2015. január 30., péntek

100% céklalé

Itt a tél, és vele a vitaminhiány. Fogytában vannak energia készleteink, gyengül az immunrendszer, nátha, influenza járvány hírekről kering a média. Hó, locs-pocs, hideg, nyirok mindenütt, szürkeség, ködfátyol, borzongás...mit is mondhatnék még erről a nemszeretem januárról. A mesterséges fűtés, a levegőn való kevés tartózkodás mind-mind előrevetítik a kedvezőtlen közérzetet, az ún. téli depressziót. Ezen segíthetünk, ha erőt veszünk magunkon, és előszedjük őseink régi praktikáit, és belemosolygunk a legkellemetlenebb szürkeségbe is, és azért is nekiindulunk egy jó bakanccsal, vagy gumicsizmával a közeli természetnek - kutyások előnyben, hisz ők ezt ki is követelik maguknak - és vastag sállal, sapkával felfegyverkezve beleszippantunk szabadidőnkben ebbe a nehéz januári levegőbe. Tudom, most épp havat is kell taposnunk, ha járatlan úton járunk, de ez megéri, a jó közérzetünk, a tüdőnk  és izmaink hálásak lesznek ezért.
Hazatérve otthon a kellemes meleg vár, és egy jó forró teavíz szárított gyümölcsökből felvidít, jókedvre derít.
Az én ötletem hideg napokra - még ha nem is a forróságával hívja fel magára a figyelmet -, de tökéletes energiabomba télidőben a 100%-os céklalé. Minden benne van, amit egy hideg téli napon hazatérve megkívánhatunk: íz, édesség, mélyvörös szín, ami már látványával is melenget. Már 2 dl fogyasztásával is hozzájárulunk szervezetünk téli karbantartásához és elkészítése sem ördöngösség: 1- 2 kg céklát jól megmosva, héjastól, csak a szárától megfosztva, lereszelve, állni hagyva és jól kinyomkodva ízletes, kalóriadús természetes energiához juthatunk. Meg is vásárolhatjuk, természetesen a bioboltokban, ha nincs kedvünk magunk készíteni a téli gyógylevünket, én mégis buzdítok mindenkit arra, hogy saját maga foglalatoskodjon a betevőjével, mert rá fog jönni, hogy nincs annál értékesebb, mint amit saját magunknak és családunknak magunk állítunk elő.
Álljon itt pár fotó a magam erőfeszítéséről, remélem, senkit nem tántorítok el a céklalé előállításától:





2015. január 26., hétfő

A 3. Gannai Disznóölésre megjött a tél is...

A disznóölés mindig ünnepnek számított a családok életében, és ugyanez mondható el a közösségiről is, hisz a  derék négylábú feldolgozása összehozza a falu lakóit egy egésznapos programra, legvégül eszem-iszomra. No, azért "iszom" az volt közben is, csakúgy derekasan:))
Az előző napi ítéletidő előrevetítette, hogy a szombati disznóöléskor még tán az égi elemekkel is meg kell küzdeni. Egész napos hóesés és hófúvás kísérte a programot.
Alább egypár szép kép erről a szürke, igazán téli napról:
Út a falu közepébe

Mesetó hóba burkolózva

Egy havas kerítésen kukucskálok át

A kitelepítés stációi hídba faragva - most hólepetten

Itt már nagy a jókedv - no nem a röfi részéről

Ferenc Ember a kolbászokat igazgatja nagy odafigyeléssel

Rotyog az orjaleves

2015. január 21., szerda

Amikor a kutyás vendég ételallergiás is...

