2013. szeptember 20., péntek

Mennyi év volt éveidben

Ezt annyira fontosnak tartottam, hogy külön bejegyzést szántam neki:

"
A legvégén nem az fog számítani, hogy mennyi év volt életedben, hanem hogy mennyi élet volt éveidben. /Abraham Lincoln/
(Idézetek)

Ugye, érzitek, és értitek?

A folytatásban jelentkezünk falusi híradásunkkal...






StatCounter - Free Web Tracker and Counter

2013. szeptember 17., kedd

Currys-almás bárányragu - ahogy a Bodzás vendégeinek készítjük

Kecske-, gida-, bárány-, birka- és most még szürkemarha borjúhús is van a palettánkon a halfélék, a tyúk, a jérce és nyúlhús mellett. Ezek nagy részét környékünk és barátaink állományából szerezzük be, a nyuszi meg a tyúk nálunk is "megterem":)) A szárnyas husik hamarosan kibővülnek kacsával, libával és az értékes gyöngyössel. Ezzel az alapanyag listával várjuk az őszi-téli vendégeket, ha szeretnének egy kis háztáji húsfélét  kóstolni.
Mai vacsora tippem teljesen igazodik az ősziesre fordult időjáráshoz, hisz szinte minden hozzávaló az ősz kincse.
Lássuk tehát. Az étek fantázianeve Currys-almás bárányragu főtt rizzsel, pirított mogyoróval.

Hozzávalók:

800 g bárány apróhús, lapocka
50 g vaj
1 nagy fej hagyma
2 ek. liszt
2 ek. curry, őrölt bors
5 dl húslé
5 db nagyobb savanykás alma

rizs, 2 marék mogyoró

Elkészítés menete:

A húst megtisztítottam a hártyáktól és kb. 2 centis darabokra vágtam. A nagy fej hagymát aprítottam és a felforrósított vajon puhára pároltam. Rádobtam a kockára vágott húst és folytonos keverés közben erős tűzön megpirítottam. Félrehúztam a tűzről és beleforgattam a liszttel elkevert curryt., sóztam, borsoztam. Kihangsúlyoznám, hogy nem kell sajnálni a curryt belőle, hisz most ez lesz a fő ízvilágunk - és mellőzzük a hagyományos fokhagymás-szalonnás- paprikás elkészítést.
Felöntöttem a húslével, és lassú tűzön, sokszor átkevergetve 1 óráig puhítottam a húst. (Bestaubolt ételeket nem szabad magukra hagyni, mert a liszt odaég, s vele a bárányremek is. keserűvé válik ...)
Legvégül hozzáadtam a kockára vágott almadarabokat, újra forraltam a ragumat, és már kész is volt. Az almát nem főztem puhára, meghagytam egy pici roppanósságot.
Közben a megtisztított mogyorót szárazon megpirítottam és elkészítettem a párolt rizst.
Elégedetten szemléltem a végeredményt, mert úgy külcsínben, mint ízben fejedelmi harmóniát sikerült összehoznom:))
Pirul a bárányragu
Alma és pirított mogyoró
Hmmm...Kész...

Van még, aki nem szereti a bárányhúst?

2013. szeptember 14., szombat

Ecetes szilva

Annyira jó, hogy mifelénk úton-útfélen szilvafák nőnek, s a temésük azé, aki legelőször leszedi őket...Szóval panyolai szilva ide vagy oda, itt a bakonyalján is teremnek bőségesen a szilvafák, nem is kell ültetni őket...Ember lánya kell csak, aki bemászik a dzsumbujba, csalán közé, vadrózsa tövisei közé és gyönyörűségesen leszedi, lerázza a szilvát. Kék-zöld leszek közben, a kezem több sebből vérzik, feldagad a tüskéktől, lábamszára összekaristolva a vadnövényektől, a szilva mégis az enyém lesz, és üvegbe zárva megőrzöm a nyár ízeit vele. Így megy ez már évek óta, így lesz minden évben szilvalekvárom és most ecetes szilvám is.
Az ecetes szilva nálunk fogalom. Felülír mindenfajta savanyúságot. Ezt jól kell elkészíteni! Meg kell őrződni a szilva rugalmasságának és édeskés ízének, a felöntőlének pedig kellőképpen savanykásnak-fűszeresnek kell lennie.
Nálam így készült, édesanyám receptje szerint:

A szilvát alaposan megmosva kifőzött üvegekbe halmozom, tömörítem. A szilva mennyiségétől függően a felöntőléhez literenként 35 dkg cukrot, 4-5 szem egész borsot, 1-2 szem szegfűszeget forralok fel 1 dl borecettel. A lehűlt lét öntöm a szilvára, tetejére késhegynyi tartósítószert teszek. - Ilyen mennyiség mellett nem kell a szívünkhöz kapni.
Télen húsételekhez, ragukhoz nagyon jó előkapni, de pikáns-édeskés íze miatt "önmagában" is nagyon finom!

Vargányás gombakrém

A Bakony ontja magából a finomabbnál finomabb gombákat...Egy bakonyi recept biztos, hogy a gombáról szól...
A Bodzás Vendégház étlap-palettájáról sem hiányozhatnak a gombás ételek, főleg, ha a házigazdák is imádják őket!
Nálam alig van étel, amibe ne kerülne gomba...Itt most természetesen leves és főfogásról van szó...A legjobb fűszer minden húsételbe! Egyszerűen imádom!
Most egy krémes elkészítését mutatom be, ami rém egyszerű, és főleg melegszendvicsek elkészítéséhez ajánlom, de én kanalanként használok belőle levesekhez, húsokhoz is, fűszerként.

Akármilyen gombát - még a termesztett csiperkét , vagy a laskát is ajánlom ehhez az elkészítési módhoz. (Ha valaki nem jut hozzá frissen szedett erdei-mezei  gombákhoz).
Szóval a megmosott, megtisztított, feldarabolt gombaszeleteket zsíron pirított hagymával megdinszteljük - azért nem árt, ha van némi vargányánk, akár szárított formában is -, sóval-borssal ízesítve saját levében puhára pároljuk. Pici eldörzsölt fokhagyma is mehet bele.
Az így puhára párolt gombát turmixgéppel pépesítjük és már mehet is bele a tisztára mosott, hőkezelt üvegekbe. Olívaoljjal felöntjük és száraz dunsztban fejezzük be a tartósítást.
Az így elkészített gombakrém kiváló melegszendvicsekhez, leves- és húsételek ízesítője lehet.


2013. szeptember 12., csütörtök

Gombás-szőlős sertéssült

Szeptember eleje...A mérgeszöld lombkoronák közt itt-ott már elővillan az ősz aranyló sárgája, de még a zöld az uralkodó. Este jótékony eső itatta a nyár alatt kiszáradt földeket...
Alig pár napja még a Balatonban lubickoltam, imádtam-élveztem a hűs vizet a kánikulai nyárvégében.
Jól esik a mély levegővétel: most hűvös és tiszta. Beszívom, egészen az alveolusokig...
Ontja a környék a nyárvégi gyümölcsöket, lépten-nyomon barack, szilva, körte és alma kelleti magát, de még parlagon hagyott szőlőt is dézsmálhatok.
A nyuszik most nagyon jól élnek. Rengeteg gyümölcsöt szedek nekik, s már előre élvezem a tudatot, hogy finom, egészségesen táplált állatok húsából fogok sütni-főzni hamarosan...- Még ha ez így morbidan is hangzik, esetleg. Jó érzés a tudat, hogy nem antibiotikummal, tápokkal nevelt állatok húsából étkezem...
Lassan kirajzolódik előttem a mai ebéd. Kicsontozott sertésborda - gombakrém házilag - szőlő...
Adjunk hát nevet is a menünek:

Gombás-szőlős sertéssült bakonyiasan

Hozzávalók:

70 dkg kicsontozott sertéskaraj
2 ek. házi vargányás gombakrém
2 ek. tejföl
1 egész tojás
só, bors, kakukkfű
zsír, liszt
2 fürt szőlő
1 dl somlai bor

Köret: petrezselymes rizs

Az elkészítés:

A kiklopfolt hússzeleteket sózzuk-borsozzuk, lisztbe forgatva bő zsírban elősütjük. A hússzeleteket kizsírozott tepsibe rakosgatjuk, megkenjük a vargányás gombakrémmel., megszórjuk kakukkfűvel. Rávariáljuk a 2 fürt szőlőt, majd beterítjük az előzetesen elkészített tojásos-tejfölös masszával.
Aláöntjük a kb. deciliter somlait, és fóliával lezárva kb. 30 percig sütjük-pároljuk.
Közben elkészítjük a párolt rizst köretnek, megforgatjuk frissen vágott petrezselyemzöldben, és már kész is ez a gyönyörű, fiatalos-őszies étek, itt, a Bakonyalján.

Tányérra szedve


A serpenyő előkészítve

Tojásos-tejfölös öntet

Aszalt paradicsom

Május óta felépült a fóliánk és benne nevelgetjük a paradicsom és paprikapalántákat, valamint 2 tő uborkát. Közben a paradicsom kinőtte a fóliát, 5 tövet menet közben felástunk és fólián kívülre telepítettük, a tyúkok nem kis örömére...Mondanom sem kell, hogy ezeken a töveken csak kb. fél méteres magasságban tudnak "zöldellni" a paradicsomok, mert alig kezdenek "narancslani", a szárnyasok addig ugrálnak-röpködnek körülötte, amíg szó szerint lezabálják. No ennyit a paradicsompalánta és a tyúknevelés együtteséről:))
Azért boldogságos gondolat, hogy legalább a szárnyas állomány jól érzi magát, kapirgálás közben növényi vitaminokhoz is hozzájut, és ebből eredően az októberre várható tojásmennyiség olyan bio, de olyan bio lesz, hogy csuda!
Azonban, ami a fóliában megtermett - és folyamatosan terem - alkalmas akár az aszalásra is. Mindennapi reggelijeinkhez fogyasztjuk is derekasan a házi paradicsomot, a felesleget pedig aszalásra kárhoztattam.
Amíg napsütéses jó idő volt, a felszeletelt paradicsomokat a napon szárítgattam, este bevittem a konyha hűvösébe. A kicsordogáló paradicsomlét folyamatosan leöntözgettem a tepsiről és a tyúkocskák folyadékutánpótlására használtam fel. - Aki még ezután kér elszállásolást a Bodzásban és netán élelmezést is kér, az legalább tudja, hogy itt tényleg bio körülmények között nevelkednek az állatok...-
Az aszalás felgyorsítása érdekében - mivel sajnos, az időjárás nem kedvezett a további napon szárításnak - a sütőt is igénybe vettem, és sok órás langymeleg sütőben tartás végeztével az aszalt paradicsommá véglegesült terményt olívaolajjal gazdagított üvegekbe zártam.
A faluba látogatók és birtokunkra betérők nem kis örömére.
Amit nem vásárolnak meg, azok várják például egy paradicsomos bagettként való megdicsőülésüket...


2013. szeptember 11., szerda

Diós briós

Ezt a kelt tésztát is az ősz ihlette, kell hozzá némi ételszobrászkodás...

Hozzávalók:

2,5 dl tej
2 tojás sárgája
45 dkg liszt
5 dkg darált dió
3 ek. cukor
csipetnyi só
reszelt citromhéj
2,5 dkg élesztő

A tetejére:
1 tojás és 2 ek. tej keveréke

A tészta hozzávalóit összevegyítjük, jól kidagasztjuk (legalább 20 perc), majd letakarva a kétszeresére kelesztjük.
A megkelt tésztát finoman újból átgyúrjuk, és beolajozott felületen kb. 40 cm-es rúddá sodorjuk.
30-35 db egyforma nagyságú darabot vágunk belőle, amiket szépen meggömbölygetünk, és csinos szőlőfürt mintát rakunk belőle a kizsírozott tepsire.
Aki ügyes - nem olyan, mint én - a tészta maradékából levelet is formálhat hozzá.
A tejjel-tojással felvert habarékkal megkenjük, picit pihentetjük, majd előmelegített sütőben 190 fokon kb. 25 perc alatt mosolygósra sütjük.


2013. szeptember 10., kedd

Köret hajdinával

A hajdina régmúlt idők eledele, ma újra a gasztronómia hatótávolságában. Sok az ételallergiás ember, akiknek szintén megoldás lehet a hajdina, mint köret.
Nálam egy zöldséges-vegyes megoldásként szerepelt ebben a receptben, méghozzá halétel mellé. Kedves barátaink horgászataik eredményét szívesen továbbítják a vendégház konyhájára, így a közeli Széki-tó rendszeres halétel-forrásul is szolgál. Legtöbbször ponty a zsákmány, de szívesen átveszem a keszegféléket is, hisz halászlé-sűrítményként, paprikás sültként, házi olajos halként is tudom hasznosítani őket.
Az alábbi képek rántott pontyszeletet mutatnak be, hajdinás körettel, ahol paradicsom és csemege kukorica képezi a tál alkotóelemeit. Fűszerezés: sós-borsos, és illik hozzá a majonézes öntet, ha lehet, azt is inkább a házilag készítettet, mint a "gyári" változatot részesítsük előnyben, az egészséges táplálkozást szem előtt tartva. A fotón házi "bedobálós savanyúság", egyenesen a Bodzás Vendégház fóliájából!
Rántott ponty hajdinával, házi savanyúsággal

Kukoricás-paradicsomos-hajdinás köret

2013. szeptember 6., péntek

Waldorf saláta

Előző posztom ételeihez receptet is kértetek, így pótlólag ebben a friss bejegyzésben osztom meg Veletek Fefe bácsi Waldorf saláta receptjét - aki egyébként az én párom:)) és roppant mód szeret a konyhában sertepertélni, tanácsokkal ellátni, belenyúlni, beleszagolni az éppen készülő elemózsiába:))

Tehát a hozzávalók a Waldorf salátához:

- egy nagy fej zeller (kb. fél kg) juliennre vágva
- 3 db savanykás alma laskára vágva héjastól
- egy marék dió
- citromlé

Az öntethez :

- joghurt, mustár, pici tejföl, só, bors

Díszítéshez:

- apróra vágott zellerszár és levél
- durvára tört dió

A zellert juliennre (nagyon vékony csíkokra) , az almát héjastól laskára vágtuk, és egy nagyobb jénaiban alaposan összekevertük és meglocsoltuk citromlével.
A diót durvára tördeltük , szárazon megpirítottuk, majd ezt is a salátához adtuk.
Az öntethez a hozzávalókat egyenletesen összekevertük, sóztuk, borsoztuk és a salátára halmoztuk.
A tetejét apróra vágott friss, vékony zellerszárral és levéllel, valamint  durvára tördelt dióval díszítettük.
Fogyasztás előtt 1-2 órára a hűtőbe tettük.

Annyira tartalmas, kiadós, hogy akár önálló fogásként is megállja a helyét.
És legyen itt újból a kép a végeredményről:

2013. szeptember 4., szerda

Nyárbúcsúztató

Ezidőtájt - augusztus vége, szeptember eleje , amikor véget ér számunkra a nyári vendéglátós nyüzsgés, vendégül szoktuk látni barátainkat egy kellemes nyárbúcsúztatóra, evés-ivással megspékelve.
Az idei szezonzáró "Bodzás-grillparti" menüsora a következő volt:

- halászlé bográcsban (ponty, amur és keszegfélék sokaságából)
- sült oldalas lilahagymalekvárral töltött burgonyával
- vadmalacpecsenye (barátaink segítségével)
- grillkolbász (helyi sváb specialitás)
- Waldorf saláta és franciasaláta
- medvehagymás pogácsa
- sütemények, házi rétes (szintén baráti felajánlás)

Italválaszték: debreceni meggypálinka, somlói cuvée a Kántor Pincészettől, és a döbröntei kocsmárosunk házi vörösbora. (Bodza- és meggyszörp az antialkoholistáknak és sofőröknek)
Nos, az időjárás azért derekasan beleszólt a terveinkbe, mert az esős idő és a viharfellegek a bográcsos halászlé helyszínét áttették a konyhába, és a sörpadokat is kénytelenek voltunk a nappaliba elhelyezni, mindettől függetlenül remek hangulatban költöttük el főztjeinket, s közbe-közbe azért az udvaron is tudtunk sertepertélni, például a grillkolbászt sikerült a fedett tározóban megsütögetni, úgyhogy a nyárvégi grillezés illúziója azért megvolt.
Waldorf saláta

Sült oldalas lilahagymalekváros burgonyával

Szervír asztal medvehagymás pogival

2013. szeptember 3., kedd

Nyári szárnyas históriák

Zsúfolt volt vendégekben, ellátásban és madaras-próbálkozásokban is ez a nyár.
Egy tavaszi bejegyzésemben említettem, hogy idén megpróbálkozom a keltetőgépes szaporítással tyúkjaimnál és a fürjeknél is, valamint ki akartam szélesíteni a madárskálát gyöngyösökkel. A tyúk- és fürjtojás adva volt, a gyöngyös tenyésztojást kellett csak beszereznem és azért vásároltam még naposcsibéket is, az orpington fajtából.
Nos, innentől kezdve csak az olvasson tovább, aki bírja a horrort.
Kezdődött azzal, amiért a keltetőgép mellett döntöttem. A japán kotlósom tavasz elején kétszer is megtréfált, elült, így hát alátettem a tojásokat, és rábíztam őket. Bár ne tettem volna! A betyárja mindkét alkalommal a költés előtt egy héttel leszállt a tojásokról, és magukra hagyta őket! Így nem csak a tenyésztojásaim vesztek kárba, hanem ugyebár a kotlós ebben az időszakban nem tojik tojást, sőt még sikeres kelés után hetekig sem ad "termést". Nos, ez a játékos kedvű tyúkocska aztán minden hónapban eljátszotta nekem ezt a műsort, azonban rajtam már többet nem fogott ki: költési hajlamát ezután sötétzárkával büntettem, csak vízen élt pár napig, mikor aztán megesett a szívem rajta, és visszaengedtem a többiekhez. Már szeptember van, de az én kotlósom épp most is kísérletezik...
Szóval kaptunk kölcsöngépet és én szépen, akkurátusan megpakoltam tojásokkal, folyamatosan mindhárom madárfajta tojásával.. A keltetések nagyon gyatra eredményt hoztak, s nem vigasztal, hogy mások is hasonló eredményekről számoltak be. Alig 50%-os volt a kelési arány, és sok elhullás volt a kikelt pityék közt is. A fürjeknél pedig volt egy pár napos "kannibalizmus", amikor valamilyen stressz hatására egymást öldösték-tépdesték véresre. Ezekre a pici madarakra nagyon oda kell figyelni az első egy-két hétben, míg megerősödnek, a klímának nagyon egyenletesnek kell lenni, és még arra is figyelni kell, nehogy erőteljesebb hanghatás érje őket. Nos, mondjuk nem a ketrecük mellett hallgattunk Deep Purplét...mégis...
A gyöngyösök között pedig előfordult olyan eset, hogy ki tudtak repülni az istállóból - elaludt az éberségünk és óvatlanul az istálló felső ablakát nyitva hagytuk a szellőzés és a fecskék közlekedésének elősegítése végett. Közben pedig a gyöngyik már kifejlett szárnyakkal rendelkeztek, és hát próbát is tettek a külvilág felfedezésére. Sajnos, legalább négyen kutyi eledelek lettek. A pulik persze a jelenlétünkben nem merészkednek ilyen aljasságra, úgyhogy ezek éjszakai rémtörténetek. Reggel már csak a tollak árulkodtak az éji lakomáról...
Nos, és végül, de nem utolsósorban, meggyűlt a bajom a gyönyörű araucana kakasommal. Oly mértékben hágott rá a tyúkjaimra, hogy több sebből véreztek, nyakukon-fartőnél alig maradt tolluk, és a kisebb testűek közül volt több elhullás is emiatt. A nagykéshez kellett folyamodnom.
A csibék közt már növekedik az utódja, egy hatalmas tarajú kopasznyakú kakaska személyében, aki szerintem még nem fogta föl, hogy ez az egész tyúkudvar most már egyedül az övé...
Ő már a múlté...

Egy régebbi kotlósom csibéivel

Gyöngyi csibe

Gyöngyösök

Infralámpa alatt


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails