2010. április 26., hétfő

Alpesi hegyi pásztorok levese

Az alábbi leveshez az ötletet ismét Lajos Mari adta - nagy kedvenceim a főztjei -, és a kérdés, amiért a receptes füzethez nyúltam: mit kezdjek maradék sajtjaimmal? A guriga sajtok maradéka szépen összegyűlt a hűtőmben, de még túl gusztusosak voltak ahhoz, hogy állatok elé vessem őket.
Erre a receptre azonnal felcsillant a szemem, hisz megpróbálok minél több étket kipróbálni és megfőzni kecskesajtjaimból, hogy ha beválnak, esetleg vendégeimnek is ki tudjam őket ajánlani. Ez a leves mindenképpen ilyen!
A hozzávalók:

1,5 l tej
30 dkg aromás sajt (nálam kecskéből, de cheddar, kaskaval is tökéletes)
20 dkg erdei gomba (saját kezűleg gyűjtött és szárított vargánya)
1 fej fokhagyma
1 csipet cseresznyepaprika
bazsalikom, só, bors, petrezselyem

Előző nap a sajtot ujjnyi vastagra tördeltem, és leöntöttem annyi tejjel, ami ellepte. Hűtőbe vele!
Másnap ezt a lét tűzre vetjük, apróra vagdalt erdei gombával és a fűszerekkel megbolondítjuk, és LASSÚ TŰZÖN, állandóan kevergetve - a sajt oda ne kozmáljon, mert akkor keserű lesz! - a gomba puhulásáig, kb 10 percig főzzük. A főzés befejezése előtt tesszük a leveshez a zúzott fokhagymát.
Tetejét tálaláskor friss petrezselyemmel ildomos megszórni.
Forrón a legjobb, friss barnakenyér dukál hozzá.

3 megjegyzés:

  1. A sajtot szeretem, a vargányát imádom, a kettő együtt csak jó lehet!

    VálaszTörlés
  2. Hú, ez isteni finom lehet! Ha találunk vargányát, biz'Isten kipróbálom! :)

    VálaszTörlés
  3. Biztos nagyon finom! Előbb veszek egy kecskét, elmegyek hozzátok gombát szedni és már főzöm is! Puszi

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails