Pulykapipék - az új lakók

Csak mert pulykáink még nem voltak...
Várok minden gyakorlott pulykatartót ötletelésre!
Mivel a putty-puttty-puttyra élénk pitty-puttyogással válaszolnak, ezért a nevük (ha általánosságban használjuk) putyerka, ha pedig külön-külön személyeskedünk velük, akkor a vörösnyakú - aki talán kakas - Putyin, a kisebbik - aki talán tojó - a Plutyka.
Ezzel a névadással nagyjából az öröklétük is biztosítva van a Bodzás-udvarban, hacsak nem híznak meg szép 15 kilós kövérre, hogy a nyálam csordulna el egy jó kis pulykasültre. - Ne aggódjatok, ez a veszély nem nagyon fenyeget.
Így újabb gyönyörűségekkel gazdagodott hobbi udvarunk, és tényleg, most már komoly zenei élmény átmenni a tyúkudvarba, annyiféle madárhang örül nekem:)) Azért nem árt, ha nagyjából viszek magammal ilyenkor egy petrence tyúkhúrt, vagy egy kis konyhai hulladékot sárgarépa- és krumplihéj formájában...


Putyin és Plutyka - két putyerka






Egyelőre tart az ismerkedés a tyúkokkal...

Lehet ám segíteni a fóliában a trágyát szétkapirgálni!

Megjegyzések

  1. Kedves Zsuzsa!
    A 4-5 hetes pulykát nem érdemes, csak 1 évesnél fiatalabb csirkékkel összerakni, különben leverik őket.
    A gaz semmiképp nem elég nekik, a pulykának sok kaja kell, mindenképpen adj nekik szemes takarmányt is, leggalább a teljes adag felét, + a gyomok. Ha lelegelték az összes növényt, újra teljes adagot adj nekik.
    A kispulykáknak lehet adni főtt tojást, 2 hetes kortól hagymalevelet (késsel felaprítod olyanra, hogy gond nélkül le tudják nyelni) A főtt tojással vigyázni kell, mert ha előttük marad, megromolhat, és ha ebből esznek, akkor bélgyulladást kaphatnak. Napi 1 tojás elé kb. 10 pulykának, fokozatosan növelve a mennyiséget. Amikor abba akarod hagyni a tojás etetését, fokozatosan tedd( napi 2, majd napi 1, majd 2naponta 1) Ha nem így teszel, megsínylik, hiszen hozzá vannak szokva a sok fehérjéhez,
    A kispulykák kényesebbek, mint a kiscsirkék, addig kell rájuk fűteni, amíg ki nem tollasodnak (2 hét kb.) A legjobb, ha pulykatápot adsz nekik, de ezt alig lehet kapni, megteszi a csibe indító az első 1-2 kétben, majd a nevelő, és amikor már 4 hónaposak, a befejező táp. Amikor indítóról nevelőre vagy nevelőről befejező tápra váltasz, legalább 3-4 napig etess olyan keveréket velük, amiben mindkettő van (pl. ma tiszta indító, holnap 70%indító, 30% nevelő, holnapután 50-50%, azután 30-70%)
    Nem kell nekik tiszta tápot adni, lehet kukoricadarát, búzát is tenni a kajába. a legjobb a 30% kukorica, 30% búza, 40% tápos keverék. De ezek nem gyógyszerek, nem kell pontosan adagolva adni. Csak gazdaságosabb.
    Attól függ milyen fajták Ha modern hibridek a Nagisztól,akkor 20 hetes korban lehet vágni. Arra készülj fel,hogy a kis pulykáknak be kell fűteni,mint a pokolban.
    Az őshonos és hibridek között az a nagy különbség van,hogy az őshonosok nagyon jó élelemkeresők (összeszednek minden tücsköt,bogarat), míg a modern hibridek elé oda kell tenni az ennivalót. Elsősorban nagy fehérje tartalmú kajákra van szüksége. Őshonosoknál az az igazi,ha ki tudod vinni a part oldalba vagy elhagyatott rétre rendszeresen,hogy kedvére keresgélhessen bogarat. Gondolom ismered a régi mondást: Vigyorog, mint pulyka a lucernásban :) Mert hát ennek is ott van az értelme, hogy összeszedi a lucernára káros bogarakat, amik megbújnak a magas növényzetben.
    Nem agresszív állatok a pulykák, kivéve a kakas, de az is csak a tojóit védi :)
    Remélem tudtam segíteni.Nagyon cuki nevük van.Nekem a volt kakasomat hívták Putyinnak.:)
    Sok szerencsét a pulykatartáshoz! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Virág! Köszönöm a bőséges választ a pulykakérdésemre. Nálad kimerítőbben még attól a tulajtól sem kaptam infót, akitől vettük őket.
      Azonban, ahogy jeleztem is a posztban, nem a húsáért-hasznáért tartjuk őket, hanem szerelemből és a kis gyerek vendégeink örömére, hogy minél több falusi állattal ismerkedhessenek meg a portánkon. Ez persze nem jelenti azt, hogy el kellene hanyagolnom a jóltartásukat. Nem is teszem, de nagy az igazságod abban, hogy az idősebb tyúkok, de még a félévesek elzavarják őket a tápláléktól. Ezért az udvar több pontjára is helyezek el mageleséget (kukoricadarát, búzát, roppantott zabot, és a talicskányi zöldet, gyümölcsöt, amit naponta összeszedek nekik, azt is többfelé szórom szét. Nagy örömem viszont, hogy az udvarban lévő csalánbokrokat nagy előszeretettel falják! Mivel a kacsák pár hete újból elkezdtek tojni, ezért a tojásaikat megfőzve szintén megkapják. Valószínűleg az lenne nekik a legjobb, ha le tudnék keríteni egy részt az udvarból, ahol nem zavarnák őket a csirkék, legalább is addig, amíg nagyobbak nem lesznek.

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Füstölt nyúlcomb

Nyúlszalámi

Feta sajt készítés