Újra benépesült a fürjház

Nem, nem tűntem el, de a tavasz meghozta a tennivalók sokaságát, úgy a vendégháznál, mint a saját portánkon, az állatok körül, és a legeslegújabb projekt a kiskert a Bittva parton. Ennek fázisairól, illetve a szárnyasok körüli újdonságokról majd következő posztokban készülök beszámolni.
A mai bejegyzés témája is már kb. egy hónapos, hisz a fürjeket nagyjából ekkor hoztuk haza háromhetes korukban. Olyan gyönyörű-gömbölyű példányokhoz jutottunk hozzá, hogy nem győzünk bennük gyönyörködni nap, mint nap! 17 tojó és 3 kakas gazdagítja az állományunkat, s alig 3 napos tartás után már elkezdték a tojástermelést is: mindennap kapunk tőlük 2-4  minitojást. Gondolom, amint a napi átlaghőmérséklet eléri a 16 fokot - este sem zuhan nagyon alább - akkor ennél intenzívebbé válik majd a hozam, hisz ez már több évi fürjtartás tapasztalata.
Egyelőre úgy látom, nagyon jól érzik magukat, ehhez hozzájárulok fincsi takarmánnyal, saját kezűleg szedett zöldekkel, friss ivóvízzel, amit napjában többször is cserélek, valamint az elengedhetetlen finomszemcsés homokkal, amiben porfürdőzhetnek.
Pár nap tartás után elkezdték a csivitelést-trillázást is, amit annyira szeretek hallgatni:))
Így hát a saját termelésű fürjtojás újra felkerült az ételeink alapanyagai közé: többnyire krémleveseket dúsítok vele, vagy főtt tojásként salátákat díszítek vele, illetve levesbetétként is megállja a helyét, és tészták összetevője is. Sokféle módon tudom hasznosítani kismadaraim tojáshozamát!
Jelenleg még kiscsibék napi fehérjeszükségletét is fedezem velük, néhány főtt tyúktojással kiegészítve.
A régi fürjház megtoldva egy lenyitható ajtóval

Ismerkedés az új hellyel

A főkakas is kíváncsi az új jövevényekre

Megjegyzések

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Füstölt nyúlcomb

Nyúlszalámi

A jancsikályháról