2018. június 30., szombat

Elindult a befőző szezon

Kertészkedünk - nem eleget - érnek a bogyósaink, ó, azok a csodálatos bogyósok: elébb a cseresznye, eper (őt is annak nevezem), aztán a ribizlik (piros és most már a fekete is), málna, a josta és az egres is nekiindult pár szemmel, hisz a két tövet még csak áprilisban ültettük.Jostalekvár, egyszerűen ISTENI!Idén különösen sok tennivalónk volt a vendéglátás terén azokban a hetekben, amikor a kert is megkívánta volna, és elkelt volna még legalább 2-3 pár dolgos kéz a kapálás, gazolás műveletében. Voltak kétségbeejtő napok, amikor reménytelennek tűnt, hogy a gazáradatot le lehet gyűrni. Azért nekiveselkedtünk, s mivel most Zsófi is itthon van, közösen rendet teremtettünk - egy-egy rövidebb időre. És ez csak egy falatnyi kert! Egy-egy nagyobb esőzés után kezdődik minden előlről. Viszont most már győzedelmeskedik a vetett termény, már nem tudja elnyomni a gyom.
Ezek készültek mostanában a konyhámban:
Kovászos uborka

Lekvárok: cseresznye, levendulás cseresznye, cseresznye-ribizli, feketeribizli-josta

Cseresznye kompót

A háttérben gyömbér likőr sütikhez

"Tüzes fokhagyma" csilivel, rozmaringgal

Majonézes céklasaláta
Cseresznyéből és jostából került a fagyasztóba is. A jostalekvárból készült cukormentes változat is, épp ma használtuk el a falunapi főzőversenyre készült vaddisznósült mellé.
Vörösboros vaddisznó szűzpecsenye feketeribizlivel

Szőlőlevél-ágyon

7 megjegyzés:

 1. Az év imádom-hónapjai... :) Épp múlt héten tettem el 6 liter ribizlizselét, vadhúshoz, marhához kitűnő lesz.
  Tegyél el szőlőlevelet is! Ha van elvadult, a vadszőlőlevél mégjobb. Télen lehet töltikét csinálni vele. :)

  VálaszTörlés
 2. Ja, és régen volt a hegyen josta. Egyszerűen isteni belőle a lekvár is, a szörp is. Anyu sokat tett el anno, régen.

  VálaszTörlés
 3. Szőlőlevélért így is a szomszédba kellett mosolyognom, nekünk már nincs szőlőtövünk - ebek és lovak prédája lettek - szóval eltenni-félretenni nem olyan könnyű, mint első látásra gondolnánk. (de nem is megoldhatatlan probléma:)))

  VálaszTörlés
 4. ma szedtünk 2 nagy kosárral, vadszőlőlevelet :)

  VálaszTörlés
 5. Felvetettem a ház urának, hogy inkább zöldfélékkel kellene a fagyót megpakolni - én már hajlanék arra, hogy kevesebb, de jó minőségű, azaz nálam termelt husi, viszont zöldek és gyümölcs legyen sokféle benne. Mivel ő disznó és marhapárti, nehéz egyezségre jutnunk, hisz se disznót, se marhát nem tartunk. Van viszont nyuszi, meg kacsa, meg liba, sőt újabban galamb is, a tyúkokat inkább végkimerülésig tojásért tartjuk. Szóval mi is kerüljön a fagyasztóba????

  VálaszTörlés
 6. subhanallah, bagus sekali artikelnya. memang saya masih mersakan tidak terlalu mudah untuk bisa selalu berpikiran positif. biasanya karena ada pengalaman yang kurang menyenangkan atau kurang baik dengan hal itu.

  Obat Vitiligo

  Obat Vitiligo Ampuh

  Obat Herbal Vitiligo

  Obat Bercak Putih pada Kulit

  Cara Cepat Menghilangkan Vitiligo

  Mujtaba Pusat Herbal Terbaik

  Pom Mini Termurah Kualitas Ok

  VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails