ÖkoKörös voltam

Nem először és remélem, nem is utoljára. Jó kis program ez, 21. századi tanakodás jóról, még jobbról, ha már tollfosztás nincs:)) Viszont ez a hagyomány is meg lett említve. Ugyan a jelenkor a libatollal tömött párnát nem tekinti antiallergénnek, így maga a tevékenység is megmarad abban a szűk körben, ahol a libát nem csak májáért, hanem tolláért is tartják - az Alföld némely területe, a Duna-Tisza köze, itt még ma is családok tartják óriási mennyiségben tollhasznáért a libát. Ugye, elgondolkodtató, hogy vajon miért? (Mégis lenne kereslet rá...? A Bodzásban mindenesetre tollpárnák vannak...még ha nem is saját tartású szárnyasoktól- sajna, nem fér bele a tevékenységbe a tollhasznú libatartás)
Visszatérve azonban a Skandináviából indult ÖkoKör Programra, az 5 esti találkozásunkon érintett témák:
- háztartási hulladékkezelés
- vezetékes ivóvízzel spórolás
- villamos energia csökkentésének módjai
- élelmiszer hulladék csökkentése
- gázfogyasztás csökkentése
- háztartási vegyszerek csökkentése
A programot megálmodója - Marilyn Mehlmann - angolként Svédországban - fejlett környezettudatosággal bíró társadalomban indította útjára. A siker titkát abban látja, hogy "Mi nem azt mondjuk az embereknek, hogy ti rosszak vagytok, pazarlóak, hanem megmutatjuk, hogyan lehetnétek jobb emberek. Segítünk, hogy kialakuljon egy olyan egyéni elképzelés, amivel minőségi életet lehet élni".
Itt, Magyarországon, egy csöpp településen - Döbröntén és Gannán - megvitattuk, mértük és elemeztük fenti témákat. Többünk, így magam is tudtam ötletekkel szolgálni a magunk házatáján már eleve létező, a napi rutinunkban már észrevétlenül is jelen lévő megtakarításokkal. Pl. háztartási hulladék (krumplihéj, hagyma- sárgarépareszelék nyulaknak, tyúkoknak táplálék). Esővíz felfogása hordókba locsoláshoz. Csapvíz fogyasztásnál szűrő beiktatása. Főzésnél a gáz elzárása kb. negyedórával az elkészülés előtt, és nálam kuriózumként a sparhelt használata, ahol a főzés-fűtés egyszerre megoldott a fűtésszezonban.
Közben ettük és kínáltuk az egészséges idény termékeket: gyógynövény teákat, sült és pirított magvakat, zöldségeket, megismerkedtünk fair trade termékekkel, helyi termelők portékáival, elemeztük a gyári és termelői sajtokat, tejtermékeket, gyümölcsleveket, jóízű beszélgetések közepette.
Egy szóval: jó volt újra összejönni, új ismeretségeket, információkat begyűjteni. A hasznosságához nem fér kétség! Tudom, hogy a többiek is így értékelték összejöveteleinket.
Nálam is készültek fotók, illetve Marinál, ő is "helyszíngazda" volt:


Bubu is részt vett a gyűlésen dorombolás minőségben


Férfiúi részvétel: a köszvényt nem a hús okozza, hanem a feldolgozóipar mocska

Megjegyzések

  1. Megfigyeltem, hogy a fogyasztók (majdnem embereket írtam) akkor sem állnak neki spórolni, ha a többletet ki kell fizetniük. Az a mentalitás alakult ki (tömeges beleegyezéssel), hogy akkor keressünk több pénzt. Pedig szerintem is az első megújuló energia forrás, amihez konkrétan hozzá tudunk nyúlni, az az el nem fogyasztott energia.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Azt hiszem, a téma elevenére tapintottál újfent:)) Ha kevés is a pénz, mégis irtó nehéz a spórolás. Pedig valahol el kell kezdeni, és nem elég a hulladék hasznosítás, szinte az élet minden területén rá lehet jönni a "csökkentésre".

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Füstölt nyúlcomb

Nyúlszalámi

Feta sajt készítés