2011. május 30., hétfő

A nyúlhús dicsérete

Az egészséges táplálkozás, a reformkonyha, a zsírszegény ételkészítés előretörése idején vajon miért szorul háttérbe a nyúlhúsevés, ami évszázadokon át a baromfi mellett fő táplálékunk volt. A sertést és marhát is megelőzve.
Pedig a nyúlhús ideális táplálkozási forrás, a baromfinál jóval magasabb fehérjeforrás, és jelentősen alacsonyabb zsírtartalma miatt.
Háttérbe szorulásának talán a külföldre való kivitel, a viszonylag magas ára, és nem utolsó sorban emócionális oka van.
Pedig a nyúlhús a legkönnyebben emészthető fehér hús, könnyen elkészíthető, nem hízlal, betegeknek, kismamáknak is kiváló. Bár a nyulat másképp kell fűszerezni, mint a baromfit pl., de a pácolás kifejezetten előnyös a nyúlhús számára. Kiválóan illenek boraink - pl. a somlói :))) - e húsféleséghez, és friss vagy szárított zöldfűszerekkel, zöldségekkel csodás ételköltemények készíthetők belőle, ezekről a későbbiekben magam is híradást adok, de volt már nyúlrecept a blogomban ezidáig is.

2011. május 27., péntek

Gránátos kocka, vagy grenadírmars, icipicit másképp

Nálunk ez az étel az egyik főkaja! Családom nem bír betelni vele, és ez vonatkozik lányom és férjem gyerekkorára is. Vagyis mindig, mindenkor nyerő volt, ha kedveskedni akartam nekik. És mily csodás, hogy ezért az ételért, és alapanyagaiért nem kell a világ végére menni!
Persze jellemző az ilyen egyszerű ételekre, hogy azért rá kell érezni elkészítésük módjára, nekem sem sikerült, és sikerül mindig egyformán. A legtöbb a hozzáálláson és a ráfordított időn múlik: most is vallom, hogy a legegyszerűbb ételek is akkor varázslatosak, ha teljes valónkat adjuk elkészítésükkor, nem csinálunk mellette 6 más dolgot - a rutin majd úgyis előhozza a végeredményt, jelszóval. Ez nem igaz: mindig és mindig teljes odaadásunkra van szükség. (Ez persze igaz az élet más területeire is!)
A megszokott recept (zsír, krumpli, hagyma, kockatészta, pirospaprika, só, bors) bármelyik gasztro oldalon elérhető. Pl. itt:
http://www.tutireceptek.hu/granatos-kocka
 Én sem csinálom másként: olaj helyett viszont kizárólag disznózsírt használok, jobb napokon saját kiolvasztásút.
Amiért a mai poszt született, az kedves olvasóim bátorítása a megszokottól való kitérőkre, mint most nálam is, hisz  pusztán azzal  értem el egy kicsit más ízt - finomat, kellemeset, mindenki által dicsértet -, hogy a hagymát újhagymaszárra váltottam ki, és ezzel ízében és küllemében egy kicsit mást varázsoltam ebbe az egyszerű étekbe.

2011. május 24., kedd

Májusi napjaink kaszálással, fűgyűjtéssel

Csodás idővel köszöntött be a május,  az esőzések, s utána a sok napsütés hatására fantasztikus dús növényzet nő az állatok számára. A lovaknál a karámok lekerített részébe hamarosan átköltözhet Maláta és Füge, ámbár Füge sántasága még hagy némi kívánnivalót maga után: neki a gyógyszeres kezelés mellett még istállófogság, és némi vezetgetés van előírva. A karámban való legelészés és vágtázás egy kicsit odébb van. Nehezen is tűri a két ló a különválást, hisz Malátát azért rövid időre kiengedjük a legelőre. A környékünkön növő friss zöldet viszont naponta kaszáljuk és hordjuk be állatainknak. Lovak, kecskék, nyulak nem kis örömére.






A három puli: Bogi, Bonca és Maszat, s néha Leó, a vénséges kutyusunk is kísérője reggeli takarmány begyűjtésünknek.

2011. május 13., péntek

Bemutatom a gévagombát

A gévagomba egy egyszerű gombafajta, általában a folyók, patakok partján lévő fűzfákon - néha egyéb fákon is megtelepszik. Nekem is van egy lelőhelyem a Bittva partján, ahol sajnos mostanság tarvágás történt, alaposan meg van ritkítva a fás növényzet, így a megszokott fűzfám is eléggé nyilvánvalóvá vált, ami annyit jelentett, hogy  gombagyűjtésemkor már megcsonkított gévagombatelepre bukkantam. A legzsengébb, puha részeket már leszedték előttem.
A kissé savanykás, gumiszerű gombából leveseket, salátákat csinálok elsősorban, de kiváló különböző mártásokhoz (mustáros, kapros stb.)is. A mostani gyűjtést - mivel nekem már csak az "örege" jutott, hagymás-ecetes-cukros-sós lében felfőztem, és dunsztoltam. Salátákhoz, esetleg sajtkóstolókhoz fogom felhasználni.


