Állatsimogató vagy gazdaság?
Gőzerővel tavaszodik, így karantén ide vagy oda, faluhelyen bizony megsokasodik a munka, nemigen van idő számítógép előtt ülni, és blogbejegyzésen töprengeni. Ezt a cikket már régóta tartogatom, itt az ideje megosztanom, a témája mindenképpen falusi, állatokról, gazdaságról, gazdálkodásról. (F. Tóth Benedek tollából Az ízlelőről). Jó olvasgatást kívánok!
Persze, úgy sokkal előkelőbben hangzik, ha nyuszkanyakúnak mondjuk, de az azért mégiscsak kopasz. Már ha tyúkról van szó, ugye, mert néhány tájegységben, ahol a nyuszka nyuszikát jelent, némi zavart okoz az értelmezése. És a tyúk mégse nyúl. Rendszertanilag sem nagyon illenek össze – és nem csak azért, mert a tyúk madár.
Persze, úgy sokkal előkelőbben hangzik, ha nyuszkanyakúnak mondjuk, de az azért mégiscsak kopasz. Már ha tyúkról van szó, ugye, mert néhány tájegységben, ahol a nyuszka nyuszikát jelent, némi zavart okoz az értelmezése. És a tyúk mégse nyúl. Rendszertanilag sem nagyon illenek össze – és nem csak azért, mert a tyúk madár.
Őshonos tyúkból viszonylag jól áll az
ország. Sok van belőle, tízezerszám szaladgál, jut belőle tanyák
udvarára, szárazra söpört porták földjére, és tenyészetekben is akad
belőle bőven. Ráadásul több fajta is. Szomor Dezsőék apajpusztai
birtokán például van belőlük mindjárt hét. Nevük is van, illik tehát
felsorolni: kendermagos kopasznyakú és fedettnyakú; magyar fehér
fedettnyakú és kopasznyakú; erdélyi kopasznyakú; magyar sárga
fedettnyakú; fogolyszínű fedettnyakú.
Földi Gyuláéknál, Mátranovákon még
nyuszkanyakú palóc is van, és a sárgából is lehetne kopasznyakú, de
hívják bármilyennek is, ezek a tyúkok alapvetően parlagi fajták.
Tollazatukban különböznek, ám kivétel nélkül szívós szárnyasok, lassú
növekedésűek, nem igényelnek semmiféle mestertápot, különösen nem olyat,
amelynek összetevőit laboratóriumban matekozták. A parlagi fajtáknak
nem kell sem hormon, sem antibiotikumok, mert alapból ellenállóak.
Felfújtak és egészségesek
Szomor Dezső még a nemesítés
tárgykörében is szigorú vonalat húzna, merthogy mi szükség van arra,
amikor a nemesítés gyakorlatilag egyet jelent az állat megbetegítésével.
Mert persze lehet látványos izmokat növeszteni bármilyen élőlényre, de a
vadak húsa is éppen attól értékes, hogy tele van telítetlen
zsírsavakkal, a nemesítés során viszont az izmok vizesednek, a zsírsavak
pedig telítetté válnak. Ám mindaddig, amíg az emberek a szemükkel
vásárolnak, a látvány győzedelmeskedik a gasztronómiában. A városi ember
ugyanis, aki többnyire csak a boltban, feldolgozott formában találkozik
a szárnyasokkal, honnan is tudhatná, milyen életet élt az a jószág;
milyen körülmények között tartották, mivel etették, s mivel fújták
feszesre az izmait. Éppen ezért némi tudás és ismeret is kellene ahhoz,
hogy mi lehet a különbség például egy brojler- és egy parlagi tyúk
között. Az egyik ugyanis lufi . Minden tekintetben. A másik minőségi
áru. Egy brojlertyúknál alapvető követelmény, hogy minél rövidebb idő,
pár hét alatt elérje a kívánt (vagyis a tömeg áru - piac igényeit
kiszolgáló) vágási súlyt, a kéthárom kilogrammot. Míg egy megfelelően
nevelt parlagi tyúk 12 hetes korában éri el az átlag 90 dekagrammot. Ha a
tömegtermelés oldaláról közelítjük a kérdést, nincs kétség: a parlagi
fajtáknak esélyük sincs betörni a piacra, még akkor sem, ha fogyasztásuk
kifejezetten ajánlott volna – szemben a turbótáplálékláncra kapcsolt
brojlerekkel.
Kendermagos kopasznyakú és fedettnyakú: Falusi
udvarok és vasárnapi húslevesek kedvenc szárnyasa. Tojásokban gazdag.
Sötétebb színe a rejtőzködés miatt alakult ki. Parlagi fajta, nyakát
tollazat borítja, vagy csupasz. Jól bírja a rideg környezetet.
