Barátság és gondozgatás a lovaknál



Magam is ritkán látom és kapom el azt a pillanatot, amikor Maláta és Füge, a két hátaslovunk egymást harapdálja, gondozgatja, természetesen a legnagyobb szeretettel és békességben. A cikkhez tartozó fotókon most végre be is tudom mutatni azokat a pillanatokat, amikor a ló közel engedi magához a hierarchiában akár alá tartozó lovat is.
A mi esetünkben Maláta a "vezérkanca", tehát ő a domináns ló, aki elég gyakran ki is mutatja fölérendeltségét, például fogvillogtatásban, csipkedésben, az élelemtől való elzavarásban és bizony durvább formában is, rúgásokkal. Az ilyen gondozgatós percek viszont bőven kárpótolják Fügét az agresszív sérelmekért.
Megfigyelés, hogy a lovak általában a hasonló korú - és rangú - társaikkal kötnek barátságot, egy felnőtt ló csikóval például nem. Lovak közt ennek a kapcsolatteremtési ösztönnek a túléléshez is köze van - főleg a vadlovak közt, hisz az egymást szagról, hangról felismerő egyedek idegen betolakodót nem tűrnek meg maguk közt.
Ez a fajta gondozgatás pedig, ami a képeken megfigyelhető, csak egy-két barát esetében fordulhat elő egy nagyobb létszámú csapatnál. Ez a tevékenység gyakran jelenik meg "kiengesztelő" gesztusként is a lovak közt egy-egy agresszív összetűzés után.
Maga a művelet abból áll, hogy a két ló egymással szembefordulva metszőfogaival vakargatja egymást. Ha az egyik megáll, megáll a másik is. Valószínűleg ilyenkor a parazitákat távolítják el egymásból, olyan testtájakról, ahová egyébként nem férnek hozzá (nyak, mar, sörénytő, hát, tompor). És épp ezért jelenti ez a tevékenység a legmélyebb barátságot két ló közt, mivel a ló általában védi személyes terét, a másfél méterre közelítőt fenyegető jelzésekkel intik távolságtartásra.
A gondozgatás ugyanúgy lényeges eleme az ember és ló közötti kapcsolatnak is: a vakargatás és veregetés fontos szerepet játszik a ló "betörésében", az állat bizalmának elnyerésében.
A posztban saját tapasztalatainkat kiegészítettem Stephen Budiansky: A ló természetrajza c. könyvének aktuális fejezetében olvasottakkal.

Megjegyzések

  1. Nagyon jó kis ismertető a lovakról. Nem tudok sokat a lovakról, a Suttogó film és volt egy másik, ami egy ló életéről szólt, viszont ámulatba ejtett. Köszönöm, hogy megosztottad velünk, érdekes volt olvasni, hogy viszonyulnak egymáshoz.

    VálaszTörlés
  2. Érdekes volt olvasni. Monthy (a suttogás atyja) könyve volt számomra, az, amiben róluk többet megtudhattam. Terápiáknál a lovakat használják, s sokszor elgondolkodtam kívülállóként, azért tudnak ők mások is lenni, egymás közt.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Füstölt nyúlcomb

Nyúlszalámi

Feta sajt készítés