Víz Világnapi Geotúra Tapolcafőn

Víz Világnapi túránk hagyományos helyszíne már negyedik éve: Tapolcafő. A bauxitbányászat miatt hosszú hallgatásra ítélt langyos karsztforrások a bakony lábánál 2010-ben újból feltörtek. Valódi ritkaság az Örvény-tó természetes forráslápja, a számtalan forráskürtő és forrásbarlang. A túrán a térség geológiáját a forrásszájak morfológiája, a mögöttük meghúzódó barlangok genetikája és az őket befoglaló Ugodi Mészkő Formáció vizsgálata révén ismerhetjük meg. Mivel napjainkban is közel 70.000 ember ivóvízellátása függ az itt nyert víztől, a Pápai Víz- és Csatornamű Zrt. laborvezetője kalauzolásával, annak minőségéről és felhasználásáról is hallhatunk, ezen kívül Tapolcafő kultúrtörténeték elválaszthatatlan részét képező malmok is szóba kerülnek majd. A Forrás tanösvény bejárása után a Töpéri-barlang felé vesszük az irányt…  
A túrával egyben az áprilisban induló geotúra-vezető képzésünket is szeretnénk népszerűsíteni.
    Karsztforrás Tapolcafőn    Tapolcafői képeslap a XX. század elejéről  
Töpéri-barlang
Időpont: 2014. március 23. (vasárnap)
Találkozó: Pápa-Tapolcafő, Református templom, 10.00 óra (TÉRKÉP >>>)
Útvonal: Tapolcafő, templom – Forrás tanösvény – Haraszti-kőhányás – Töpéri-barlang – Tapolcafő, templom.
Táv / szintemelkedés: 8 km / 150 m
Időtartam: kb. 4 óra
Részvétei díj: 900 Ft/fő
Előjelentkezés: március 21. péntek 20.00 óráig, e-mailben (szarvashaz{kukac}szarvashaz.hu), vagy telefonon (06 / 30 919 5868) a név, a létszám és a mobiltelefon elérhetőség megadásával.
A túra összes résztvevője a Geotrek - Világjárók Boltjában vagy annak webshopjában levásárolható, 500 Ft értékű kupont kap ajándékba.
Túravezető: Czibula György, a Bakony-Balaton Geopark geotúra-vezetője.
Várunk mindenkit szeretettel a túrán!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Füstölt nyúlcomb

Nyúlszalámi

Feta sajt készítés