Mi készülhet a kecskesajtgyártás melléktermékéből?

Lassan eljön az idő, és kecskelányaim újból anyák lesznek! Pocakjuk szépen dagadozik, ami az apasztás kezdetét is jelenti. Bő egy hónap van már csak az ellésig, így jelenleg már csak kétnaponta fejek, jövő héttől pedig lassan abbahagyom.
Így egyelőre végetér a kecskesajtkészítés és a kísérletezés, ami kedvenc hobbim!
E bejegyzés témája a ssajtkészítés melléktermékéről, a savó-felhasználásról szól.
Falusi ember, aki birkanyájban tart egy-két kecskét is, vagy csak a saját istállójában egypárat, a kecsketejet vagy megissza, vagy nem. Mondják, erős íze van, ez gusztus dolga. Mindenesetre az tény, hogy gyógyír, valamikor kórházak, tüdőgyógyintézetek közvetlen környezetében tartottak kecskéket, hogy tejükkel a betegeket gyógyítsák.
A mi falunkban is van, aki gyengécske, betegségre hajlamos kisgyermeke miatt tart kecskét, hogy tejével erőre kapassa. Tehát még élnek e régi gyógymódok még ma is, és még ha csak nyomokban is.
Azonban régen és ma is többnyire más állatokat etetnek a kecsketejjel, kutyák, macskák, malacok e drága kincs haszonélvezői:))
Nálam is csurran-cseppen belőle nekik, sőt, tyúkjaim kenyérdarabkáit, kukoricadarálmányát is bele szoktam keverni a tejbe. E jótékony fehérjepótlásnak manapság látom hasznát, hisz a tojásszám drasztikusan megnövekedett az utóbbi napokban!
Visszatérve a sajtgyártás melléktermékére, a savóra, nekem is fejtörést okozott, hogy mit kezdhetnék vele azon kívül, hogy az állatok elé rakom. Szakkönyveket és a netet forgatva találtam pár ötletet, amit most ebben a kísérletezős időszakomban kipróbáltam.
Kecsketejes és savós szappanokat már több, mint egy éve készítek, ezeket bekészítem vendégeimnek a Bodzásba (link az oldalsávon), a hagyományos szappanok, illetve a folyékony szappan mellé.
A legutolsó főzet darabjairól majd a következő posztban írok.
Most a savómézet mutatnám be, ami tulajdonképpen a tejsavó felfőzése cukorral. Literenként 60-70 dekagrammot ír a recept, amit sűrűsödésig kell főzni. Ez lehet 2-3 óra is.
Ezután a savómézet tiszta üvegekbe töltjük, én adtam hozzá aszalt cseresznyét is (dió, mazsola, kókusz stb.). Az állaga valamivel hígabb, mint a sűrű mézé, enyhe kecskeíz érezhető rajta, ám állítólag az északi népek, akik ezt mysosnak hívják, könnyebben megetetik csemetéikkel a savót ebben az édesített formában.
Az íze a tejkaramelláéra emlékeztet.

 
 

Megjegyzések

  1. Hú Zsuzsa! Nagyon örülök ennek az írásodnak. A savóval én sem tudok mit kezdeni, mi a malackáknak szoktuk adni, gömbölyögnek is rendesen. Egyébként kenyérsütésnél szoktam használni! De szerintem a savas közeget igénylő növényeknek lehet belőle adni, a páfrány még nem panaszkodott:)

    VálaszTörlés
  2. Öööö, ostoba (városi) kérdés következik: a savó az ugyanaz, mint az író? Mert ha igen, az kenyérsütéshez remek, sőt, legfinomabb csokitortám alapköve is!

    Ha nem, akkor elnézést...

    VálaszTörlés
  3. Zsuzsi, nagyon ügyes vagy, ez a savóméz nagyon jól néz ki. Egyelőre még nincsenek hasonló gondjaim, hogy mit kezdjek a kecsketej savójával, de reményeim szerint egyszer csak nekem is lesz egy pár kecském :-)

    VálaszTörlés
  4. Nagyon jól néz ki, biztos finom is.

    Írok majd, de még mindig bolondok háza van, öten szaladunk tíz felé.

    VálaszTörlés
  5. Famulus: örülök, hogy ötletet adtam, de Te is nekem! Méghogy növények öntözővizébe...? Ez nem jutott volna eszembe!

    Kisrumf: a savó a sajtgyártás, az író pedig a vajgyártás mellékterméke. Mindegyik savanykás, de amíg az író tejszerű, addig a savó sárgásan áttetsző.

    Annamarie: egyszercsak eljön majd nálad is az idő, hogy falusi asszonykodhatsz:))Olvasom, hogy őszre tervezitek a költözést...

    Chiara: ha csendesednek ügyeid, várom a leveled!

    VálaszTörlés
  6. Én meg majd a kóstolásba jelentkeznék be, el ne feledkezz róla!!

    VálaszTörlés
  7. Kedves Zsuzsa!
    Köszi ezt a nagyon jó ötletet a savó feldolgozására! Egy kérdésem viszont lenne: hol tárolod (kell hűtés neki?) és meddig áll el a savóméz? (na, két kérdés lett belőle).

    VálaszTörlés
  8. Tímea: szellős,nem meleg helyen tárolom (Spájz:), ott, ahol a többi lekváromat is. Szavatossági időt nem tudok mondani, én is most csináltam először. Mivel azonban tekintélyes mennyiségű benne a cukor, ezért valószínűleg "kortalan".Teszt alatt van:))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Zsuzsa! Én is készítek savómézet, zseniális az ötleted! Vajon mostmár tudod-e, meddig tartható el a mysos? Kell-e hűtés-e a tároláshoz? Jól sikerültek az első darabok, csak nekem mindig barnás lesz, akármilyen kis lángon főzöm. Jóízű, de a tied szép sárga marad, mi a titka? Válaszodat köszönöm: Kata

      Törlés
    2. Kedves Kató!

      Mivel jó cukros, ezért sokáig elállt. Kellett hozzá vagy egy év, mire az öt üveg elfogyott:)) Szóval az ötlet lehet, hogy zseniális, de tovább kéne fejleszteni, hogy eladhatóbb portéka legyen belőle. Van valami ötleted?
      Üdv

      Zsuzsa

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Füstölt nyúlcomb

Nyúlszalámi

Feta sajt készítés