2014. május 30., péntek

Kefíres lángos - egy kicsit másképp





Ez a nagyon fincsi egytálételétel nem hiszem, hogy különösebb bemutatást igényel.... Kefíres lángos alaprecept innen.
A feltét már Bodzás-recept: zsenge borsó, brokkoli, lilahagyma, csiperke gomba párolva, friss fürjtojás és petrezselyem, jó sok friss bazsalikom, reszelt házi trappista sajt ,  házi majonéz ágyon (recept később)...Ennyi...Jó étvégyat hozzá!

2014. május 27., kedd

Nem csak a mi lovaink szökősek...

Pár napos történet képekben elmesélve...


Szembe szomszédunknál is legelészik két pacagány, egy öreg herélt és Marcika, a csődör...aki mellesleg póni.
A mi lovaink és a köztük lévő távolság még légvonalban sem több száz méternél, ami a kifinomult csődör-szaglást illetve azt jelenti, hogy Marcikának naprakész híradása van Maláta sárlásáról. (sárlás=ivarzani akarok!)
Nos...innentől kezdve a villanypásztor nem feltétlenül akadály...
Megálljt csak a kerítésünk jelentett. Azért Marcika hazaterelgetése még adott némi fejtörőt és összmunkát, de végülis sikerrel zártuk a napot. Igaz, egy csomó munka elmaradt, félbemaradt, másnapra maradt, de hát aki lovat tart, annak sok mindenre fel kell készülnie:))

2014. május 26., hétfő

Fűszernövények szaporítása


Bizonyára voltatok már úgy, hogy milyen jó is lenne egy kis friss fűszernövényt nevelgetni a konyhaablakban, főzésnél csak lecsippenteni a tőről a megfelelő mennyiséget és így friss fűszerízzel gazdagítani az ételt.
A bevásárlóközpontok el is látnak minket gazdag választékkal: bazsalikom, menta, metélőpetrezselyem, rozmaring, citromfű, snidling, kakukkfű....hogy csak a leggyakoribbakat említsem.
Azonban a dús lombozat hamarosan kókadozni kezd az ablakban, hisz a boltban a már jó sok, erőteljes levélzettel rendelkező növényt lehet a legjobban - és a legdrágábban - eladni, s ha egy-két héten belül nem használódik el a növényke, akkor megnyúlik, és csak kókadozik.
A legjobb megoldás ilyenkor a szaporítás - és nem az új növény vásárlása:))
Én ezt úgy csinálom, hogy az elvékonyodott szárakat lecsípem, alulról a leveleket leszedegetem - és nem dobom el, hanem szárítmánynak félreteszem. Az ilymódon kissé lecsupaszított levélkéket szűk szájú üvegcsékben vízbe rakom, ahol kb. 4-5 nap alatt gyökeret eresztenek. Ezután palántázó műanyag edénykékbe friss virágföldbe ültetem őket , és már mehetnek is ki a szabadba, amíg megerősödnek. Ezzel a módszerrel hosszabb távra is biztosítani tudjuk magunknak a friss fűszernövényt, de nem utolsó sorban ajándék is lehet belőle, vagy netán árucikk:))
Mentával és bazsalikommal sikeres próbát tettem, a rozmaringnak keményebb a szára, nehezebben gyökeresedik, ezért a szárat vékonyan bevágtam késsel. Kíváncsian várom, sikerül-e a manőverem:))?
Azért itt még egy kis kakukkfű is virágzik



2014. május 24., szombat

Csokis-chilis keksz

Hétvégi sütinek ezt a nagyon finom, porhanyós kekszet sütöttem, s mivel nem vagyunk édesszájúak , ezért ezt a kekszet  fűszeresen, chiliporral készítettem.
Azért ez úgy mégsem teljesen igaz, hogy többes számban nem vagyunk édesszájúak, hisz Fefe nagyon is szereti a habos, krémes sütiket, kedvence a francia krémes és a képviselő fánk. Azért néha ilyenek is kerülnek az asztalra, bár ezen a téren nem remekelek.
Ennek a tea mellé valónak a mintázatát sütipecsételőnkkel mintáztam:








A recept a következő:

200 g liszt
100 g jó minőségű kakaó vagy reszelt csoki
csipet só
70 g porcukor
200 g hideg vaj
1 citrom reszelt héja
1 tojás
csili ízlés szerint (itt kiskanál)

A hozzávalókat szép egyenletesen simára keverjük, jól kidolgozzuk, majd fóliával letakarva egy-két órát pihentetjük.
Először enyhén lisztezett deszkán sima nyújtófával 3-4 mm-re kinyújtjuk, majd a sütipecséttel mintázzuk. A mintákat aztán pogácsaszaggatóval kerekre kiszúrtam, sütőpapírral kibélelt tepsibe sorakoztattam, és előmelegített 180 fokos sütőben 7 percig sütöttem .







2014. május 21., szerda

A boldog tyúk

Jó pár éves tyúktartás után is bőven kezdőnek számítok még a szárnyas-fronton. Állományom természetszerűleg állandóan változó, hol a természet (értsd: betegség, róka, egyéb ragadozó: menyét, nyest) ritkítja az állományt, hol saját kezűleg vetek véget a kotkodának, konyhám és a vendégétkezés igényének megfelelően. Így volt ez ősidőktől fogva, nincs ebben semmi furcsa és különleges.
Természetesen folyamatosan gondoskodom róla, hogy minden évben meglegyen az az általam is kontrollálható állomány (max. 20-25 egyed), amely eltart minket hússal és tojással, és jut belőle a vendégélelmezésbe is. Ez a nagyságrend megfelel a kialakított baromfi ólaknak, az elbírt és folyamatosan beszerzendő takarmánynak, és ebben a felállásban biztosítani tudom az állománynak a természetes tartásmódot is, a kapirgálástól kezdve a porfürdőig. Udvarom még sokéves tyúktartás mellett is folyamatosan füves, zöldnövényes, a kihordott nyúl- és lótrágyától - régebben a kecsketrágyától - állandóan megkapja a tápanyag utánpótlást, hisz a feltrágyázott földben folyamatosan élletteret tudok biztosítani a tyúkok által oly kedvelt földigilisztáknak és egyéb rovaroknak is, amik a hús- és tojástermeléshez nélkülözhetetlen, természetes tápanyagot jelentenek.
A trágyadombon kötnek ki a fóliából kigazolt zöldek is, valamint komposztot képezek a háztartási hulladékokból is. Ezek a szárnyasok kedvelt csemegéi, jó közérzetükhöz nélkülözhetetlenek.
Tavaly eldobott barackmagból új élet, új növény kelt életre a baromfiudvarban, amit a szárnyasok valami oknál fogva nem bántanak, nem csipegetik. Izgatottan várjuk a barackfácska növekedését. Az elmúlt napok viharai, esőzései sem tudtak nagy kárt tenni benne, viszont kertész tanácsára ágacskáit megmetszettük. Házi tanácskozásunk eredményeképpen nem ültetjük máshová, döntött az én javaslatom: ha ez a magocska itt kikelt, (lásd: kőtörmelékek közt), akkor itt ő élni tud és akar, ezért ne avatkozzunk bele a természetbe. Pláne, ha a tyúkok is békén hagyják.


2014. május 17., szombat

Borjúsült bazsalikom pestóval, fürjtojásos házitésztával

Itt az ígért recept, ami nemcsak a köret (fürjtojásos házitészta) miatt izgalmas, hanem  saját készítésű bazsalikom pestoval próbáltam az egyszerű, fűszeres sültet a mediterrán ízvilág felé közelíteni. Itthon Fefével mindketten imádjuk az olasz konyhát, amibe a tenger gyümölcsei is beleférnek - sokan ezeket szívesen mellőzik, és inkább a mártásos-tésztás-húsos variációk tömkelegét ízlelik meg inkább.
Nos, a tészta-hús-mártás szentháromsága ebben a receptben összeállt, az ízvilág harmonikus, de úgy is mondhatnám, hogy naggggyon fincsi:))


Bazsalikom pesto recept:

2 marék friss bazsalikomlevél
1 marék durvára tört dió
2 fej fokhagyma
1 csipet só
1 dl extra szűz olívaolaj
1 kiskanál citromlé
5 dkg reszelt sajt

A friss bazsalikomleveleket, amiket az ablakomban nevelgetek és szaporítok is (erről majd legközelebb...) apróra vágtam, a diót rézmozsaramban durvára törtem, a fokhagymát felaprítottam, majd az alapanyagokat az olajjal , citromlével és sóval elegyítve botmixerrel finoman átkevergettem. Ügyeltem rá, hogy ne legyen pépes a pesto, a dió és a bazsalikom is darabos maradjon. A reszelt sajt autentikusan persze parmezán kéne legyen, ám ennek híján másmilyen érettebb, reszelhető sajt szóba jöhet.. Pláne kecske! Így tálaltam a frissen kifőzött tészta és a sült mellé, díszítésnek mi mást is választhattam volna, mint az illatos bazsalikomlevelet:))

És hogy a sültről is essék néhány szó, hisz a tészta és a pesto is az ő ízét volt hivatva kiemelni, ám végül csak egy egyszerű só-bors-fokhagyma olajos fűszerkeveréket kapott pácnak, ebben csücsült pár órát a hűtőben, míg a serpenyőbe került. Marha- és borjúsült terén bőven van még mit tanulnom, gyakorta sikerül cipőtalp minőségű pecsenyét készítenem, ezért mindig kicsit félve állok neki. Tudom, hogy sok múlik a szeletelésen, a hártyázáson, be is szoktam vagdosni a hús karimáját, és használom a Jamie Olivertől ellesett technikát, miszerint a húsra sütés közben nehezéket teszek. Sok függ a sütési időtől is, ez a pecsenye mindkét oldalán 3-3 percet sült, és ha nem is volt omlós-vajpuha (mégiscsak elbaltáztam a szeletelésnél, vagy pedig a borjúnak hitt egyed netán vén marha volt:), azért nem kellett dupla fogsor hozzá.


2014. május 15., csütörtök

Borsószüret felhőszakadásban

Van abban valami borzongató gyönyörűség, amikor a fólia alatt szedhetem a megérdemelt munkám gyümölcsét, azaz zöldségét, miközben  a vastag fóliaponyva védelmezően óv a kinti felhőszakadástól, s én csak a műanyagon csapódó és lezuhogó esőcseppeket, valamint a szélvihar tombolását hallgatom a a fölém boruló sátor védelme alatt. Néha az az érzésem, hogy az orkán hamarosan felkap és elröpít valahová a borsóimmal együtt...:))
Odabenn meghitt meleg és pára van, és gyönyörködve szedegetem a borsótermést, hol ide-hol oda kapok a tövek közt keresgélve, bírálom a hüvelyek vastagságát, a laposabbakat még hagyom hízni.


Egy kosárral már a konyhámban...

És az eső csak locsog...csak locsog...Folyik végig az ablakon....De jó fedél alatt lenni ilyenkor:))



Az első borsótermésből zsenge tavaszi borsóleves készült, és két zacskónyi borsó sipircelt a fagyasztóba.

