Elindult a befőző szezon

Kertészkedünk - nem eleget - érnek a bogyósaink, ó, azok a csodálatos bogyósok: elébb a cseresznye, eper (őt is annak nevezem), aztán a ribizlik (piros és most már a fekete is), málna, a josta és az egres is nekiindult pár szemmel, hisz a két tövet még csak áprilisban ültettük.



Jostalekvár, egyszerűen ISTENI!



Idén különösen sok tennivalónk volt a vendéglátás terén azokban a hetekben, amikor a kert is megkívánta volna, és elkelt volna még legalább 2-3 pár dolgos kéz a kapálás, gazolás műveletében. Voltak kétségbeejtő napok, amikor reménytelennek tűnt, hogy a gazáradatot le lehet gyűrni. Azért nekiveselkedtünk, s mivel most Zsófi is itthon van, közösen rendet teremtettünk - egy-egy rövidebb időre. És ez csak egy falatnyi kert! Egy-egy nagyobb esőzés után kezdődik minden előlről. Viszont most már győzedelmeskedik a vetett termény, már nem tudja elnyomni a gyom.
Ezek készültek mostanában a konyhámban:
Kovászos uborka

Lekvárok: cseresznye, levendulás cseresznye, cseresznye-ribizli, feketeribizli-josta

Cseresznye kompót

A háttérben gyömbér likőr sütikhez

"Tüzes fokhagyma" csilivel, rozmaringgal

Majonézes céklasaláta
Cseresznyéből és jostából került a fagyasztóba is. A jostalekvárból készült cukormentes változat is, épp ma használtuk el a falunapi főzőversenyre készült vaddisznósült mellé.
Vörösboros vaddisznó szűzpecsenye feketeribizlivel

Szőlőlevél-ágyon

Megjegyzések

  1. Az év imádom-hónapjai... :) Épp múlt héten tettem el 6 liter ribizlizselét, vadhúshoz, marhához kitűnő lesz.
    Tegyél el szőlőlevelet is! Ha van elvadult, a vadszőlőlevél mégjobb. Télen lehet töltikét csinálni vele. :)

    VálaszTörlés
  2. Ja, és régen volt a hegyen josta. Egyszerűen isteni belőle a lekvár is, a szörp is. Anyu sokat tett el anno, régen.

    VálaszTörlés
  3. Szőlőlevélért így is a szomszédba kellett mosolyognom, nekünk már nincs szőlőtövünk - ebek és lovak prédája lettek - szóval eltenni-félretenni nem olyan könnyű, mint első látásra gondolnánk. (de nem is megoldhatatlan probléma:)))

    VálaszTörlés
  4. ma szedtünk 2 nagy kosárral, vadszőlőlevelet :)

    VálaszTörlés
  5. Felvetettem a ház urának, hogy inkább zöldfélékkel kellene a fagyót megpakolni - én már hajlanék arra, hogy kevesebb, de jó minőségű, azaz nálam termelt husi, viszont zöldek és gyümölcs legyen sokféle benne. Mivel ő disznó és marhapárti, nehéz egyezségre jutnunk, hisz se disznót, se marhát nem tartunk. Van viszont nyuszi, meg kacsa, meg liba, sőt újabban galamb is, a tyúkokat inkább végkimerülésig tojásért tartjuk. Szóval mi is kerüljön a fagyasztóba????

    VálaszTörlés
  6. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Füstölt nyúlcomb

Nyúlszalámi

Feta sajt készítés