Cékla és feketeretek

Tudom, hogy most medvehagymáról, kucsmagombáról meg hasonló csodálatos kincsekről illik írni, hisz most van szezonjuk, minden friss és rendelkezésre áll, csak ki kell menni az erdőre, patak partjára, és ontja fokhagymás illatát e csodás gyógynövény - magam is megszedtem már az idei évre valót...Ám most mégis két olyan csoda-élelmiszerről írnék pár sort, ami se külsejében, se "marketingjében" nem kapja meg a méltó elismerést, pedig szervezetünk számára még így az áprilisi zöldnövény-tobzódás idején is fontos élelmiszerként fogyaszthatjuk.
Cékla és feketeretek. Vajon miért teremtette a természet e két vitaminban, ásványianyagban gazdag táplálékot oly egyszerűvé, mondhatnám csúffá? Az én olvasatomban az egyszerű a célszerűt is jelenti, és a természet adta élelmi anyagokat fokozatosan ismergetve kezdem érezni, hogy a lábunk előtt hever a táplálékunk. Úgy érzem, hogy az élelmiszergyárak helyett, ha nagyon akarnánk - és a szükség is úgy kívánná - és persze ez az ősi tudás sem menne feledésbe, az ember számára terítéken van a fennmaradásához szükséges tápanyag. Ha elfogadjuk, hogy ez nem azonos a mai értelemben vett gasztronómiával, aminek én is lelkes híve, tanulója, követője vagyok.
Mitől is csúcs-élelmiszer a cékla és feketeretek? A cékláról az utóbbi idők kutatásai kimutatták, hogy vérnyomáscsökkentő hatással bír, elsősorban a belőle kipréselt lé. Magas a B vitamin tartalma, ami a vérszegénység ellen véd, valamint idegrendszerünkre is jótékony hatással bír, és ezért tumor-ellenes hatást is kölcsönöznek neki. Vízben oldódó és oldhatatlan rostokat tartalmaz, ami bélrendszerünk működését stabilizálja, és részt vesz a koleszterin és vércukorszint optimális fenntartásában. És mivel a cékla gazdag káliumban, ezért szabályozza a szívműködést és a vérnyomást is. Ezek a kutatási adatok, és a ma embere számára fontos tudni, hogy mit miért érdemes a szervezetébe bevinni. Valamikor talán nem így működött a táplálkozás: az ember ette, amit a természet elétárt, és közben rájöhetett, mi az, amihez nem érdemes nyúlni (pl. mérges gombák)
A feketeretek jótékony alkotói a mustárolaj-glikozidok és a C-vitamin. Elősegíti a gyomornedvek kiválasztását, májvédő hatású, antioxidáns. Ezek ma mind fontos étrendkiegészítőnek számítanak.
Magam is beépítem őket táplálkozásunkba és vendégeim számára is biztosítom e fontos élelmi anyagokat például a reggelikhez. Az idényzöldség számomra még áprilisban is a céklát, feketeretket jelenti, és persze beépítem falusi gasztronómiánkba a nagyon friss medvehagymát, az épp előbújó pitypangot is.



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Füstölt nyúlcomb

Nyúlszalámi

Feta sajt készítés