2012. április 24., kedd

Hurrá, gyertek kirándulni a Bakonyba!

Ez a hétvége igazi nyárias időt ígér, és programszervezőként (a társult intézményekkel közösen: Hasik Hotel, BAB Egyesület, Ganna-Döbrönte Önkormányzatai, Szarvaskő Csárda és a szállásadók)hívunk-várunk mindenkit településeinkre, ahol immár harmadszor mutatjuk be a Kassai lovasíjászok Németh-törzsének hagyományőrző programját. Lesz gulyásparti és kézműves vásár is!

2012. április 19., csütörtök

Nyúlmáj zöldborsós rizzsel, friss zsályával, citromfűvel

A nyúlmáj szerintem egyike a legfinomabb belsőségeknek, én legalábbis ízletesebbnek tartom a csirkemájnál is, bár zsengeségben hasonlatos hozzá.
Vendégeinknek legszívesebben a háztáji húsainkból készült ételeket ajánlom ki, ez is a repertoárunkat színesíti. Remélem, lesz, aki kedvet kap hozzá:))
A különlegessége még abban is rejlik, hogy fűszerezése nem a leggyakoribb (rozmaring, majoránna, bors, esetleg alma, mustár), hanem a kiskertekben éppen mostanában már szedhető friss zsálya és citromfű.

Én most így készítettem:

Hozzávalók:

25 dkg nyúlmáj
25 dkg zsenge zöldborsó (mirelit)
50 dkg főtt rizs
1 nagy fej hagyma
só, marék zsálya és citromfű (friss)

A zöldborsót és májat együtt tettem fel párolóedényben gőz fölé. (Egy időben fognak megpuhulni) Ezzel a módszerrel tulajdonképpen nagyon egészségesen készítjük el a májat és a borsót is, sokkal több ízt, vitamint megtartanak magukban. No a wellnessnek a következő lépéssel adtam egy "pofont", hisz a hagymát disznózsíron dinszteltem meg, és mikor üvegesre pirult, hozzákevertem az előzőleg sós vízben megfőzött rizst.
A párolt borsóval, májjal laza mozdulatokkal összedolgoztam, és az apróra csipkedett fűszernövényeket beleforgattam.
Érdemes fedő alatt tartani tálalás előtt, hogy az ízek még jobban "összeérjenek".

2012. április 16., hétfő

Házisajt medvehagymával

Nagy sláger kezd lenni a medvehagyma, örvendetes, hogy ez az egyszerű, csodás növényke ennyire a figyelem középpontjába kerül áprilisban.
Egyre-másra jelennek meg a blogokon a medvehagymás finomságok, rengeteget megtudhatunk jótékony hatásairól, itt és most magam csak az emésztésre, vérnyomásra gyakorolt hatását emelném ki.
Rengeteg sok jó recept lát napvilágot ilyentájt, ezért talán a sajtos variáció az, amivel előrukkolhatok kuriózumként, de a hétvégén például én is főztem a vendégeimnek medvehagyma krémlevest, készítettem medvehagymás pogácsát,


 és persze tettem el télire nyersen darált, sózott medvehagymát is.

Fog szerepelni étlapomon - legalábbis, amíg a kollekcióm tart - medvehagyma pesto is, ezt napraforgó-, vagy fenyőmaggal fogom dúsítani és olívaolajjal lesz kikeverve.
Itt most a legutolsó medvehagymás sajtjaimat mutatom be. Sózott medvehagyma került a sajtmasszába, ezért már külön sófürdőt nem is alkalmaztam, bízom benne, hogy kellőképpen ízesedett így is.

2012. április 9., hétfő

Locsolóvers

"Rozmaringos hintón Repültem idáig,
Kék nefelejcs, tulipános, Takaros házig.
Van ennek a háznak,Olyan virágszála,
Kinek harmat rózsavíztől Kivirul orcája."

Húsvét hétfő. A fölszabadult emberi örömök, a fiatalság ünnepe. Mai napig élő népszokás a locsolkodás, még ha a rituálé már sok helyen megváltozott is. (Tiszta víz helyett kölni pl.) A legények a locsolásért hímes tojást kaptak régen és ma is, de ugyanígy szokás a gyümölcs és sütemény kínálása a locsolóknak.
Régen, bizonyos helyeken a húsvét utáni kedden a lányok locsolták meg a fiúkat, többnyire orvul, a palánk "árnyékából".
Enapi szokás a szomszédos falvakban élő rokonság meglátogatása is, a fiataloknak ez alkalom volt a párkeresésre.
A húsvét utáni hetet "fehér hétnek", "komázóhétnek" is nevezték.

(Molnár V. József: Kalendárium felhasználásával)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails