Befőzés

Elcsendesedett a Bodzás...
Remélem, nem sokáig, és a nyár végi-ősz eleji kirándulókedv újra benépesíti majd a házikót,  ha csak hétvégékre is. (Vagy ki tudja: voltak már őszi "nyaralóink" is, nem is egyszer...)

A befőzés szezon viszont bőven elkezdődött még a dús vendégjárás idején, így a családias vendéglátogatások, a vendég étkeztetések idején is időt kellett erre szakítanom, hisz a szétrepedni készülő paradicsomnak nem mondhattam, hogy várj még egy-két hetet..., de a zöldbabot is közben-közben kapkodni kellett: meg ne fásuljon és még tényleg zsengén kerüljön a fagyóba. Az uborkák megtáltosodtak azon a két tövön is, amit idén ültettem, úgyhogy nap mint nap készült ecetes ubi is, vagy szintén ecetes almapaprika.
Cukkiniből főzelék, kapros leves és fahéjas lekvár is készült, ami nagyon finom.

Nagy élmény volt a vacsorafőzés a vendégeinknek, amikor az alapanyagért  a Bittvaparti Édenkertbe szaladtam le,  rengeteg saját terményt tudtam felhasználni a főzésekhez.  Borsó, zöldbab, sárgarépa, bébicékla és paradicsomok, paprikák a reggelizőasztalon...nekem is nagy élmény volt, és Vendégeimnek is - ahogy láttam.

Jövőre megpróbálunk még nagyobb területet birtokba venni, a paradicsom nagy kedvencem lett, kipróbálnék többfélét is. És persze nemcsak paradicsomot: hagymaféléket, brokkolit is szeretnék ültetni - idén a késői vetésünk miatt ezek kimaradtak.

Másodvetésként azonban már szépen gyarapodik a feketeretek, a póréhagyma, a kapor és ültettem még borsót, ami szintén előbújt., valamint csemegekukoricát, hátha beérik még...Jaj, nagyon-nagyon várom a további fejleményeket: például, hogy a karfiol megfejesedik-e, a padlizsánok megnőnek-e nagyobbra - egyelőre csak tenyérnyiek. A káposztát valami dézsmálja - gondolom, mezei nyúl, így azokat kikapkodom, és inkább feletetem a saját nyuszijaimmal:))
De készült belőle kovászolt káposzta savanyúság is - még mielőtt a mezeiek megtalálták volna.

Csak pár kép az utóbbi napok eltevéseiből: a kecskesajttal töltött csilipaprikát vendég is kóstolta, és dicsérte!

Házi specialitásunk lesz a reggelizőasztalon a paradicsomos bruscetta: mi nem tudunk betelni vele, remélem, sikere lesz a vendégeinknél is!









Megjegyzések

  1. Jaj de sok finomság! :-) Örülök hogy ennyi minden megtermett, sikerült ez a veteményes projekt és a vendégek is jól jártak, igazi finom házias csemegéket kóstolhattak.

    VálaszTörlés
  2. Huh tényleg el kéne vetnem a fekete retek mert megint nem lesz belőle semmi.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Füstölt nyúlcomb

Nyúlszalámi

Feta sajt készítés