Magyar fehér kopasznyakú és fedettnyakú: Főként az Alföld és a Duna–Tisza közti területek szárnyasa volt. Parlagi fajta, nyakát tollazat borítja, vagy csupasz, ellenálló fajta.
Erdélyi kopasznyakú: ez a fajta nem visel tollat a nyakán, és olykor a hasán sem. A színe viszont jellemzően fekete. Van, aki bosnyák tyúknak nevezi.
Magyar sárga fedettnyakú: csőre és lába is sárga, az ország középső sávjának szárnyasa.
Fogolyszínű fedettnyakú: Tollazatának színe hasonlít a fogolyéhoz, erdős területek kedvenc kétlábúja. Fedettnyakú jószág.
Nyuszkanyakú palóc: Földi Gyula mátranováki tenyészetében él, az egyik legfiatalabb fajta. Az erdélyinél nagyobb testű, sárga bőrű, sárga lábú, sárga zsírú.
Magyar fehér kopasznyakú és fedettnyakú: Főként az Alföld és a Duna–Tisza közti területek szárnyasa volt. Parlagi fajta, nyakát tollazat borítja, vagy csupasz, ellenálló fajta.
Erdélyi kopasznyakú: ez a fajta nem visel tollat a nyakán, és olykor a hasán sem. A színe viszont jellemzően fekete. Van, aki bosnyák tyúknak nevezi.
Magyar sárga fedettnyakú: csőre és lába is sárga, az ország középső sávjának szárnyasa.
Fogolyszínű fedettnyakú: Tollazatának színe hasonlít a fogolyéhoz, erdős területek kedvenc kétlábúja. Fedettnyakú jószág.
Nyuszkanyakú palóc: Földi Gyula mátranováki tenyészetében él, az egyik legfiatalabb fajta. Az erdélyinél nagyobb testű, sárga bőrű, sárga lábú, sárga zsírú.
A parlagi fajták húsa izmos, ám mégis
laza szerkezetű, és a 12 hetes állapot csupán azt jelenti, hogy ekkor a
legalkalmasabbak arra, hogy kirántsák. Ilyenkor – kibelezve, kopasztva –
60-70 dekagramm hasznos rész marad belőlük, amiből 50-55 dekagramm a
csontos hús. Ha a gazda megkegyelmez a tollasnak, azzal nem tesz mást,
mint hogy elodázza a vágás idejét, de a tyúk húsa ezt követően válik
érettebbé. A három hónapos madár megnyúlik, külcsínre csont és bőr
formát mutat, így érdemes újabb két-három hónapot várni, amíg hús
rakódik rá. Az érett madár húsa már csak levesnek és pörköltnek való,
annak viszont kiváló. Ebből a folyamatból is látszik, hogy a parlagi
fajtákat nem is érdemes benevezni a „hogyan és mivel etessük a népet”
tömegmozgalmak versenyébe. Különösen nem a kopasznyakú kappanokat,
hiszen azok meg arra is képesek, hogy csak kétéves korukban mutassák meg
húsuk erényeit: még ebben az élemedett tyúkkorban is puha és laza
szerkezetűek. Nyilván másként kell elkészíteni az ételt, ha ilyen hús
kerül a lábosba, mert egy kicsivel több figyelmet, törődést és időt
igényel főzése és sütése.
Ilyenkor mindig idekívánkozik a kérdés,
miért nem az egészségre ártalmatlan, sőt jótékony hatással bíró parlagi
fajták húsa sorakozik a boltok polcain. Szomor Dezső válasza riasztóan
hangzik: azért, mert az őshonos baromfi legnagyobb gondja az, hogy nem
kell senkinek. Na jó, ez ebben a formában túlzásnak hangozhat, hiszen
faluhelyen számos kendermagos kapirgál az udvaron, és akinek ilyen vagy
hozzá hasonlatos parlagi fajtája van, az soha nem mondana le saját
nevelésének élvezetéről semmiféle vízzel és tápszerekkel felpumpált
brojler javára, de tény, a lassú növekedés jelentős hátrányba hozza a
minőségi húsokat a mindent másodpercek alatt felszippantó és eltüntető,
tömegáruk pótlására berendezkedett piacon. Szomor Dezső egy hetvenes
években elvégzett kísérletet hoz fel jó példának, amikor javában dúlt az
iskolatej-mozgalom. A zacskós, illetve poharas tejek mellé kitettek
friss tejet is, és azt vették észre, hogy a nebulók idővel a friss tejet
választották. Mert ízletesebbnek, táplálóbbnak találták. Vagyis a
parlagi tyúkfajták értékesítésében csakis akkor jöhetne áttörés, ha
mindenki megkapná legalább a választás lehetőségét. Vagy a megfelelő
egészségtudatos nevelés következtében mindenkiben kialakulna a
választásra való igény.