2014. május 10., szombat

Fürjtojásos házitészta

Érdekes lenne statisztikát készíteni arról, vajon hány családban készül kézi gyúrással az egyik leggyakoribb ételféleségünk, a száraztészta? Vagy csak egyszerűen a frissen kigyúrt tészta, szárítás nélkül.
Bevallom, nálam sem mindennapos tevékenység a tésztagyúrás. Pedig a családom kedvencei, a gránátos kocka és a káposztás cvekedli is tésztából készül, és gyakori gyorskaja itthon a túrós csusza is.
Az az "átkos" élelmiszeripar azonban ellát minket - jó drága -, de hipp-hopp kifőzhető termékekkel. A drágaságát ahhoz viszonyítom, - mert hisz egy-két száz forintos termékekről van szó - ha valaki nekiáll otthon, és rájön, hogy sokkal jobb minőséget tud előállítani fillérekből. Most persze csak a viszonylag egyszerűen előállítható tésztákról beszélek: kocka és szélesmetélt például, a cérna és az egyéb trükkös formációk már tényleg nagy kézügyességet és gyakorlatot kívánnak, ha nincs tésztagépünk otthon.
Arról nem is beszélve, hogy otthoni tésztánkba a liszt mellett tetszőleges mennyiségű, akár tanyasi, kapirgálós tojást  tehetünk - én most épp a saját tenyésztésű fürjeim tojását használtam fel.
A tésztagyárosok a zacskón feltüntetett tojásmennyiséget sokkal nagyobb lisztmennyiséghez számolják, mint a családi konyha. Én például ehhez a tésztához, amit fél kg lisztből gyúrtam 8 fürjtojást tettem. A folyadékmennyiséget egy varázsrecept szerint számolom: 1 kg liszthez 10 tojásnyi folyadék szükséges, ahol a tojás is folyadéknak számít! Tehát, ha csak 4 tojást teszek a tésztába, akkor kb. 6 tojásnyi vizet használok a gyúráshoz, 1 kg liszt esetében.
50 dkg liszthez adtam 8 fürjtojást, de mivel kb. 2 fürjtojás tesz ki 1 tyúktojást, ezért aki tudja még követni a számításomat, az láthatja, hogy épp csak egy minimális kis vizet (kb. 2 tyúktojásnyit) raktam a tésztához, könnyen összeállítható, sima tésztává gyúrtam. Pihentetés után nyújtottam, és pár óra száradás után vágtam kockára.
Én úgy tanultam, ha frissen használom fel a tésztát tehetek bele sót, ha szárítani akarom, inkább mellőzzem.
A tojásmennyiség is befolyásolja a tészta milyenségét: a több tojásos kiadósabb, de annál jobban törik is a tészta.
Legközelebbi posztomban bemutatok egy nagyon fincsi sültreceptet, amihez ezt a fürjtojásos házitésztát használtam köretnek.


2014. május 8., csütörtök

Barátság és gondozgatás a lovaknál



Magam is ritkán látom és kapom el azt a pillanatot, amikor Maláta és Füge, a két hátaslovunk egymást harapdálja, gondozgatja, természetesen a legnagyobb szeretettel és békességben. A cikkhez tartozó fotókon most végre be is tudom mutatni azokat a pillanatokat, amikor a ló közel engedi magához a hierarchiában akár alá tartozó lovat is.
A mi esetünkben Maláta a "vezérkanca", tehát ő a domináns ló, aki elég gyakran ki is mutatja fölérendeltségét, például fogvillogtatásban, csipkedésben, az élelemtől való elzavarásban és bizony durvább formában is, rúgásokkal. Az ilyen gondozgatós percek viszont bőven kárpótolják Fügét az agresszív sérelmekért.
Megfigyelés, hogy a lovak általában a hasonló korú - és rangú - társaikkal kötnek barátságot, egy felnőtt ló csikóval például nem. Lovak közt ennek a kapcsolatteremtési ösztönnek a túléléshez is köze van - főleg a vadlovak közt, hisz az egymást szagról, hangról felismerő egyedek idegen betolakodót nem tűrnek meg maguk közt.
Ez a fajta gondozgatás pedig, ami a képeken megfigyelhető, csak egy-két barát esetében fordulhat elő egy nagyobb létszámú csapatnál. Ez a tevékenység gyakran jelenik meg "kiengesztelő" gesztusként is a lovak közt egy-egy agresszív összetűzés után.
Maga a művelet abból áll, hogy a két ló egymással szembefordulva metszőfogaival vakargatja egymást. Ha az egyik megáll, megáll a másik is. Valószínűleg ilyenkor a parazitákat távolítják el egymásból, olyan testtájakról, ahová egyébként nem férnek hozzá (nyak, mar, sörénytő, hát, tompor). És épp ezért jelenti ez a tevékenység a legmélyebb barátságot két ló közt, mivel a ló általában védi személyes terét, a másfél méterre közelítőt fenyegető jelzésekkel intik távolságtartásra.
A gondozgatás ugyanúgy lényeges eleme az ember és ló közötti kapcsolatnak is: a vakargatás és veregetés fontos szerepet játszik a ló "betörésében", az állat bizalmának elnyerésében.
A posztban saját tapasztalatainkat kiegészítettem Stephen Budiansky: A ló természetrajza c. könyvének aktuális fejezetében olvasottakkal.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails