba.
- Először a sima nyújtófával nyújtjuk ki a tésztánkat, kb. 1- 1,5 mm-re, majd a mintázóval mintázunk. Nos, ennek a műveletnek a begyakorlásához kell egy kis türelem, hisz rá kell érezni arra, hogy mekkora erőt fejtsünk ki, hogy a tésztát se lyukasszuk ki, és a minta is szépen látszódjék. Körülbelül úgy érzékeltetném, hogy ehhez kell némi testsúly rájátszás. (És nincs más recept , hisz mindegyikőnk más-más testsúllyal, erőnléttel rendelkezik).
- Fontos az is, hogy szépen lassan, egyenletesen görgessük a mintázót nagyjából egyenletes erőt kifejtve a nyomáshoz. Ha a tészta mégsem válik el egyből a mintázótól, egyik kezünkkel segíthetünk a már megmintázott felület "leszorításában".
- ha végigértünk a mintázóval a tésztán, derelyevágóval, vagy ha kör formát szeretnénk pogácsaszaggatóval kivághatjuk a mintákat és a sütőlapáttal óvatosan alányúlva tepsire, sütőpapírra helyezzük
- a leeső darabokból újra próbálkozhatunk
- az a tapasztalatom, hogy egyszerre csak kisebb mennyiségnek álljunk neki, mert a sokszori leesőkből már nem fogunk olyan szép darabokat produkálni, mint az elsőből, hisz egyre több liszt kerül bele és a tészta keményebbé válik. Ez a kisebb mennyiség nálam kb. 20 deka liszthez mért összetevőket jelent.
A receptem alapján így is két tepsi keksz lesz ebből a mennyiségből: kb. 20-24 darab, a kivágott minták nagyságának függvényében.
- a kekszeket max. 10-12 percig süssük 180 fokon. Az én sütőm sima, nem légkeveréses, és a középső rácson sültek a kekszek alsó-felső állásban. A sütés tehát szintén az egyéni adottságoktól függ, ki kell tapasztalni ezt is. Általánosságban elmondható, hogy ha a kekszek széle barnulni kezd, akkor már jó.
- a sütiket kihűlés után kekszdobozban rétegesen lerakva, a rétegek közé sütőpapírt téve hónapokig tárolhatjuk, kivül ropogós, belül puha kekszeket kapunk.

Remélem, segítségére volt ez a bejegyzés a mintázóinkkal karácsonyi sütiket készítőknek, és leendő vásárlóinknak is.

Megjegyzések

  1. A vizslamintás... hát igen! Lehet, hogy nekem is próbálkoznom kellene vele? Már a kekszkészítéssel, ha nem idén, jövőre időben gondoskodni róla.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ne halogasd, Anikó, még bőven van idő akár az idei Karácsonyig is:)) - Jobbulást kívánok Neked!

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Füstölt nyúlcomb

Nyúlszalámi

Feta sajt készítés