Májusi legelő, pulikkal

Valószínűleg nem írtam még róla, hogy Maszatot - Bogi pulikölykét - visszakaptuk, a gazda elfoglaltságai miatt nem tud kellőképpen gondoskodni róla. Házunk táján ez nem okozott különösképpen fennforgást, némi szaglászás és morgás után mindenki - Bogi és Bonca is - beazonosította a vérvonalat, hatalmas örömködés, óriási hancúrozás és sok-sok ugatás jelezte azt az örömöt, hogy a család újra együtt van. A két kölyök azóta elválaszthatatlan, reggel együtt futnak felém, amikor nyitom az ajtót, és ugranak a nyakamba. Mindenhová követnek, és lesik az óhajomat. Szó szerint. Közben persze sokat rakoncátlankodnak, tanulják, hogy nem kergetjük a tyúkot, és nem izgulunk fel fölöslegesen, ha a nyulak kikerülnek a nyúlsimogatóba. Lovat terelni együtt a legizgalmasabb, s én fogom a fejem sokszor, hogy hogyan nem kerülnek Maláta vagy Füge lába alá a rendíthetetlen terelés során. Szóval nem unatkozunk ennyi puli között, ahol néha megjelenik Leó, öregesen, összenyalogatva minden útjába tévedőt, és szeretetre, simogatásra várva el nem bújik az ifjúság heves megnyilvánulásai elől egy kis szunyókálásra.






Lovasmajális Pápán, képekben

Első ízben került megrendezésre ez a gyönyörű program, remélhetőleg nem utoljára. A szombati gyönyörű idő sokakat kicsalt a csodálatos környezetben lévő lovasiskolába, ahol a szervezők profi munkájának köszönhetően ideális terepet biztosítottak a lovasbemutatóknak és a kísérő programoknak egyaránt. Íjászkodás, agárverseny, solymász bemutató kísérte a lovas akadályversenyeket, andalúz, fríz lovak bemutatója színesítette a rendezvényt. A vásárosstandon kézművesek vonultatták fel portékáikat - itt voltam én is kecskesajtjaimmal, gyógynövényes-kecsketejes házszappanjaimmal, kekszmintázómmal és különleges zseléimmel.
Innentől beszéljenek a képek helyettem:







2011. május 12., csütörtök

Bubu cicám és a szaporulat...

Bubu cicám elérte az egyéves kort, és két hónappal ezelőtt az ivarérettséget is. Ez, ugyebár cicaszaporulatot jelent...Eleinte nem tudtuk biztosan, hogy Macsó cicánk - aki kandúr - az apuka-e, - s szerintem most sem bizonyos ez a lehetőség, mindenesetre a cicaalom "idegenkezűségre" utal, a született cicákban némi rozsdás beütéssel...
Bubu - szobacicaként - az almot a lakásban próbálta megszülni, mi ennek eléggé ellene voltunk, s mindent megtettünk annak érdekében, hogy a külvilágban találja meg a szaporulat "elejtését". A szalmabála mögött eléggé védett helyet találtunk neki, s jobb híján el is fogadta döntésünket, lévén, hogy első kiscicája már félig előbújt...
Nos, az egész vajúdást azért nem írnám le, nagyjából annyi az érdekes, hogy az öt kitolásból mindössze három élveszületés lett. Nem tudom, cicáéknál ez mennyire helytálló, hisz eddig csak "paraszt macsekok" voltak nálunk- betérő cicák, hellyel-közzel alommal, sokszor azt sem tudtuk hányan vannak.
Aztán, mivel a szalmabála persze fogyogatott a lovak és kecskék alá főleg, de a baromfiak és a nyulak is részesültek e gyönyörűségből - szóval a bála elfogyogatott, és Bubu nem látta biztonságban az almot, ezért őrült módon próbálta biztonságos helyre - azaz a lakásba becipelni őket. Nem nagyon örültünk tettének, ezért próbáltunk segíteni neki megtalálni a lehetséges megoldást. Először a lóistállók fölé vittem fel a kosarat szalmástól, kiscicástól, ám ez valamiért nem tetszett Bubunak, és egyenként hordta le a kölykeit. - Szintén be a lakásba...
Még két másik hely után végre megtaláltam a nyúlistállót, ahol a zárt ajtók mellett biztonságban tudhatta az almot akkor is, amikor épp vadászni indult, vagy csak a megérdemelt csirkeszárnyvégért kuncsorgott be a konyhámba....


2011. május 9., hétfő

Medvehagyma olajban

Az idén kicsit megkésve sikerült eljutnom a közeli kupi erdőbe, ahol medvehagyma erdő várja az idelátogatókat, messziről hírül adva fokhagymaszerű illatával e csodás növény lelőhelyét. Tehát nemcsak Orfű a medvehagyma hazája, kérem tisztelettel a Bakonyba látogatni ilyentájt annak, aki szeretné begyűjteni e gyógy- és fűszernövény leveleit...A poszt most íródott, a gyűjtés viszont kb. kéthetes, és illik tudni, hogy medvehagyma levelet még virágzás előtt ildomos gyűjteni, hisz a levelekben ekkor koncentrálódik legerősebben a hatóanyag, amiért szeretjük...
Jó pár éve gyűjtője vagyok e növénynek, sajtokhoz, salátákhoz, pogácsákhoz használom levelét. Eddig mindig fagyasztva tároltam, a megmosott, leszárított leveleket folpackba csomagolva a fagyasztóba száműztem felhasználásig. Olyankor persze a fagyasztás melléktermékét - a kiolvadt levet, vitaminokat  ki kellett hagynom az étekből.
Idén másfajta eltevéssel próbálkoztam: a megtisztított leveleket spenót módjára felaprítottam, és olajon kissé megfonnyasztottam. Sóztam, és mikróban előkezelt,tisztára mosott üvegcsékbe töltöttem.
Reményeim szerint az ily módon eltett medvehagymalevelek ugyanúgy hasznosíthatók a Bodzás Vendégház kedvelt medvehagymás receptjeihez, mint egyéb salátákhoz, vagy pestókhoz.

2011. május 6., péntek

Rozmaringos és bodzaleveles szappanok, kecsketejsavóval

Ezek a szappanok megrendelésre készültek, kozmetikába. Magam nagy megtiszteltetésnek érzem, hogy kozmetikus is fel merte vállalni termékeimet - amit persze előzőleg ki is próbált.
A szappanok fő alkotórészei az olíva és a kókuszolaj, és saját termékeimben mindig megtalálhatóak a kecsketej, vagy a savó mellett a méhviasz (vagy a termelői méz), a zabliszt és a Bakonyból begyűjtött gyógy- és fűszernövények, jelen esetben a rozmaring - amit magam nevelgetek, és a bodzalevél, ami a kertek alján nő, és alkalomadtán begyűjtöm, szárítom. Hamarosan ez a szappan a bodza virágjából is elkészül majd...
Illatnak a rozmaring illóolajat és a kamillát választottam.

A szappanokat muffinformába öntöttem ki, a háttérben Bogi és Bonca pulikutyám látható elmosódottan...

2011. május 5., csütörtök

Egy újabb pásztorétel - Fokhagymás sajtleves kucsmagombával

Itt a kucsmagomba szezon, a rejtekhelyek olyan titkosak, hogy van, aki inkább a feleségét adja kölcsönbe, minthogy elárulja kucsmagomba-lelőhelyét....
Nos, a recept rém egyszerű:

Legyen 8-10 kucsmagombád, 5-6 gerezd fokhagymád, és egy jó darab aromás kecskesajtod...A fűszerezéshez kell még só, bors és lehetőleg friss bazsalikom, némi csípős paprika. (Ha nem lenne eléggé aromás a kecskesajtod...:)))

A gombát megtisztítva, felaprózva együtt teszem fel forrni a sajttal és a fűszerekkel. Itt mindössze az arányokra kell figyelni: ennyi hozzávalóhoz nehogy 2-3 liter vizet tégy, elég a liter, vagy a másfél. A gomba puhulásáig kell főzőcskézni, addig a lereszelt sajt is elolvad a lében. A kucsmagomba nagyon finom levet ereszt, ezért nem gondolom, hogy hús-alaplével kéne próbálkozni - de aki akarja, azt is megteheti. Így veszít a pásztorleves fogalmában, de ihaj, több is veszett Mohácsnál...A jó sok fokhagyma apróra elnyomkodva, a borssal, bazsalikommal való dús találkozás a lében megadja ennek a levesnek az ízét.
Én még petrezselymes galuskával dúsítottam, de a buggyantott tojás is tökéletes választás ehhez a leveshez.
Egy csöpp tejszín nem hadakozott, hogy nem akarna belekerülni...




2011. május 3., kedd

Trappista jellegű sajt

Említettem már, hogy kibővítettem a sajtválasztékomat tehéntejből készült sajtokkal is. Legyen kedvére való annak is, akinek a kecskesajt túl "pikáns".:)))
A tehéntejet magam is vásárolom, hol a faluba hetente kétszer bejövő hűtőkocsiról, hol pedig a szomszéd faluból, egyenesen a fejés után, még melegen. (Sajnos, a mi falunkban már senki nem tart tejelés miatt tehenet. A húsmarha kifizetődőbb...)
Ezt a sajtot a szeletelhető sajt mintájára készítettem, kb. 8 literből, így nagyjából egy kilós sajtot sikerült kihoznom belőle. A sajt felszínét olívaolajjal egyszer átkentem, és hűtőben tárolva kb. egy hét alatt nyerte el szép sárgás kérgét. A fotón friss bazsalikommal kínálva.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails