Ezt ették ma vendégeink...
Borsóbecsinált leves
Először is készítettem egy marhahúsos-csontos alaplevet. Ezt használtam fel később a leveshez, de a második fogáshoz is.
A leveshez hagymát dinszteltem kevés zsíron, majd hozzáadtam a kockára vágott zöldségeket (sárgarépa, fehérrépa, zeller, karalábé). Együtt pirítottam, majd egy kevés barnacukrot karamellizáltam benne, végül megszórtam pirospaprikával, bazsalikommal, őrölt borssal, borsikával és felengedtem az alaplével. Amíg a zöldségek puhultak, a marhacsontról lefejtettem a húst és felkockáztam. Kissé szálas volt, így kockáról inkább nem is beszélnék....Viszont vajpuha és ízletes volt.
Amikor a zöldségek félig megpuhultak, hozzávarázsoltam a mirelit borsót, és máris beleszaggattam az egy tojásból készített házi galuskát, aminek főzési ideje kb. megegyezik a borsóval.
Legvégül petrezselyemzölddel díszítettem a leves tetejét.
Fokhagymás nyúlcomb somlói mártással, krumpligombóccal
A nyúlcombot előző este fűszermártással átkenegettem (fokhagyma, rozmaring, bazsalikom, őrölt bors, borókabogyó őrlemény, só, olívaolaj), és felhasználásig hűtőben érleltem.
Másnap zsírral kikent kacsasütőben, kevés víz hozzáadásával sütöttem meg 200 fokon, közben gyakran locsolgatva a pecsenyelével.
A somlói mártás a következőképpen készült: zsíron egy kevés somlói olaszrizlinggel megpároltam két szép fürt szőlőt, pépessé karamellizáltam egy kevés cukorral, sóztam. Kihűlt állapotban botmixerrel pürét készítettem belőle.
A krumpligombóc a szilvásgombóc mintájára készült: héjában főtt krumplit hámozás és áttörés után sóval, borssal intenzíven megszórva, egy tojással elkeverve és annyi liszttel, amennyit felvesz, gyúrható tésztát készítettem, gombócokat formáztam, és bő, forró vízben kifőztem, olvasztott zsírba szedtem.
Tálalásnál a gombócokat szépen elrendeztem a fűszeres nyúlcombbal, kevés mártással meglocsoltam, a maradék mártást porcelántálban kínáltam e fenséges étek mellé, mely reményeim szerint híven reprezentálta az ŐSZ-t, a SOMLÓ-t, és a BODZÁS-t is!
Először is készítettem egy marhahúsos-csontos alaplevet. Ezt használtam fel később a leveshez, de a második fogáshoz is.
A leveshez hagymát dinszteltem kevés zsíron, majd hozzáadtam a kockára vágott zöldségeket (sárgarépa, fehérrépa, zeller, karalábé). Együtt pirítottam, majd egy kevés barnacukrot karamellizáltam benne, végül megszórtam pirospaprikával, bazsalikommal, őrölt borssal, borsikával és felengedtem az alaplével. Amíg a zöldségek puhultak, a marhacsontról lefejtettem a húst és felkockáztam. Kissé szálas volt, így kockáról inkább nem is beszélnék....Viszont vajpuha és ízletes volt.
Amikor a zöldségek félig megpuhultak, hozzávarázsoltam a mirelit borsót, és máris beleszaggattam az egy tojásból készített házi galuskát, aminek főzési ideje kb. megegyezik a borsóval.
Legvégül petrezselyemzölddel díszítettem a leves tetejét.
Fokhagymás nyúlcomb somlói mártással, krumpligombóccal
A nyúlcombot előző este fűszermártással átkenegettem (fokhagyma, rozmaring, bazsalikom, őrölt bors, borókabogyó őrlemény, só, olívaolaj), és felhasználásig hűtőben érleltem.
Másnap zsírral kikent kacsasütőben, kevés víz hozzáadásával sütöttem meg 200 fokon, közben gyakran locsolgatva a pecsenyelével.
A somlói mártás a következőképpen készült: zsíron egy kevés somlói olaszrizlinggel megpároltam két szép fürt szőlőt, pépessé karamellizáltam egy kevés cukorral, sóztam. Kihűlt állapotban botmixerrel pürét készítettem belőle.
A krumpligombóc a szilvásgombóc mintájára készült: héjában főtt krumplit hámozás és áttörés után sóval, borssal intenzíven megszórva, egy tojással elkeverve és annyi liszttel, amennyit felvesz, gyúrható tésztát készítettem, gombócokat formáztam, és bő, forró vízben kifőztem, olvasztott zsírba szedtem.
Tálalásnál a gombócokat szépen elrendeztem a fűszeres nyúlcombbal, kevés mártással meglocsoltam, a maradék mártást porcelántálban kínáltam e fenséges étek mellé, mely reményeim szerint híven reprezentálta az ŐSZ-t, a SOMLÓ-t, és a BODZÁS-t is!
Nahát, Zsuzsa, ezt biztos, hogy örömmel csináltad!!! Mert ahogy leírtad....! Én a somlói mártást és a krumpligombócot most megrendelném, a nyuszit hagynám futkosni (bocsánat!!!!) és aztán tennénk egy hatalmas sétát a Bodzás tájékán!!! Hmmm, de jó lenne!
VálaszTörléséheslettem:)
VálaszTörlésCsodálatos, és bár én nyuszit nem eszem, de a leves, a gombóc és a mártás isteni!
VálaszTörlésFőleg a mártás új nekem, még sosem hallottam róla! :) Nagyon finom lehet.
Jó hétvégét Zsuzsa!
Nagyon finom , olyan jól írtad hogy azonnal éhes lettem!elmentettem saját recepttáramba, engedelmeddel:O)
VálaszTörlésm és Raindrop: tényleg nagy élvezettel főzök vendégeimnek, főleg, amikor be mernek vállalni kevésbé ismert ételeket. Így próbálom népszerűsíteni házunk tája ízletes husijait. Viszont nagyon vonzónak és finomnak kell lenni ezeknek az ételeknek, hisz - ahogy ti is - sokan nehezen vonatkoztatnak el a hús eredeti "állapotától". Megjegyzem, nekem sem könnyű, de gyakorolom.
VálaszTörlésÁgnes Jakus: egy alkalommal nálunk esetleg újból megfőzhetem, süthetem...
Zsuzsi: vidd csak, és próbáld ki, fincsi.
Bodzazsuzsa, híjjá csak nyugodtan Náncsinak :DDD simán lehet ám, hogy egyszer tényleg arra vetődök:)
VálaszTörlésA levesed ,imádom. Nyulat én sem eszek,de a krumpligombócot nagyon szeretem.A mártást kipróbálom!
VálaszTörlésKöszönöm, Náncsi, hogy e névvel bizalmadba fogadtál:) Gyere máskor is!
VálaszTörlésTerike: jó étvágyat hozzá!
A fiam hazatérve Hollandiából éppen a múlt héten emlegette azt a nyulas vadast!! Mennyei volt! Bogi jól van?
VálaszTörlésHoldgyöngy: örülök, ha szép emlékeket idéztem meg :))
VálaszTörlésLehet, hogy gasztroblogot kellene vezetned?
VálaszTörlésD.: ahhoz jobb fotókat kellene csinálnom...
VálaszTörlésSzia Zsuzsa! Tüntike mellé megérkezett Rebeka. Jól vannak. Puszi
VálaszTörlésHoldgyöngy: gratulálok a kettős mamasághoz:))
VálaszTörlés