Rege Döbröntéről

Az előző kutyamese után most régi idők, ódon meséjét hoztam, egyenesen Mátyás király korából, és aktualitása a szomszédos Döbröntéhez kapcsolódik, annak is ősi Szarvaskő várromához, a várkapitány Himfy Imréhez.
Ezt a történetet az 1800-as években Kisfaludy Sándor: "Regék a magyar előidőkből" címmel dolgozta fel négy másik regével egyetemben, itt olvashatjátok Himfy Imre és Bakonyi Flóra történetét Mátyás korából. (Kicsit felfelé kell görgetni, a link nem pont a vers elejére nyit rá)
A szerelmi történetet Lipták Gábor is feldolgozta a Regélő Dunántúl című művében, ahol a történetet Szivárvány címen olvashatjuk a kötetben.
A történet röviden: Himfy Imre, Döbrönte várkapitánya egy több napja tartó esőzés idején kimentett a megáradt Bittvából egy gyönyörű leányt, akibe azonmód beleszeretett. A leányka persze csúnyán meghűlt, élet alig-alig maradt benne, ám a kapitány dajkájának gondoskodása és ápolása megmentette a haláltól. A lábadozás idején a várba érkezett Ugron vitéz, aki az eltűnt leányt kereste, és kiderült, hogy ő a nagyapja, aki a feleségével egyetemben a lánykát anyja halála után felnevelte. Lassan kibontakozik a leány története: anyja (Ugron leánya) titkos szerelmi kapcsolatot tartott fenn a Bakony mélyén élve Mátyás királlyal. A kapcsolatból született meg Flóra, akinek anyját az ország érdekei miatt nem vehette feleségül a király. Flóra anyja nem sokkal a szülés után meghal, így a nagyszülők nevelték fel a leányt.Ugron csak akkor fedte fel a lány királyi származását, amikor megbizonyosodott róla:  Himfy szerelmét nem homályosítja el, hogy Flóra nem pap által megszentelt kapcsolatból született.
Fanfárok és dobpergés: az esküvőn, melyet egy erdőmélyi kápolnában tartottak, és ahol az erdőlakók és madarak voltak a násznép, megjelent maga a király és áldását adta a nászra.
Lipták Gábor Regélő Dunántúl című kötete alapvetően romantikus ifjúsági irodalom, de jó szórakozást nyújthat felnőtteknek is. Én például egészen belefeledkeztem a többi történetbe is:)))
A turisták pedig ilyen állapotban láthatják a döbröntei Szarvaskő várromot, amit körbeleng Himfy Imre és Bakonyi Flóra románca. (A képek Kovács Miklóstól származnak, egy gyönyörű októberi naplementében, köszönet értük. Blogját itt találjátok.)




Megjegyzések

  1. Köszönt a regéért, nem hallottam korábban róla.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Évek óta őrizgettem a történetet, sose tudtam, milyen módon adjam közre. Talán a fotóid adták a "kezdő löketet":)))

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Füstölt nyúlcomb

Nyúlszalámi

Feta sajt készítés