Minden vendég nagy öröm, a januári különösen. Pláne, ha kutyás! Mindig nagy izgalommal várjuk a négylábúakkal érkezőket, és sosem csalódunk bennük! Remek napok szoktak ezek lenni, most már bátran állíthatom, nemcsak a mi részünkről :))
Ételallergiás kutyásaink azonban még nem voltak, és persze úgy általánosságban sem tudhatom, hogy vendégeink között mennyi az ételallergiás, mert előfordulhat, hogy esetleg - nem kellő információ birtokában, ami mindenképpen minket terhelhet -   a vendégünk meg sem próbálkozik az ajánlatkéréssel, és megoldja maga az étkezését. És esetleg erre csak utólag derül fény, egy elejtett félmondatban.
Ezért a honlapunkon ezután különös figyelmet akarok fordítani arra, hogy előzetes egyeztetéssel az ételallergiásoknak is tudunk főzni, megsütjük a gluténmentes pékárut, készek vagyunk vegetariánus, paleo étrenden lévőknek is megoldást adni, így teljes lehet a kikapcsolódás, ha ez az igény felmerül.
Jelen esetben glutén, tej és tojás allergia merült fel,  paleo-közeli étrendről volt szó, annyi könnyítéssel, hogy a köretek közé befért a krumpli és a rizs is.
A menü a következő volt három napra: 1. sütőtökleves pirított dióval, borókás vaddisznóragu vörösborosan, krumpligombóccal 2. lencseleves füstölt kolbásszal, mézes tarja rizzsel ,szilvabefőttel, 3. szezámos céklaleves, zöldborsós aprópecsenye sült krumplival, házi savanyúval.
A  levesek sürítését - ahol kellett - a hagyományos tejszín-tojássárga helyett húslé-rizsliszttel oldottam meg.
Reggelente pedig egy-egy gluténmentes kenyérke:

Közben a leonbergi fajtájú négylábú vendégünknek is készült finomság kutyakeksz formájában jóféle véreshurka masszából.

Három "vérebünk" kissé megilletődötten, falkába gyűlve próbált fellépni a nagytestű udvarlátogatóval, aki nem nagyon szeppent meg az összegabalyodott, kollektíven csaholó szőrmókoktól, hisz még ő is csak 7 hónapos volt a negyven kilójával, és csupán játszani akart. A leghangosabb az enyimek közül Artúr volt, a legkisebb ( 4 hónapos), aki a legelső találkozáskor a leonbergivel bizony szégyenszemre összecsinálta magát, ám még ebben a megalázó helyzetben is képes volt arra, hogy nyűszítve-vinnyogva megugassa Boszkót. Remek kutyus lesz belőle, ha felnő,az biztos !
A továbbiakban a kedélyek lecsillapodtak, és ha nem is barátságban , de békés egymás mellett élésben teltek a napok, némi ugatással tarkítva a pulik részéről.



Receptet a következő posztban a vadételről fogok adni, hisz ez az ételféleség még nem szerepelt a receptgyűjteményemben. Az előző napi vadhús pácolásról addig is egy kép:




2015. január 17., szombat

Dödölle

Ahány ház vagy tájegység, annyiféle elnevezés. Ganca, gánica, dödölle: nagyjából egyféle ételt jelent, azaz burgonyával és liszttel készített egyszerű paraszti étel, amely különböző feltétekkel kombinálva laktató, tápláló eledel volt hajdanában.
Azaz persze most is,azonban az üzletek óriási árubősége kiszorította a konyhából ezt az egyszerű ételt. Ma már a tápanyagtudósok, az egészséges táplálkozás hívei és követői talán nem is tartják egészségesnek, pedig nem is olyan rég még szinte hetente az asztalra került. Emlékszem, gyermekkoromban mi is sűrűn kaptuk anyutól, főleg vacsorára.
Elkészítése sem igényel ördöngösséget: a megfőzött krumplit a levében kell megtörni, és annyi lisztet szórni hozzá, hogy jó sűrű, kásás legyen. Folyamatosan kell kevergetni, le ne égjen, illetve a magára hagyott fazék "pöfögni" kezd, forró gőzt és krumplidarabokat köpködve a levegőbe, ami eléggé balesetveszélyes.
Amíg a krumpli főtt, addig meg lehet csinálni a zsíros-paprikás hagymát.
Az összesűrűsödött lisztes krumplit végül átkanalazzuk zsírral kikent tepsibe, és forró sütőben pirulásig sütjük a tetejét. A sütőből kivéve meglocsoljuk a hagymás-paprikás zsírral és már ehetjük is!
Egyes helyeken, vagy a változatosság kedvéért tejföllel is meglocsolhatjuk.



2015. január 10., szombat

Halpaprikás bakonyiasan amurból - kapros nokedlivel

A főzésben nagy kedvenceim a hal és a nyúlételek. Épp ezek azok, amiket a legnehezebb népszerűsítenem vendégeink körében. A hal szálkás -megakad a torkunkon, a nyúl pedig leginkább simogatásra való, nem pedig enni. Néznek is rám kikerekedett szemmel többnyire a városlakók, amikor megmutatom nekik a tágas istállóban, zöldtakarmányon, magvakon és friss szénán, lucernán nevelkedett gyönyörű nyuszijaimat. "És ezeket a gyönyörűségeket van szívük levágni?" Szoktam találkozni a naív kérdésekkel, s ilyenkor tényleg nehéz a válaszadás. Nem. Nekünk sem könnyű.
Ám most halételről szól a poszt, az alapanyagot, az amurt a közeli Széki-tó adta.
A halpaprikást leginkább harcsából kínálják az étlapok, ám az amur, hófehér, száraz húsával éppolyan kiváló ehhez az ételhez. S mivel bakonyi módon készítettük, nem hiányozhatott a gomba sem belőle. A termesztett csiperke mellett saját szárítású vargányát és trombitagombát is használtam hozzá ételízesítőnek.
Először elkészítettem a "szoklit":

 zsíron hagymát és szalonnát dinszteltem, majd házi lecsót fonnyasztottam, kis só, bors, fokhagyma és kömény hozzáadása után a felaprított illetve szárított és poralakú gombákkal fűszereztem. Pici vízzel higítottam, pirospaprikáztam. Az alapot félretettem.

A sóval, borssal fűszerezett halszeleteket paprikás lisztbe forgattam és zsíron mindkét oldalát pirulásig sütöttem. Az így előkészített halszeleteket beleraktam a gombás-szalonnás paprikás alapba és pár perc alatt készre főztem a sparhelten.

Kapirgálós tyúk tojásából készített nokedlivel tálaltam, pici, télen is zöldellő biokaporral meghintve.

2015. január 8., csütörtök

Zölddió likőr

Júniusi bejegyzésemben írtam arról, hogy megpróbálkoztam a zölddió felhasználási módjai közül a lekvárral és a likőrrel. A lekvárt még a sokszori vízcsere után is kissé kesernyésnek éreztem, ezt a cukor sem tudta teljesen elfedni. Elképzelhető, hogy a receptben írt időnél hosszasabban kellett volna áztatnom a zölddiókat, hogy ezt a kesernyés ízt (ami a magas csersavtartalom miatt van) ne lehessen érezni benne. Mindenesetre nem vette el a kedvemet, az idén újra fogok próbálkozni, hisz annyira csodás növény és fa a dió, és szinte mindenét fel lehet használni élelmiszernek, gyógynövénynek. És nem utolsó sorban nekem már ültetnem sem kell, kivárva a hosszú, több éves fejlődését, mire termőre fordul, hisz van a környezetemben 8-10 is, ha valami "nagyüzemiben" próbálnék gondolkodni :))
A likőrkészítés receptjét pedig Orosz Péter e-könyvéből merítettem, és a negyedelt zölddió darabok egész karácsonyig áztak a törkölyben. Ezáltal olyan gyógyszer lett belőle, ami egyébként élvezeti cikk is egyben - írja Orosz Péter. No, az enyém nem lett olyan sűrű fekete, mint az ő fotóin lévők...valószínűleg azért, mert nem két hónap után készítettem el a cukorszirupot, hanem karácsony előtt, így még nem volt ideje besötétedni.
A féléves pácolás a törköly mellett fűszereket is tartalmazott: némi szegfűszeg, fahéj, szegfűbors került az üveg aljára. Idén kipróbálom a narancs és citromhéjat is, esetleg a kardamomot. Mindenesetre bárki, aki zölddió likőrkészítésbe fog, kialakíthatja a saját ízvilágát. Én mindenestre már nagyon várom a júniust...:))
És mitől is gyógylikőr a zölddió likőr? A benne található flavonoidoktól, C-vitamintól, juglontól, tannintól.
Javasolt a mértékletes fogyasztása, mert finom és rá lehet kapni :))

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails