Mi a csuda az az aranydurbincs?

Most már persze tudom, mert szembejött velem karácsony előtt a halpultban, és a szó - durbincs - ismerős volt apukám horgász szótárából. Mellesleg megjegyzem, a szó elindulhatna a szép szavak versenyében, annyira rugalmas-harmonikus a kiejtése, nem is illhetne jobban ehhez a Földközi tengeri elegáns halféleséghez. A pisztráng szó kiejtésekor is ugyanezt érzem, és a pisztrángot is nagyon-nagyon szeretjük enni és elkészíteni is!
Egyébiránt a durbincs halfajta honos a Dunában, viszont ez a durbincs nem az a durbincs, ami Földközi tengerben él. A dunai durbincs egy olyan fenékhal, aminek táplálkozási értéke inkább csak a ragadozó halaknál van, illetve a horgászok is "gyűjtik" csalihalnak.
A Földközi tengeri durbincs pedig komoly élvezeti értékkel bíró étkezési csemegehal, ez az árán is meglátszik. Én még egyáltalán nem találkoztam vele az általam látogatott üzletekben, viszont most karácsonyra elcsábultam, és nem bántuk meg. Igazi illatos, kívül ropogós, belül omlós roston sült lett belőle a karácsonyi asztalon!
Recept innen.
Sajnos, az esti fotózáshoz a telefonom nem a legmegfelelőbb, így gyenge minőségű saját fotók mellé készítettem nektek ínycsiklandozónak egy szép kollázst a neten fellelhető fotókból (legfelül)



Ennyi maradt belőle....

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Füstölt nyúlcomb

Nyúlszalámi

A jancsikályháról