Rókák és kakasok
Mert a parlagi fajták igénylik a
figyelmet, a törődést. No nem feltétlenül a portákon, hiszen megfelelő
nevelésük és takarmányozásuk mellett elvannak ők, köszönik szépen. A
figyelmet a társadalomtól kellene megkapniuk. Olykor ugyanis a létezésük
kerül veszélybe, ami állami beavatkozást igényel. Ebből a szempontból
talán furcsának is hangzik manapság, de a XX. század második felében
éppen a szocialista gazdaság mentette meg a parlagi fajtákat a
kihalástól. Külön kormányprogramot írtak a törzsállományok
kialakítására. Ráadásul mindjárt több helyen is, elkülönítve az
állományokat, nehogy egy estleges vész vagy influenzajárvány gyökereiben
irtson ki egy-egy fajtát. De egy komoly, magára bármit is adó tenyésztő
még arra is figyel – különösen, ha egyszerre több parlagi fajtát nevel
–, hogy nem engedi egy udvarra a sokaságot, hanem a szárnyasokat
elkülönítve gondoskodik a vérvonal tisztaságáról. Merthogy a kakasok már
csak olyanok, hogy megugorják egymás tyúkját. A keresztezett fajták
húsmutatói ugyan nem feltétlenül tragikusak, de az erdélyi kopasznyakúak
sündörögjenek csak egymás körül, a magyar fehér pedig ne vágyjon a
fogoly színűre. Szomor Dezső még fajtán belül is gondol a kakasokra: tíz
tyúkra tesz egyet, de tizenötnél többet már nem bízna a tarajosra, mert
félő, legyen bármekkora legény is, a végén még nem ér körbe. A parlagon
hagyott tyúknál pedig nincsen szomorúbb szárnyas a világon.
A vidám kopasznyakú tyúkok ugyanakkor
hálás jószágok. A víg kedélyű parlagi fajta onnan ismerszik meg, hogy
folyton mozog, a csőre be nem áll. Helyigénye tényleg nem kicsi, de a
sok mozgás miatt van az is, hogy nem vizesednek el az izmai. Minél
nagyobb területet jár be, annál jobban érzi magát. A kendermagos akár
szürkületig is kint marad. Nem kell félni, nem bóklásznak el, bár ha
túlságosan messze merészkednek az óltól, könnyen a róka étlapjára
kerülnek. Igaz, amennyire elszaporodtak manapság a vörös bundások, a
besurranóktól is félteni kell szegény tyúkokat.
A tollasok mindennap keményen
megdolgoznak azért, hogy húsuk a legkiválóbb minőséget adja. Mert jól
érzik magukat. Ha eszik a tyúk, főleg kukoricát, búzát, tritikálét
(szemes takarmány, melyet a búza és a rozs keresztezésével hoztak
létre), zabot, napraforgót, borsót. Fehérjeigényét a napközben
bekapkodott bogarakkal, kikapart légylárvákkal elégíti ki. Amúgy nem
eszik sokat, bár ezt tyúkja válogatja. Napi 10-20 dekagramm elegendő. És
ezt a kört minden áldott nap lefutja. Hogy meddig él, az attól is függ,
mikor vágják le, de lényegében kijelenthető, hogy többnyire addig él,
amíg le nem vágják. Ha mégis megmenekül a késtől, egy parlagi fajta –
genetikai kódja szerint – elkapirgál öt-hat éves koráig is. Ami pedig az
utánpótlást illeti. Nem sok kopasznyakú tudja felvenni a versenyt a
tojóhibridekkel, de aligha akarnának ringbe szállni tojásrakásban. Télen
nem is tojnak, és februártól kezdve is csupán naponta egyet. Aztán jön a
nyár, amikor pihen az állat, és szeptember–októberben már csak elvétve
hagynak tojást maguk alatt. A lényeg ugyanis éppen az, hogy nem tojják
túl magukat, mert a szaporodás meglehetősen igénybe veszi a testüket.
Egy izmos parlagi fajta így is 100-150 tojást rak évente, a kendermagos
kicsit többet.
Szomor Ökofarm: A
Kiskunsági Nemzeti Park területén (Apaj környékén) működő gazdaság száz
alkalmazottat foglalkoztat, hetven állandó, harminc időszakos munkát
végez. A gazdaság fő profi lja az őshonos fajták tenyésztése, kiemelten a
szürke marha, de foglalkoznak rackával, mangalicával, bivalyokkal,
dámszarvasokkal
is. Apajpusztán az öszszes őshonos tyúkfajta megtalálható. A Szomor Ökofarmon ez fajtánként ötven tyúkot és öt kakast jelent.
is. Apajpusztán az öszszes őshonos tyúkfajta megtalálható. A Szomor Ökofarmon ez fajtánként ötven tyúkot és öt kakast jelent.
