A kapirgálós tyúk meg az ő tojása
Azt hiszem, egyre inkább kezd felértékelődni a háztáji körülmények között megtermelt hús és húskészítmények piaca, a nem nagyüzemi körülmények között tartott tyúk tojása. Köszönhető ez a megszaporodott élelmiszerbotrányoknak, és a tudatos vásárló szemlélet lassan gyűrűző kialakulásának. Egyre több médiában hívják fel a figyelmet az élelmiszerekben rejlő, egészségünkre káros anyagokra, a megbetegítő körülményekre, élelmiszer-, gyógyszerlobbi összefonódására.
Egyre több blogtársam tekinti elhivatottságának az egészséges életszemlélet és táplálkozás propagálását.Vendégeim körében én is ezt az útvonalat követem. Régebben magam is főztem vásárolt húsféleségekből - ma is megteszem, ha vendégeim tartózkodnak a gazdaságomban megtermelt nyuszi és kecskeshústól. Ezt előzetes levélváltásokból próbálom kiszűrni.
Azonban magam is azon vagyok, hogy felhívjam a figyelmet arra, hogy a húsevőknek mennyire fontos az, hogy olyan körülmények között tartott állatok húsát fogyasszák, amelyek életüket fajtájuknak megfelelően élték le, úgy táplálkoztak, ahogy környezetükben hozzájutottak a számukra legmegfelelőbb tápanyagokhoz, s ha ehhez még állattartójuk szeretete, gondoskodása is hozzájárult, akkor azt hiszem, hogy nagyon értékes húsalapanyagról van szó.
Jelen poszt a szárnyasokról szólna, többen is érdeklődtek a kapirgálós szárnyasok tartásmódja, húsa, tojása felől. Igazából itt is arra hívnám fel a figyelmet, amit egy tyúkocska igénye megkíván. Legyen területe, ahol kapirgálhat - tehát ne csak egy elsivatagosodott földről legyen szó. A jó gazdának gondoskodni kell róla, hogy a tyúkok olyan helyen kapirgálhassanak, ahol zöldellő növényzet is van. Ha másképp nem megy, rendszeres zöldtakarmány utánpótlásról gondoskodni kell. Magam mindennap gyűjtök tyúkhúrt, szezonban pitypangot, csalánlevelet a szárnyasoknak. A csalán rengeteg C-vitamint, A-provitamint, ásványi anyagot, csersavat, klorofillt tartalmaz, ezek a növekedéshez, tojástermeléshez nélkülözhetetlen anyagok. Ha a környezetünkben gyűjtött növényeket adjuk állatainknak, sokkal jobban hozzájárulunk egészségükhöz, mintha ugyanezt tápokból próbálnánk elérni. Ez persze munkával, utánajárással jár. Nagyjából innen eredeztethető, hogy a napi szinten - saját utánajárással ellátott egyedek húsa és tojása tulajdonképpen nem hasonlítható össze a nagyüzemi tartásmódban tartott állatokéval. Bizton mondhatom, hogy saját állományom húsát és tojását nem tudnám olyan áron eladni, amennyibe a valóságban kerül. Igazából magam is kiegyezek azzal, hogy szeretetem, gondoskodásom eredményét finom étkekben, jó minőségű tojásban az asztalomon tudhatom. És a falusi vendéglátást igénybe vevő, étkezésére igényes vendégkörömre is ez jellemző...
Egyre több blogtársam tekinti elhivatottságának az egészséges életszemlélet és táplálkozás propagálását.Vendégeim körében én is ezt az útvonalat követem. Régebben magam is főztem vásárolt húsféleségekből - ma is megteszem, ha vendégeim tartózkodnak a gazdaságomban megtermelt nyuszi és kecskeshústól. Ezt előzetes levélváltásokból próbálom kiszűrni.
Azonban magam is azon vagyok, hogy felhívjam a figyelmet arra, hogy a húsevőknek mennyire fontos az, hogy olyan körülmények között tartott állatok húsát fogyasszák, amelyek életüket fajtájuknak megfelelően élték le, úgy táplálkoztak, ahogy környezetükben hozzájutottak a számukra legmegfelelőbb tápanyagokhoz, s ha ehhez még állattartójuk szeretete, gondoskodása is hozzájárult, akkor azt hiszem, hogy nagyon értékes húsalapanyagról van szó.
Jelen poszt a szárnyasokról szólna, többen is érdeklődtek a kapirgálós szárnyasok tartásmódja, húsa, tojása felől. Igazából itt is arra hívnám fel a figyelmet, amit egy tyúkocska igénye megkíván. Legyen területe, ahol kapirgálhat - tehát ne csak egy elsivatagosodott földről legyen szó. A jó gazdának gondoskodni kell róla, hogy a tyúkok olyan helyen kapirgálhassanak, ahol zöldellő növényzet is van. Ha másképp nem megy, rendszeres zöldtakarmány utánpótlásról gondoskodni kell. Magam mindennap gyűjtök tyúkhúrt, szezonban pitypangot, csalánlevelet a szárnyasoknak. A csalán rengeteg C-vitamint, A-provitamint, ásványi anyagot, csersavat, klorofillt tartalmaz, ezek a növekedéshez, tojástermeléshez nélkülözhetetlen anyagok. Ha a környezetünkben gyűjtött növényeket adjuk állatainknak, sokkal jobban hozzájárulunk egészségükhöz, mintha ugyanezt tápokból próbálnánk elérni. Ez persze munkával, utánajárással jár. Nagyjából innen eredeztethető, hogy a napi szinten - saját utánajárással ellátott egyedek húsa és tojása tulajdonképpen nem hasonlítható össze a nagyüzemi tartásmódban tartott állatokéval. Bizton mondhatom, hogy saját állományom húsát és tojását nem tudnám olyan áron eladni, amennyibe a valóságban kerül. Igazából magam is kiegyezek azzal, hogy szeretetem, gondoskodásom eredményét finom étkekben, jó minőségű tojásban az asztalomon tudhatom. És a falusi vendéglátást igénybe vevő, étkezésére igényes vendégkörömre is ez jellemző...
Így igaz, ráadásul kapirgálósok húsa is finomabb. Tudod, egyszer felültem a vonatra, s mellettem valaki enni kezdett rántott csirkecombot. Ahogy megcsapott az illata... nagyanyám sütött ilyeneket, hát ez biztosan kapirgálós volt. Évek teltek el, sosem feledem
VálaszTörlésegyszer megkóstoljuk, milyen a nálad kapirgáló hús íze :)
VálaszTörlésHoldgyöngy, Árokszállási Edit: inkább a hús eredetére hegyezném ki a dolgot, ha nem is az ízére. Így lehet az, hogy a kapirgálós tyúk finomabb:)))- viszont megjegyzem, jó sokáig kell puhítani:)))
VálaszTörlésTetszik amit csinálsz. Szívesen olvaslak, így ne vedd tolakodásnak, hoztam Neked egy jó szót!
VálaszTörléshttp://eszterszappan.blogspot.com/2011/03/egy-jo-szo-jatek.html
Nagymamis: annyira kedves ez a gesztus, Eszter oldalán én is olvastam a felhívást, de nem is gondoltam, hogy én is kapok egy "jó szót". Köszönöm.
VálaszTörlésPedig most en is hoztam neked "egy jo szot", Zsuzsa! Szeretettel cserebe azert, hogy megosztod velunk a csodas vilagodat!
VálaszTörlés(http://eszterszappan.blogspot.com/2011/03/egy-jo-szo-jatek.html)
videkek: nagyon köszönöm tőled is, és gyertek olvasgatni, vagy kirándulni a tényleg csodás vidékünkre:)))
VálaszTörlésOlvasokent bizton szamithatsz ram; hatha egyszer majd kirandulokent is, nagyon jo lenne... :)
VálaszTörlésÖrülök, hogy rátalaláltam a blogodra. Azt szeretném kérdezni, hogy a kapirgáláson és zöldnövényen kívül mivel eteted még a tyúkokat, pipiket ? Köszi,
VálaszTörlésKedves zsuzsy: darált kukoricát és búzát is adok nekik, azonkívül főtt tojás héját összetörve a fehérje és mészpótlásra. Sajtkészítős napokon pedig a dara tejsavóban van megáztatva, ez rengeteg vitamint, ásványi anyagot tartalmaz még...
Törlés