Szappanokról...szubjektíven

Eljött az idő, hogy Vikitől tesztelésre kapott meleg eljárással készült szappanokról ígéretemhez híven véleményt nyilvánítsak.
Megteszem ezt rögvest, de előbb egy kis kitérő.
Újra reneszánszát éli sok kreatív tevékenység közt a házi szappankészítés , ami persze már nem főzést jelent, mint nagyanyáink idejében, sokkal inkább "elegyítést". Ehhez a hobbihoz már kiváló alapanyagokat lehet készen vásárolni, és nem kell magunknak kifőzni a faggyút . Szilárd és folyékony ápoló és bázis olajokhoz rengeteg helyen hozzá lehet jutni, az internetes rendelés, a csomagküldés pedig felgyorsítja a folyamatokat, csakúgy, mint az adalékok egymáshoz adását és keveredését segítő botmixerek, a különféle gyönyörű kiöntőformák.
Engem is elkapott a "gépszíj", még a "hőskorban" - pár éve, amikor még nem voltak fenn receptek a neten, illetve hellyel-közzel angol nyelvű oldalakról fordítgattam le őket. Közben persze vásárolgattam is azoktól, akik már előttem jártak, hisz kíváncsivá tett, milyennek kellene lenni az igazi házinak. Így rájöttem, hogy az enyim is ugyanolyan, küllemre-állagra legalábbis. Nekem azidőtájt voltak kecskéim is, így mindjárt a nehezebb verzióval kezdtem: kecsketejes szappanokkal indultam.
Azóta persze sokat változott a szappan-világ, fantasztikus szappanköltemények készülnek világszerte háziasszonyok szappanlaborjaiban. Ezeket a termékeket én elsősorban művészetnek tartom, és csodálom a készítőik ötletességét, de bevallom, vásárlásnál inkább gyönyörködöm bennük, ám a natúrat választom . Tudom, persze, hogy bizonyos színeket ki lehet keverni természetes színezőkkel is, ám a nagyon harsányak nekem kicsit gyanúsak.

És akkor a hatásukról pár szót.
Életmódom és tevékenységeim nem kímélik a kezemet, sokat kell törődnöm azzal, hogy egy-egy kézfogásnál ne egy érces-kérges-bökős kézzel találkozzon az illető, vagy egy simogatásnak ne "jujjj!" legyen a vége, ne'adj isten a harisnyaszemek fussanak százfelé. Rengeteg kencét - gyógyászatit is kipróbáltam, kisebb-nagyobb szerencsével. Így kanyarodtam el a házi készítésű kozmetikumok világába, és a mai napig is készítem magamnak-magunknak a kéz- és arckrémet, a szappanokat. Nagyon jó tudni, hogy pontosan miből készült a termékem, és már ezért is nagyon szeretem őket. Csodás gyógyhatást mégsem tulajdonítanék nekik. Kétségtelen, hogy amióta a saját - és mások házi termékeit használom, könnyebben, gyorsabban regenerálódik a bőröm, de például a téli hideg időszakban a gyógyulási folyamat egy felrepedt ujjbegy esetén így is hosszadalmas.

És még valami, ami fontos lehet. Egyáltalán nem mindegy az sem, milyen korosztályúak vagyunk, van-e valamilyen betegségünk, milyen a táplálkozásunk, folyadékfogyasztásunk, illetve, hogy milyen megerőltetésnek van kitéve a kezünk?
Hosszú évek tapasztalata azt bizonyítja nekem, hogy az erősen igénybe vett időszakokban - mint amilyen a tél is, fokozottan kell figyelnem a vitamindús táplálkozásra, az elegendő, jó minőségű folyadék bevitelre, fizikai munkánál a kesztyű használatra és emellett a bőrápoláshoz csakis házi kencét használva segíthetem elő a kezem töredezettségének javulását.

Zárszó. Semmi baja nem volt a kezemnek akkor, amikor sajtoztam. A tömény tejzsírok a legjobb kézápolók! Sajtozzatok, készítsetek sok-sok túrót és szép lesz a kezetek!




 

Megjegyzések

  1. Valahogy így, bár éna készítésig nem jutottam el, megrémísztett a sok hozzávaló, forró bugyborékolás és a többi: savak-lúgok. Ma már egyszerűbb, de asszem ez lesz a kreatív hobbijaimban az, amit meghagyok másnak. :)
    Meg sok receptben pálmazsír van, ami miatt lassan elfogynak az őserdők, esőerdők, kihalnak a gorillák, tigrisek és nem sorolom, mert nagyon szomorú.
    Nemrég be is írtam egy nagy multi vendégkönyvébe és ezeket elmondtam. Nagy örömömre azóta nem láttam egyszer sem pálmazsírt a polcaikon. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sok az igazad, és a pálmaolaj nem csak a kozmetikai ipar alapanyaga. Nem egyszerű az ipari méretű ültetvények létrehozásának, fenntartásának etikai kérdése.Olyan kevésnek érzem azt, hogy emiatt ne vegyek pálmaolajjal készült szappant...

      Törlés
  2. Amit kaptam Tőled az nagyon finom volt,illatos,selymes,szerettem. De minden szavaddal egyet értek,mert olyat is kaptam,ami szinte égetett. Dolgos kezeidre szívből ajánlom a kókusz zsírt. Bár sajtozom,és tényleg jót tesz a kéznek,de hosszú a nap,ezer más tevékenység is van a tanyán,ami "ápolja" az ember lánya kezét. A háztartásomból kiirtottam az olajat,csak kókusz zsírt használok. Már magamra is. Csak úgy,naturban. Próbáljad ki,kend a kezedre! Puha,bársonyos lesz tőle,szívből ajánlom!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Eddig még nem próbáltam, pedig mindig van itthon, jellemzően szappanalapanyagként:)) Azért a tömény olíva-szőlőmagolaj keverékben való kacsóáztatás is meghozza lassan az eredményét:))

      Törlés
  3. Mint minden tanácsodat,ezt is megpróbálom,érdemes:)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Füstölt nyúlcomb

Nyúlszalámi

Feta sajt készítés