Medvehagymás kecskesajt és pogácsa

A hétvégén vendégeink voltak a Bodzásban, és kérésükre medvehagymás pogácsát sütöttem.
Ilyentájt sokan megkérdezik tőlem, hogy honnan veszem elő a medvehagymát, hisz nem most van a szezonja. Sőt, gyakori az olyan kérdés is, hogy egyáltalán mi is az a medvehagyma, mitől számít "csodaszernek"? Ezért most szánok egy posztot ennek a témának, és legvégül elárulom a pogi receptjét is.
A medvehagyma hűvös, párás mikroklímát igényel, így elsősorban bükkösökben, gyertyánosokban, tölgyesekben fordul elő, de patakokat kísérő égeresekben is gyakori. Magyarországon leggyakoribb előfordulási helye a Mecsekben van, de bőven található belőle a Bakony erdeiben is.
Február végén már kidugják fejüket az avar alól a levélkék, ezek a vadak télvégi csemegéi. Tömegesen április közepétől jelennek meg, ekkor már messziről érezni az erdőbe tévedőnek a jellegzetes fokhagymás illatot. A virágzás májusban van.
Mi minden készíthető e csodálatos gyógynövényből? Csak néhány példa: zsíros-vajas kenyér "feltéte", túró ízesítője, nyersen salátának húsok mellé, főzete gyógyteaként fogyasztható, sós sütemények alkotórésze, magam pedig gyakran keverem kecskesajtjaimba, ahol az érlelés folyamán a medvehagyma hatóanyagai folyamatosan kioldódnak a kecskesajt zsír- és savótartalmának hatására és különleges zamatot kölcsönöznek a sajtnak. Igazi ínyencség a medvehagymás kecskesajt!

A medvehagyma sokrétű gyógyhatása közül csak néhány, a teljesség igénye nélkül: étvágyjavító, szélhajtó, bélféregűző, szívzavarok csökkentője, koleszterinszint csökkentő, vese, vér, hólyagtisztító, vérnyomás csökkentő, memóriafrissítő, stresszoldó, potencianövelő, a szervezet ólommentesítője.

Eltevése hasonló a spenótéhoz: a megmosott, leszárított, apróra vagdalt levélkéket olajon megfonnyasztjuk, és kisebb üvegcsékben légmentesen lezárjuk.
Akik a fagyasztóra esküsznek azoknak a tippem a következő: a megmosott, megszárított levélkéket adagonként celofánba, vagy folpackba csomagolva margarinos dobozban összegyűjtve tárolják. Kiengedéskor levet fog ereszteni, ezért ezt az értékes anyagot sajnos fel kell itatni, ha süteménybe, pogácsába használjuk fel.

És végül a medvehagymás pogácsa receptje, ahogy én csinálom:
1 kg lisztet elmorzsolok 2 db kockamargarinnal, sózom, a közepébe 4 tojássárgáját ütök, hozzáadok 2 nagy pohár tejfölt, amiben feloldottam 5 dkg élesztőt, és egy pici cukrot.
A tésztát simára kidolgozom, és ujjnyi vastagságúra kinyújtom. Erre halmozom az apróra vágott medvehagymát, és kétszer áthajtogatom. Szépen hagyom megkelni, majd közepes átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszúrom, és kizsírozott tepsibe sorakoztatom. Felvert tojással kétszer megkenem és forró sütőben 20-25 perc alatt készre sütöm. A sütés felénél mérsékelni szoktam a meleget, nehogy a pogácsa belseje sületlen maradjon, a teteje pedig túl száraz legyen. Több napig friss, omlós marad.

Megjegyzések

  1. Ismerem én is medvehagymát, sőt idehaza nekünk is kibújik tavasszal a tiszafa alatt. Ahogy elnéztem a sajtos és pogácsás fotóidat, csak jó nagyokat nyelek... nagyon guszták!

    VálaszTörlés
  2. Nézem a fotót, olvasom a receptet, s csak nyelek, nyelek és nyelek... Nagyon gusztusos,s legfőképpen kívánatos.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Füstölt nyúlcomb

Nyúlszalámi

Feta sajt készítés