2014. szeptember 29., hétfő

Csülökkocsonya...a köszvény gyógyszere:))

Régóta készülök egy olyan bejegyzést írni, amiben elmesélem, hogy hogyan és miért változtattunk pár éve egy csöppet étkezésünkön.
Azt már mindenki tudja, aki valamelyest tájékozódik a neten, hogy mennyiféle adalékkal, mesterséges élelmiszerrel, készétellel "mérgeznek" minket az élelmiszergyártók. Óriási biznisz a táplálkozás ...no, meg a gyógyszerezés is. Nem is akarok belegabalyodni a témába, lényeg a lényeg, mi is vásároltuk reggelikhez a finomabbnál finomabb szalámikat, kolbászokat, roppanós virsliket, a különböző ízesítésű joghurtokat, margarinokat, zacskós leveseket - jaj, még leírni is szörnyű már! Ezeknek az élelmiszernek nevezett vacakoknak két nagyon fontos tulajdonságuk van: gyorsan bendőbe lehet őket keríteni, és FINOMAK! Szóval itt van megfogva velük az ember: a rohanó életritmusunknak alternatíva lehet a gyorsan elkészíthető, ráadásul fincsi kaja. (Azért sem fogom élelmiszernek nevezni őket!)
Aztán egy idő után kiderül, hogy ezért a rohanásért, ezért a gondolkodás nélküli ételfogyasztásért nagy árat fizetünk. Ki így, ki úgy. Ki előbb, ki utóbb.
Nálunk Fefén jelentkeztek előbb a panaszok: köszvény formájában csapott be az isten'nyila! Azt mondják, a fogfájás kismiska a köszvényroham fájdalmához képest. Nos, fogfájásom már volt...iszonyat.
Szakirodalom vásárlása tonnaszám...orvos...fájdalomcsillapítók, alig szűnő borzalom. Igazából az orvosunk is csak a betegség lefolyását tudta,  és a jelenleg elfogadott terápiát javasolta, az okokat azonban még ma is homály fedi. Annyi azért bizonyosnak tűnik, hogy az étrendünk lehet a ludas, mert hát mondják, hogy a köszvény mindig a jómódúak, tivornyázók betegsége volt (lásd: Mátyás király pl.)
Az lehet, hogy a jómódú tivornyázóké volt anno, ma viszont az olcsó tömegkaját fogyasztóké, azt hiszem.
Summa summárum, az állapot javulása után nem volt nehéz eldönteni, hogy fenti ételeket száműzzük a konyhából. A több hetes-hónapos szigorú diéta után lassan és fokozatosan beépítettük étkezésünkbe a saját készítésű termékeket, amikhez a hús alapanyagot állataink adják (nyúl, tyúk, néha kacsa, liba, és amikor volt kecske-, gida), vagy pedig a falubeli disznótartóktól vásároltunk. Többnyire zsírral főzök már (bár olajok és vaj is van a zsiradék-palettánkon), és esszük a házi szalonnát! Valamelyik oldalon már több hónapja óriási lelkesedéssel osztják meg egymást közt az emberek a szalonna dícséretét!
Természetesen rengeteg zöldség és gyümölcs is van az asztalon, de például vendégváróként már nem ropit, meg koktél krékert rakok ki hanem pirított diót meg házi müzlit. A házi sajtkockák olívabogyóval pedig mindig nagy siker!
Feri'bá pedig megalkotta a köszvény csodálatos ellenszerét, a csülökkocsonyát! (köszönjük a tapsvihart és a kacagást:))!)
Íme:

Ui: fogyasztás előtt kérje ki orvosa, gyógyszerésze tanácsát!

2014. szeptember 21., vasárnap

Íme, az Ember(em)!

Azt hiszem, épp itt az ideje, hogy holmi felvillanások után egy kicsit többet is megmutassak Emberemről, akivel tulajdonképpen nemcsak megálmodtuk, de általa meg is teremtettük az "életünk falun városiként, később pedig vendéglátóként" - történetet.
A fotók  hétköznapokról, állatszeretetről, alkotómunkáról, vidámságról, gasztro-hobbiról mesélnek,- itt most róla.

2014. szeptember 18., csütörtök

Hová tűnt a nyár....?

