Kukorikúúúú! Újévi híradó!

Elcsendesültek az ünnepek és megérkezett az első hó is.
A vendégháznál folyamatos a dolog: a szilveszterezők után itt az idei év első vendégpárja, majd utánuk a következő. Szóval egyelőre nincs megállás. Gyakorolhatom a glutén és laktózmentes főzést! Roston sült pisztráng készült vajon sok petrezselyemmel, fokhagymával, citrommal, a köret céklapüré pirított magvakkal.
Az őzragulevest tárkonnyal, babérral és sok-sok zöldséggel fogom készíteni, tejföl-tejszín nem lesz benne, a sűrítést tojássárgájával oldom meg, a levesbetét pedig glutenixes csipkedett lesz.

A házunk táján a napi téli teendők közé felsorakozott a hólapátolás és a kemény fagyok miatt az itatóvizek rendszeres ellenőrzése. Fél óra alatt jéggé fagy minden, a befagyott edényeket a konyhában a sparhelt mellett olvasztom ki. A kacsák és pulykák szemmel láthatóan jól bírják - talán még élvezik is a havat, a tyúkok gyakrabban bújnak meg a szélvédett helyeken, például szívesen bemasíroznak a fóliába, aminek az ajtaját le kellett szednem javításra. Itt is jó munkát végeznek, mert belekapirgálják az istállótrágyát a talajba.

A harapnivaló hidegben elvégeztem egy jó alapos baromfiól takarítást, és melegen bealmoltam kedvenceimnek. A baromfitrágyát is gyűjtögetem a komposztba, kiváló lesz majd a kiskertbe. Zöldtakarmány híján krumplit és sárgarépát főzök darával a tyúkoknak, zsíros lével felengedve.
Mivel Zsófi egy rövid ideig még itthon van, a tüzek pakolása, a ház melegen tartása megoldott, nem kell félóránként beszaladgálnom fűteni. Ez óriási segítség ebben az időben. (Na, meg a többi, de nem dicsérem, hátha olvassa a blogot:))

Két kisebb ólat lezártam télire, így az összes madár most egy ólban gyűlik össze éjszakázni-melegedni. Apropó, kacsapár. Volt az elmúlt időszakban névadás derekasan, Kingából és Karolából Kinga és Karcsi lett, mivel falubelijeink megállapítani vélték, hogy Karola farka felfelé hegyesedik, tehát gácsér, azaz hímivarú. Ez a megállapítás addig helyt is állt, amíg egyszercsak 2 tojást találtunk a kacsa tojóhelyen. Eztán mindennap. Szóval mégiscsak  tojóim vannak, be kell szereznem közéjük egy gácsért. 

Néhány havas-szürke fotó a környékünkről: hamisítatlan JANUÁR!
Bogival csavargunk

Az Új utca a domb aljáról

Egy oldali beépítés


Az ott fönt a mi házunk

Bodzás-kert télen

Megjegyzések

  1. Akkor is tojnak ha nincs hím??? Azt hittem ahhoz kell a kakas meg ilyenek :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bizony, hogy tojnak:)) Csak a tojások - gácsér híján - nem termékenyek, tehát nem lesz belőlük kiskacsa...

      Törlés
  2. Olyan jó olvasni az életetekből néhány morzsáit! Te vagy az egyetlen, akit ismerek ilyen témában, és rendszeresen jelentkezik részletekkel. Mert a részletek fontosak. Nekem. Pedig állatok között nőttem fel -nem díszpintyként-, részt is vettem a gondozásukban, feldolgozásukban..., mégis jó tudni, hogy mások hogyan csinálják a dolgokat. Mikor, mivel, hogyan etetik a pipiket, milyen praktikákat tudnak. Mit nem tudnak... Érted gondolom, mit akarok leírni. Jó egy társ, esetleg több, aki hasonszőrű.

    A menü pedig nagyon étvágygerjesztő és inspiráló.

    Sok örömöt, vidámságot az új évre, elég vendéggel és csinos baromfikkal!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Melike! Én is szívesen olvasom hasonszőrűek bejegyzéseit, mindig lehet valakitől tanulni. És bizony nem árt némi humorérzék sem az életünk nehézségeihez, nemdebár?:))
      Sok jó erőt, vidámságot kivánok, hisz Nektek még fel kell nevelnetek a Mókikat is. Boldogságot hozzájuk!

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Füstölt nyúlcomb

Nyúlszalámi

Feta sajt készítés