2015. november 22., vasárnap

Ősz a kertben

Immár elérkezett az ideje, hogy végleges búcsút mondjak kertemnek az idei évre, mert akárhogy is nézem, itt már nem terem "babér":))
A másodvetésnek elvetett borsó persze épp virágzik, és majdnem sikerült neki hüvelyeket fejleszteni...A patakparti hidegebb klíma azonban nem kedvez már a másodvetésnek, ezt a jövőre nézve is figyelembe kell vennem.
Az idei első évünkben  nagyon későn kerültek ki a palánták a veteményesbe. A nyári csúcsmeleg mindennek nagyon kedvezett ebben a hűvös-nedves közegben, azonban az október elejei első talaj menti fagyok tönkretették az uborkát, a cukkinit, a paprikát és a paradicsom levélzetét is, hiába volt napközben kellemes, tavaszias az idő. És talaj menti fagy csak itt a patakparton volt, a falu fentebbi részein nem.
Szóval úgy kell elképzelnem a jövő tavaszi veteményezést, hogy jóval korábban biztos nem fogok tudni ültetni, ugyanezen okok miatt. A patakparton tavasszal is később melegszik át úgy a föld, hogy ne érje kár a magokat, palántákat. Így jobban meg kell válogatnom, mit is fogok ültetni, minek fog kedvezni ez az "éghajlat".
Zsófival lebontottuk a kerítést, eltettük télire a cölöpöket. 
A sárgarépát felszedtem, viszont a földben maradt még némi cékla - ők is hamarosan sorra kerülnek, a szintén másodvetésű feketeretek, és meglátjuk, mi lesz a karfiolból, mert rózsákat nem látok a levélzet közt...Viszont ők nagyon jól elvannak ezen a klímán. Kapor is árválkodik még valamennyi, talán ennek a növénynek sem árt a hidegebbre forduló idő. - Rengeteget fagyasztottam és szárítottam belőle, nekem nagy kedvencem a kapor!
Ha találnánk embert-gépet, ami meg tudna fordulni ezen a szűk területen, felszántatnánk a kiskertem háromszorosát, melynek egyharmadára pár gyümölcsfát ültetnék. A két meggyfából egy nem eredt meg, viszont a csicsókám óriásira nőtt, és az első terméseket már szedegetem a földből. Kíváncsian várom, hogyan fog elszaporodni a telekhatáron. Persze segítek neki: a kigyűjtött gumók egy részét negyedelem, és ledugdosom a földbe, hogy terjeszkedjen és legyen minél több belőle. Téli reggelik remek zöldsége!
Első csicsóka termésem

Sárgarépa: zöldje a nyusziké lett, de a lovak is szerették


Virágzik a borsó



 És egy kis gombatanoda: felismeri valaki?

 

2015. november 20., péntek

Kovászos kenyér

Én már nem tartozom azok közé, aki a heti sütésű kovászos kenyéren nőttek fel - pedig éveim száma nem kevés:))
Anyukámék életében ez még így volt, de az én gyerekkorom már egy óriási változást hozott kenyérügyben: megjelentek a gyárak és az ott tömegével előállított kenyér és péksütemények. Egymás mellett persze még sokáig megvoltak a helyi pékségek is, a nagy háromkilós kenyereikkel, amikre előjegyzést vettek fel a hét bizonyos napjaira,  de csakúgy, mint manapság a kis sarki fűszeresek, szépen-lassan bezártak, nem tudták felvenni a versenyt a tömegtermékkel. 
Emlékszem, mi is mennyire örültünk a gyári fehérkenyérnek, főleg, ha Erzsébet kenyeret hozott anyu a boltból. Ennek csodás, vajas íze volt!
Hát így...Nem tudom, az akkori gyári kenyerek milyen receptúrával készültek, és a mostaniak előállításáról sincs sok fogalmam. Némelyikük kritikán aluli és talán nem járok messze az igazságtól, hogy tömörségre, ízre, állagra már egészen más, mint negyven éve - és ez nem nosztalgia, kérem szépen! 
Viszont van lehetőségünk nekünk is a békebeli ízek elővarázsolására, még ha lappanghat bennünk némi kétely a vetőmagok tisztaságával, éghajlatunk szennyezettségével kapcsolatban, és persze kemence sincs már a háztartásokban, valamint jó pár évtizede megjelent a levegőssé tevő, sütést megkönnyítő élesztő.
A kovászos verziót mindenképpen akkor ajánlom, ha nem azonnali kenyeret kell sütnünk és persze több napja nevelgetjük már a saját kovászunkat. 
Ezért például a vendégeink reggelijében csak akkor tudom alkalmazni, ha jó előre tudom az ilyen irányú igényt. Erre ugyanis legalább két nappal elő kell készülni, kezdve a kovász felélesztésével.
Házi kovász készítéséről sok bloggerina ad útmutatást, én most az alábbi képeken Kisrumpf receptúrája alapján készült cipócskákat mutatok be.








És a Bodzás Vendégház reggelijében például egy ilyen csirkés-sajtos-barackos szendvicsben kerülhet vendégeink asztalára, a szeleteket tökmagolajjal meglocsolva:


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails