Lekvárkészítés: feketeszeder és mentás almazselé

Itt az ideje a nyár kincseit üvegbe zárni, hogy majd télidőn is felidézhessük a napsütéses órákat. Szederfáim az idén a sok eső miatt későn hoztak termést, nehezen pirosodtak, s talán a cukortartalmuk sem a legtökéletesebb. Mindenesetre ponyvát terítettem a fák alá, és kampós botommal jól megrázogattam az ágakat, így begyűjtve kb. 1,5 kg termést. A többi lepotyogott gyümölcs a tyúkok, kecskék kedvence, de még a lovak is megállnak a fa alatt csemegézni. Sajnos, Füge és Maláta (két lovunk) sok kárt tett a faágakban, lelegelték, letördelték őket legelészés közben, csakúgy, mint a diófámat és a vadcseresznyét is. Ezekről nem is lesz az idén termés, bár a diófa hozott friss vadhajtásokat, látszik, hogy élni akar.
A feketeszederből - ami köztudottan igen magas C vitamin-tartalmú gyümölcs - lekvár készült, citrom és cukor hozzáadásával.

A másik remekem nem saját ötlet, kedvenc recept-bogarászós oldalamról, a Mindmegette.hu-ról származik. A pontos receptet ITT találjátok.

És akkor mindjárt mutatok is egy fotót a legaktuálisabb felhasználásáról: vendégeimnek ma a tárkonyos-citromos legényfogó leves mellé császármorzsát (smarnit) készítettem, s ehhez adtam ízesítésnek a porcukor mellé a mentás almazselét.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Füstölt nyúlcomb

Nyúlszalámi

Feta sajt készítés