Téli kemping

Extrém kikapcsolódási lehetőség bátraknak, télvíz idején. Ha már nem a síelést választjuk a hegyekben, vagy egy kuckós-kandallós hétvégét egy vidéki "kotidzsban", mondjuk Magyarországon, a Bakonyban.
A winter campingnak vannak merész követői, valljuk be, kell hozzá elszántság, felszerelés, felkeresni érdemes táj és még ki tudja, mi minden motiválhat egy kempingezőt télvíz idején? - kommentben segíthettek kibővíteni a célközönséget.
Az alábbi felsorolás eligazít abban, hogy mi mindent kell figyelembe venni egy ilyen túránál, a tippek felsorolásánál ez a cikk segített.
1.     Téli kirándulási hely kiválasztásakor vedd figyelembe a korlátokat és elvárásokat. Élvezed a hideg időjárást? Szeretsz a hóban aludni? Ha nem épp a  szélsőséges időjárási viszonyokat keresed, mérlegeld a mérsékeltebb éghajlatot. (Bakony-Ganna-Magyarország:))
   2.   Mielőtt elindulnál a téli kempingezésre, ellenőrizd az időjárás-előrejelzést. Győződj meg a várható minimum és maximum  hőmérsékletekről, és hogy  vihar várható-e.Légy  készen  az időjárás változására - a téli viharok gyakran váratlanok! (Opció, ha ilyenkor behúzódhatsz valahová, szóval megint csak Ganna, Bodzás Vendégház-kandalló)
   3.   A gyapjú zokni, a meleg csizma, a termikus fehérnemű és a meleg kabát elengedhetetlenek, és ne felejtsük el a kesztyűt sem!. A réteges öltözködés segít szabályozni a testhőmérsékletet. A ruháidat úgy csomagold, hogy ne érje őket nedvesség. (Ötletünk újra csak a Bodzás Vendégház ruhásszekrényei...na jó, ez már tényleg nem extrém...)
         4. Ahhoz, hogy a téli kempingezés kényelmes legyen, fontos a megfelelő kempingfelszerelés. Ügyelj a jól megválasztott hátizsákra.  Egy extra habszivacs vagy alsó levegő matrac segíthet a földről érkező hideg ellen, és a szélsőséges téli időjárási viszonyok között elengedhetetlen a 4 évszakos sátor. Fontold meg  egy extra tűzhely beszerzését  a hó olvasztásához ivóvízhez, és készülj  tüzelőanyaggal is  a tábortűzhöz. (Ebben is tudunk segíteni...)
    5.        Ha  lakókocsival vagy pótkocsival kempingezel, győződj meg a vezetékek fagyvédelméről. És ha a járműved  rendelkezik fűtéssel, ellenőrizd, hogy működik-e, mielőtt elindulnál!
    6.       Eltarthat egy kis ideig,  míg a hideg hálózsák felmelegszik  a tested hőjével, így a zsák előmelegítése kellemes módja annak, hogy éjszaka pihentetően tudj aludni.  Egy forró vizes palack segít ezen.  Azonban  hagyd kicsit lehűlni a vizet, majd ellenőrizd, hogy a tartály teljesen lezárt-e (a szivárgó vizes palack katasztrofális!). 20 perccel lefekvés előtt helyezd  a melegvíztartályt a hálózsákba. A hő az éjszakai alvást megkönnyíti, és  segít megőrizni a testhőmérsékletet.
   7.      Télen nehéz lehet a földön tűzifát találni. A magaddal vitt száraz gyújtóst vagy száraz fát használd, illetve a gyűjtött nedveset a már megrakott tűznél szárítsd ki. Így a főzés is kellemesebb lesz.
   8.       Míg a szendvicsek és a görögdinnye nagyszerűek a nyári kempingek számára, a hideg időjárás másféle étkezést igényel. Konzerv levesek vagy pörköltek nagyszerűek ebédre. És ne felejtsd el a  kedvenc meleg italokat: forró csokoládét, kávét, teát vagy almabort. (Ez tényleg nem a Bodzás-gasztronómia, no de talán majd tavasszal...)
   9.       Az éjszakák télen hosszabbak, így az esti szórakozást egy jó könyv   olvasása fogja jelenteni   a hálózsákban, vagy ha autóval kempingezel, legyen egy számítógéped és nézz  filmet. (Ma már a legeldugottabb helyeken is találhatsz wifit, nos, van nálunk is. Igaz, az internet szolgáltatás hófúvásban, és sokminden máskor is,  akadozik) A legjobb azonban, ha korán elalszol, és felébredsz a napkelte előtt:))
   Van hozzá bátorságod?
 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Füstölt nyúlcomb

Nyúlszalámi

A jancsikályháról