Így sült a libám Márton napján

Mint egyik előző posztomban írtam is, nálunk évtizedekig nem volt az étlapon libahús. Márton-nap - mint olyan - nem tartozott a megünneplendő napok közé, pláne nem liba-torral. Szent Mártonról is csak hellyel-közzel hallottunk, azt viszont tudtuk, hogy ezidőtől a régi korok embere szelíd böjtöt tartott karácsonyig, betartva a természet és a saját szervezete jelzéseit: vess le magadról minden fölösleget, szabadulj meg a lerakódott, elfáradt-elszáradt dolgoktól.
Azonban Márton nap még a kicsapongásé, egy utolsó duhaj élvezkedés, eszem-iszom, tobzódás a javakban, a finomságokban!
Az én libám így készült, Kriszta útmutatása alapján, mégis sok saját ötlettel.
4,5 kilós libáim voltak, úgyhogy mindjárt kettő tollazásának vágtunk neki...Hááát...Nem mondom el, mennyi ideig tartott. Mondják, hogy léteznek kopasztógépek...Kicsit elgondolkoztam ezen...
Forró víz - nem lobogó, szódabikarbóna: hallottuk a jobbnál-jobb ötleteket. Szárazon tollazás, amíg megy, majd csak utána a forró víz.
No, egy szónak is száz a vége, egy idő után tollatlanul feküdt előttem a két liba, a pihéket pörzsölővel égettük le a bőréről. Kibeleztük. Szívet, májat, zúzát félretettük, a többi az éhenkórászoké lett: kutyák, macskák, tyúkok...
Egy teljes éjszakára sóval, zöldborssal, 4 gerezd fokhagymával, kakukkfűvel, rozmaringgal , citromlével és olívaolajjal fűszerezve a hűtőben várták a másnapot.
Az erős fűszerektől kissé megszabadítottam az egyben hagyott libákat, a belsejüket megtöltöttem két egész fej hagymával és meghámozott birsalma gerezdekkel..A nyílást hústűkkel rögzítettem.
Libazsírt aláöntve teljes fokozaton kérget sütöttem a liba mindkét oldalára. (oldalanként kb. 10 perc alsó-felső sütésnél)
Ezután fólia alatt, 150 fokon 2,5 órát sütöttem a libucikat. Minél lassabban sül, annál porhanyósabb - mondják, s ezt most már én is alátámaszthatom. A libahús nem lett száraz, hanem gyönyörűen szelhető, szaftos.
Azért nem így lett befejezve a hússütés, hisz még fólia nélkül is sütöttem 200 fokon kb. még fél órát, de ilyenkor már sűrűn kellett locsolgatni és közben meg is fordítottam a libát a tepsiben.
 A szárnyakról a husi a forgatások miatt kissé lecuppant, úgy gondolom ez volt az egyetlen esztétikai hibája a libámnak.
Sült gesztenyét, lila káposztát és krumplipürét szervíroztam mellé.

Megjegyzések

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Füstölt nyúlcomb

Nyúlszalámi

Feta sajt készítés