Egész egyszerűen nem értem, mivé lett a nyár és akkor most mi ez, egyből itt az ősz, és semmi átmenet?
Az augusztus eltelt abban a remegésben, hogy kibújt néha a nap, langyos is volt, de ez azért kicsit őszies, esett sok eső, a vendég mosolygott derekasan: kifogtuk idén is, nem nekünk termett a nyár, no, de ugyanezt mondta az is, aki eltévedt Horvátországba, Görögországba ...
Mosolyogtunk mi is, ha már nem nyár, akkor legalább a házigazdák legyenek kedvesek - mindig azok vagyunk, hisz ez bennünk van, mi is ugynúgy éljük meg a természetet, mint a vendégeink, csak ők fizetnek azért, hogy kikapcsoljanak, átérezzenek, rezdüljenek, más legyen, mint a nagyvárosi mindennapok, és ebben segítünk is, ez nem időjárás-függő.
Azért mégis szeretik-szeretjük, ha ez a "más" napsütéssel is jár, meleggel, kifekszem a fűbe, nézem az eget, este meg a csillagokat, kutyát simogatok, kakaskukorékolást hallgatok, ha kedvem szottyan, sétára perdülök az erdőbe, hallgatom a patakcsobogás neszeit. Nem ám a zubogását, őrjöngését, kiáradását, cuppogást a sárban, nyirkot, kellemetlen bőr alá hatoló hűvöset..
No és hová lettek a fecskék? Egész egyszerűen nem vettem észre idén a költözésüket. Tegnap még azon rimánkodtam, hogy a másodkelés elég erőre kapjon majd az őszi vándorútra, ma meg már azt sem tudom, hová lettek, annyira nem volt látványos a gyülekezésük a távozásra...Az istállóban rakott fészek kiürült, nincs fölöttünk cikázás, tehát már biztosan elmentek...Végérvényesen itt van az ősz, a hosszú csapadékos hetek után sem emelkedik a hőmérséklet jelentősen 20 fok fölé...
A felfújt gumimatracok arra várnak, hogy még egy utolsót csobbanjunk a Balatonban, azonban úgy érzem, az elmúlt hetekben sikerült a víznek olyannyira elhűlnie, hogy kevés esélyt látok egy őszeleji nagy csobbanásra, inkább csak egy térdközépig való tapicskolásra.
Elsimogatom magamban a gondolatot és várakozást a jövő évi cseresznyevirágzásra, az újjáéledés örömködéseire.
Legyen szép ősz, sok napsütéssel, aranyló falevelekkel, harapnivaló jó levegővel!

2014. szeptember 13., szombat

Kirándulás a Somlóra - akkor épp szép idő volt...

Múlt hétvégén kihasználva az épp jó időt - ami jó pár hete nagy kincsnek nevezhető - autós kirándulást csináltunk a Somlóra Judit szomszédommal és gyerekeivel. Az út célja a jó levegőn és a mozgáson kívül feltérképezni a Somló jelenét, mit is kínálhatnánk vendégeinknek ősszel, szüret idejére?
Óriási beruházások valósultak és valósulnak meg folyamatosan, mi most a Somlóspirit Pálinkaházat néztük meg közelebbről, betértünk a Somlói Borok Boltjába, később pedig egy körséta után a Várkapitány fogadóba néztünk be.
A Pálinkaház szép 21. századi építmény, tájba simuló betonelemekből, az ívek, a domborulatok követik a hegy formáját. Az épület belseje is a most divatos minimál stílusban készült, egyszerű és harmonikus az összhatás. Itt semmi sem téríti el a vendég figyelmét a pálinkáról, melynek készítési folyamatát üvegablakokon keresztül - ha kérjük, szakmai vezetéssel is megtekinthetjük. A pálinkafőzés zárt rendszerben történik, és nagyobb részt helyben termesztett  érett, de nem hullott gyümölcsöt használnak fel a gyártáshoz. Természetesen az ország más területeiről is szállítanak ide gyümölcsöt. Fő termékeik a hamvas szilva, a muskotályos szőlő, a kajszibarack, a vilmoskörte, az erdei vegyes gyümölcs, a fürtös meggy, a birs és a feketeribizli pálinka. A csoportos látogatások és a kóstolók árai megtekinthetők a honlapjukon.








Innen nincs messze a Somlói Borok Boltja , ahol tulajdonképpen ízelítőt kaphatunk a legtöbb somlói borpince kínálatából, valamint termelői szörpök, kézműves termékek és pogácsa is kapható a borok mellé.




