Zamatos turbolya

Nem vagyok egy gyógynövény- és fűszer szakértő, azonban jártomban-keltemben, itt faluhelyen mégiscsak alkalmam van ismerkedni velük, s a beazonosításukat nagyban segíti az internet.
Sokfélét felismerek már a legelőinken és a környezetünkben, felhasználásuknak, gyógyhatásuknak pedig utánanézek a neten.
Sokáig nem tudtam, mi ez a növény, ami elborítja ilyentájt a legelőinket és az út szélét is, legeslegelőször virul-zöldell a hó elolvadása után, amikor még minden szürke-halott. Tépkedtem is a tyúkjaimnak, de épp csak rávetődtek, aztán otthagyták, nem szerették az illatos-ánizsos ízét. Ugyanígy a nyúl sem díjazza nagyon, ha más is van mellette, inkább azt eszi.
Aztán megtudtam, hogy ez a növény a zamatos turbolya, ami különösen a francia konyha kedvelt fűszere, s mint kuriózum, nem is olcsó. Pedig mifelénk tonnaszám lehet ilyenkor kaszálni, elnyomja még a tyúkok kedvenc zöldjét, a tyúkhúrt is, ami szintén egy jól áttelelő zöldféle, nemcsak a tyúknak - embernek is eledele lehet tél végén, hisz természetes vitaminbomba.
Többféle neve is ismert: esztergamag, olaszsaláta, ormánka, borbulya. Zsenge hajtásait érdemes gyűjteni salátákhoz, mártásokhoz, illetve szárítmánynak. Gyűjtöttem magunknak én is, a szárítmánynak valót naponta szellőztetem-forgatom.
Összetéveszthető a petrezselyemmel, illetve mégsem, hisz ott, ahol a turbolya nő, nincs petrezselyem...hihihi. Azonkívül az édeskés-ánizsos illat miatt sem lehet összetéveszteni vele.
Önmagában nemigen használják, de levesek, mártások, saláták ízesítője lehet. Én is elsősorban leves fűszerként használom, eddig webáruházon keresztül vásároltam, de ez már a múlté: mostantól saját szárítmányom lesz!Megjegyzések

 1. Nálunk is rengeteg van, az orgonabokor alatt van vagy fél négyzetméter, tudtam is, hogy mi az, de még mindig nem kóstoltam meg.

  VálaszTörlés
 2. Szerintem, a természetben nehéz megkülönböztetni a mételykórótók. Pláne, amikor még friss a hajtása, levelei. És az ugyebár mérgező.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. KamillaMamilla: utánanéztem a mételykórónak, és nagyon igazad van: a levélkék nagyban hasonlítanak egymásra. A mételykóró töve viszont a mellékelt kép szerint jócskán vaskos, ez is megkülönbözteti a turbolyától, illetve a turbolya erős ánizsos illata is össze nem téveszthetővé teszi a mételykóróval. Azért valóban nem árt az óvatosság:))
   http://www.botanikaiforum.com/g2367p25636-Oenanthe-aquatica.html#viewport

   Törlés
 3. A kertünkben magától burjánzik , csak tavaly kezdtem el használni. remélem,hogy a tavaszi kert takarításkor hagyott az én drága emberem belőle.:)
  Lehet szárítani? Ezt nem tudtam.
  Mert amikor már felmagzik,akkor már sajnos nem használható,csak tavaszi frissen.Kipróbálom.:)Jó,hogy írtál róla!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. http://kertlap.hu/zamatos-turbolya/

   Törlés
  2. Mamka, igen lehet szárítani, épp a mostani, zsenge hajtások a jók erre. Igaz, hosszadalmas a folyamat, szabad levegőn legalábbis. Párás, nyirkos, hűvös időben inkább a konyhám melegébe viszem, szóval elég sokszor cipelem hol be, hol ki. A tíznapos szárítmány még mindig nem zörgős.

   Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Holle anyó megrázta dunyháját

Füstölt nyúlcomb

A "tökéletes kekszrecept" faragott kekszmintázóhoz