Zamatos turbolya

Nem vagyok egy gyógynövény- és fűszer szakértő, azonban jártomban-keltemben, itt faluhelyen mégiscsak alkalmam van ismerkedni velük, s a beazonosításukat nagyban segíti az internet.
Sokfélét felismerek már a legelőinken és a környezetünkben, felhasználásuknak, gyógyhatásuknak pedig utánanézek a neten.
Sokáig nem tudtam, mi ez a növény, ami elborítja ilyentájt a legelőinket és az út szélét is, legeslegelőször virul-zöldell a hó elolvadása után, amikor még minden szürke-halott. Tépkedtem is a tyúkjaimnak, de épp csak rávetődtek, aztán otthagyták, nem szerették az illatos-ánizsos ízét. Ugyanígy a nyúl sem díjazza nagyon, ha más is van mellette, inkább azt eszi.
Aztán megtudtam, hogy ez a növény a zamatos turbolya, ami különösen a francia konyha kedvelt fűszere, s mint kuriózum, nem is olcsó. Pedig mifelénk tonnaszám lehet ilyenkor kaszálni, elnyomja még a tyúkok kedvenc zöldjét, a tyúkhúrt is, ami szintén egy jól áttelelő zöldféle, nemcsak a tyúknak - embernek is eledele lehet tél végén, hisz természetes vitaminbomba.
Többféle neve is ismert: esztergamag, olaszsaláta, ormánka, borbulya. Zsenge hajtásait érdemes gyűjteni salátákhoz, mártásokhoz, illetve szárítmánynak. Gyűjtöttem magunknak én is, a szárítmánynak valót naponta szellőztetem-forgatom.
Összetéveszthető a petrezselyemmel, illetve mégsem, hisz ott, ahol a turbolya nő, nincs petrezselyem...hihihi. Azonkívül az édeskés-ánizsos illat miatt sem lehet összetéveszteni vele.
Önmagában nemigen használják, de levesek, mártások, saláták ízesítője lehet. Én is elsősorban leves fűszerként használom, eddig webáruházon keresztül vásároltam, de ez már a múlté: mostantól saját szárítmányom lesz!



Megjegyzések

  1. Nálunk is rengeteg van, az orgonabokor alatt van vagy fél négyzetméter, tudtam is, hogy mi az, de még mindig nem kóstoltam meg.

    VálaszTörlés
  2. Szerintem, a természetben nehéz megkülönböztetni a mételykórótók. Pláne, amikor még friss a hajtása, levelei. És az ugyebár mérgező.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. KamillaMamilla: utánanéztem a mételykórónak, és nagyon igazad van: a levélkék nagyban hasonlítanak egymásra. A mételykóró töve viszont a mellékelt kép szerint jócskán vaskos, ez is megkülönbözteti a turbolyától, illetve a turbolya erős ánizsos illata is össze nem téveszthetővé teszi a mételykóróval. Azért valóban nem árt az óvatosság:))
      http://www.botanikaiforum.com/g2367p25636-Oenanthe-aquatica.html#viewport

      Törlés
  3. A kertünkben magától burjánzik , csak tavaly kezdtem el használni. remélem,hogy a tavaszi kert takarításkor hagyott az én drága emberem belőle.:)
    Lehet szárítani? Ezt nem tudtam.
    Mert amikor már felmagzik,akkor már sajnos nem használható,csak tavaszi frissen.Kipróbálom.:)Jó,hogy írtál róla!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. http://kertlap.hu/zamatos-turbolya/

      Törlés
    2. Mamka, igen lehet szárítani, épp a mostani, zsenge hajtások a jók erre. Igaz, hosszadalmas a folyamat, szabad levegőn legalábbis. Párás, nyirkos, hűvös időben inkább a konyhám melegébe viszem, szóval elég sokszor cipelem hol be, hol ki. A tíznapos szárítmány még mindig nem zörgős.

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Füstölt nyúlcomb

Nyúlszalámi

Feta sajt készítés