Gyalogos sétánk alatt ez a páratlan panoráma tárult elénk.

 A szőlősorok mellett sok helyütt mediterrán növények: fügefák és mandulák roskadoztak a terméstől, és ilyen gyönyörű pincék sorakoztak előttünk.


A Várkapitány Fogadó Makovecz-épület, húsz férőhellyel, kockás abroszos étteremmel, csodálatos terasszal. Itt rizlinget és furmintot kóstoltunk a ház boraiból.






A Somló tehát egyre bővülő látnivalókkal, csodás panorámával, szép kirándulási lehetőségekkel várja az idelátogatókat. A finom bazaltborok mellett most már pálinkakóstolásra és üzemlátogatásra is van lehetőség, és hamarosan megismerkedhetünk a pezsgőgyártással is.


2014. szeptember 8., hétfő

Régiből újat

Gyerekkori barátnőmtől kaptuk azt a kedves megbízást, hogy nagymama -korabeli éjjeliszekrénykékből úgy varázsoljunk újat, hogy azért némileg öregnek látsszon továbbra is a bútor. A shabby és a vintage világa is közel áll barátnőm ízléséhez, azonban abszolút megbízva ízlésünkben, ránk bízta a végeredményt.
A munka itt is az elemeire szedett bútor átcsiszolásával kezdődött, majd a szín kiválasztása után az alapozás, újracsiszolás, patinázás folyamatával folytatódott. Azért közben az átszíneszés után - de még a munka befejezése előtt kihívtuk hozzánk Évát, nézze meg, tetszik-e neki, amit lát, mert abban a stádiumban voltunk, hogy még lehetett rajta változtatni.
Évánál osztatlan tetszést aratott a színvilág, így véglegesítettük az elképzelést, és a mellékelt képen bemutatom az elkészült, felújított szekrénykéket:


No és mi a különbség a shabby és a vintage között? Vagy ebbe az irányba mutat a country is.
Nos, a shabby, a kopott elegencia:, színvilágát tekintve a fehér az uralkodó. A shabby bútorok alapvetően kecses formájúak, elegánsak. A robusztusabb, ám szintén fehér koptatott bútorok már inkább a country stílushoz tartoznak. Ez egy alapvető különbség a kettő között!
A vintage viszont a modern és a régi - retro, modern klasszikus: art deco keveredése a lakberendezésben. Itt a hangsúly a keveredésen van. Így hát, ha az alapfogalmakat tisztáztuk, akkor talán megállapíthatjuk, hogy ezek a szekrénykék inkább a shabby stílusra hajaznak.
Ha sikerül lencsevégre kapnom, hogy milyen közegbe kerülnek ezek a bútorok, akkor csinálok arról is egy bejegyzést. Hallod, Éva?
Az asztalosműhelyt mindenesetre elhagyták a bútorok és örülök barátnőm örömének:))




2014. szeptember 2., kedd

6 napi "termés" házi pékségemből

A nyár utolsó heti - visszatérő - vendégei a reggelijeikhez tőlem rendelték meg a péksütiket, így pékasszony lettem erre a rövid időre...
A megrendelt pékáruk a következők voltak: mákos kalács, kakaós kalács, kovászos kenyér, csavart bagett, medvehagymás pogácsa, gombás táska, hagymás-magos kiflik, vajas pogácsa-tekercs.
Persze azért a kenyér mellé valókhoz is volt némi közöm, hisz nagy sikere volt a medvehagymás, natúr és lilahagymás kecskesajtoknak, valamint a fokhagymás-kapros, a fokhagymás-csilis krémsajtnak és a kecskekörözöttnek is. Ezekhez a tej a közeli kecskefarmokról származik.
És egy vacsorába is beszálltunk a roston sült, illetve füstölt pisztrángunkkal, amit pirított magvakkal, fóliánk zöldségeivel és házi majonézzel tálaltam.
A pékáruk nagyrésze a blog Ételeink menüjéből származik, így jó részük receptjét is megtalálhatjátok itt.
Pár fotó a hét "terméséből":
Táskák és "szatyrok" készülnek

Gombával...

Mákos kalács

Bagett és gombás táska
Magos kiflik, a kettő óriás pizzaszósszal töltve

Tekercseim tejfölösen a "kemence-kapuban"

Kész vajas tekercs
Ő a kakukktojás ebben a "pékséges" bejegyzésben:))

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails