Mákkenyerecském - majdnem paleo
Már kb. egy éve kacsintgatok a paleo étkezés felé, hisz számomra nagyon kedvező az, hogy lehet húst enni. Falusi vendéglátóként már hosszú ideje elköteleztük magunkat vendéglátásunkban a saját "farmunkon" előállított húsélelmiszer fogyasztására és vendégeink körében való megszerettetésére. Bátran állíthatom, hogy ez egy sikertörténet.
No de mi legyen a pékáruval? A paleo alapú étkezés kizárja a finomított liszteket, az ebből készült tésztákat az étrendből. És igazából nem nagyon tesz kivételt a teljes kiőrlésű lisztekkel kapcsolatban sem, bár az elhagyás időszakában ezekkel némileg megengedő. De hát a paleo pont attól szimpatikus, hogy nem merev, ügyesen tesz ajánlatokat az új ízek, alapanyagok megszokására.
Ezért készülök elsajátítani különböző "kenyérpótlókat" is, magamnak és a későbbiekben esetleg azon vendégeimnek is, akik a paleo étrendet követik.
Ennek egy fincsi próbája ez a mákkenyérke, ami még nem teljesen paleo, de már majdnem:))
Hozzávalók:
1/2 - 1/2 arányban graham liszt és darált mák
2 db fürjtojás
csipet só
1 kk. szódabikarbóna
víz, amennyit a szárazanyag felvesz, inkább lágyabb, galuskaszerűbb legyen a tészta.
Elkészítés:
2 óra pihentetés után sütőpapírba csomagoltam a masszát és 280 fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt sütöttem készre. Félidőben 180 fokra csökkentettem a hőmérsékletet.
És akkor egy kiemelés a tudatosvásárló.hu-ról, hogy mi is tulajdonképpen a Graham-liszt:
Graham liszt (GL 200)
A Graham liszt abban különbözik a teljes kiőrlésű liszttől, hogy a liszt szemcsemérete nagyobb. A szervezetbe jutva a szénhidrát, mivel nagy szemcseméretű, lassan szívódik fel, illetve ezzel egyidejűleg étkezés után nem alakul ki olyan hamar éhségérzet. Nem mellékes a Graham lisztben található búzacsíra-, ásványianyag-, folsav- és B-vitamin-, továbbá kálium-, kalcium-, foszfor-, magnézium-, cink- és mangántartalom sem. Jobb a tápértéke, mert magasabb a vitamin-, ásványianyag- és rosttartalma.
Fogok ilyet többször is csinálni.
No de mi legyen a pékáruval? A paleo alapú étkezés kizárja a finomított liszteket, az ebből készült tésztákat az étrendből. És igazából nem nagyon tesz kivételt a teljes kiőrlésű lisztekkel kapcsolatban sem, bár az elhagyás időszakában ezekkel némileg megengedő. De hát a paleo pont attól szimpatikus, hogy nem merev, ügyesen tesz ajánlatokat az új ízek, alapanyagok megszokására.
Ezért készülök elsajátítani különböző "kenyérpótlókat" is, magamnak és a későbbiekben esetleg azon vendégeimnek is, akik a paleo étrendet követik.
Ennek egy fincsi próbája ez a mákkenyérke, ami még nem teljesen paleo, de már majdnem:))
Hozzávalók:
1/2 - 1/2 arányban graham liszt és darált mák
2 db fürjtojás
csipet só
1 kk. szódabikarbóna
víz, amennyit a szárazanyag felvesz, inkább lágyabb, galuskaszerűbb legyen a tészta.
Elkészítés:
2 óra pihentetés után sütőpapírba csomagoltam a masszát és 280 fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt sütöttem készre. Félidőben 180 fokra csökkentettem a hőmérsékletet.
És akkor egy kiemelés a tudatosvásárló.hu-ról, hogy mi is tulajdonképpen a Graham-liszt:
Graham liszt (GL 200)
A Graham liszt abban különbözik a teljes kiőrlésű liszttől, hogy a liszt szemcsemérete nagyobb. A szervezetbe jutva a szénhidrát, mivel nagy szemcseméretű, lassan szívódik fel, illetve ezzel egyidejűleg étkezés után nem alakul ki olyan hamar éhségérzet. Nem mellékes a Graham lisztben található búzacsíra-, ásványianyag-, folsav- és B-vitamin-, továbbá kálium-, kalcium-, foszfor-, magnézium-, cink- és mangántartalom sem. Jobb a tápértéke, mert magasabb a vitamin-, ásványianyag- és rosttartalma.
Fogok ilyet többször is csinálni.
Kipróbálom,tetszik az ötlet! Jól is néz ki.
VálaszTörlésCsak szvsz de, a szódás kenyeret nem kell pihentetni mert nem fog kelni. Szódabikarbóna helyett sütőport használnék. Illetve víz helyet esetleg joghurtot vagy zefírt. És most befogom és csöndben olvasok tovább.
VálaszTörlés