Megbecsülni az ételt
Szomor Dezső szerint szerethető jószág a
tyúk, és nem csak főzve, sütve vagy rántva. Amikor elhatározta, hogy
magához veszi ezeket az őshonos kétlábúakat, még maga is érdeklődve
nézte, miként élnek és mozognak, hogyan mutatják meg fajtájuk jellemző
tulajdonságait. Ma már gyönyörködik bennük. Nézi kiállásukat, tollazatuk
színét. Különösen a kappanok látványa ragadja meg, és azon tűnődik,
vajon mikor jut el odáig a városba szorult ember, hogy felismeri azt,
ami nemcsak az őshonos fajtáknak fontos, hanem az emberi szervezetnek
is: minél egészségesebben táplálkozik valaki, annál inkább része lesz
annak a folyamatnak, amelyre ez a világ teremtetett. Azaz: ha jól bánunk
a környezettel, elegendő mindig csak annyit kivenni és elvenni belőle,
amennyire szükségünk van, s amennyi pótolható. Nem is olyan régen,
amikor az ember még sokkal önellátóbban élt, napjainak nyolcvan
százalékában azért dolgozott, hogy enni tudjon. Meg is becsülte az
állatot, amit nevelt, az ételt, amit evett. És ami a legfontosabb:
mindig csak annyit evett, amennyire szüksége volt.
Bevándorlók: Régi
kérdés, hogy mi volt előbb, a tyúk vagy a tojás, és akad olyan, aki
simán rávágja, hogy a kakas. Egy szónak is száz a vége: a tyúk a mai
India területéről hódította meg a világot, legalább ötezer évvel
ezelőtt. S bár már az ókori Görögországban is ismert szárnyasnak
számított, a Kárpát-medencébe alighanem a magyarok ősei is hoztak
magukkal parlagi fajtákat. Később a tatárokkal együtt is érkeztek
újabbak, majd az Oszmán Birodalom terjeszkedésével egy időben
megjelentek a kisebb testű ázsiai és balkáni fajták. A legidősebb tyúk
minden bizonnyal az az ukrán házi tyúk lehetett, amely – a feljegyzések
szerint – megérte a 18. születésnapját is. A tyúkoknál már az is
különlegesnek számít, ha megélik a 14. életévüket, a többség a nyolcat
se.
Manapság, amikor az emberek azt
gondolják, bármit könnyen pótolhatnak, mert elegendő leugrani a boltba,
ha elfogyott a kenyér vagy a hús, nincs is akkora becsülete a kenyérnek,
a húsnak. De, mint Szomor Dezső mondja, a sok rossz tapasztalat
ellenére, ha lassan is, de megindult a változás. Egyre több figyelmet
kapnak az őshonos termékek, húsok és állatok. S szerencsére egyre többen
vannak olyanok is, akik nemcsak venni és enni, de tenyészteni is
akarják ezeket az állatokat. Ám alighanem jó pár nyuszkanyakúnak fel
kell még nőnie ahhoz, hogy a változás jelentős legyen. Hiszen, ha már a
kopasznyakúak vannak most terítéken, látni kell azt is, hogy nemhogy az
átlag vasárnapok asztaláról, de még a csúcskonyhák kínálatából is
hiányoznak a lassú növekedésű, ám minőségi húst adó parlagi fajták. A
falvak és tanyák népe sokkal előrébb tart az őshonosok tiszteletében és
fogyasztásában, ami dicséretes – már csak a falvak elnéptelenedését
kellene megakadályozni. De ez egy másik történet. Igaz, asztal mellett,
gőzölgő tyúkhúsleves felett ülve erről is hosszan lehetne beszélgetni.
(Cikk Az ízlelőről , F. Tóth Benedek tollából)
Zsuzsa, ahogy az őshonos gyümölcsfáknak eljött újra az ideje, bízzunk benne, hogy ők is felfedezésre, avagy a lábasokba kerülnek.
VálaszTörlésNálunk és a falusiaknál mindig is így volt. Fene tudja, mikor tértünk le arról az útról, hogy "húsgyárakban" kell előállítani az állati fehérjét. És ezzel egyidőben lemondtunk az egészséges táplálkozásról. Ma már a háztájiban előállított "szikár" húsok nem menők, nem trendik. Meg se tudnának puhulni 3 perc alatt egy hamburgerbe.
VálaszTörlés