2013. május 30., csütörtök

Paradicsomos bagett

Régen nézhettetek be konyhámba, nem mintha nem készültek volna említésre méltó étkek. Sok kisebb-nagyobb felújítási, építési munka vette el időmet a ház körül, eljött az idő, amikor szinte minden megújulásért kiált házunkban és a Bodzásban is. Így például készült új bográcsozó hely, át lett rakva a vendégház melletti régi műhely tetőzete, és elkészült végre a hátsó oromfal bedeszkázása is. Sok fából készült dolog újra lett festve, ám még mindig van bőven, úgyhogy szabadidőben pingálok.
Ma viszont házunk reklám-eledelét: a csavart bagettet készítettem el paradicsomosan, amiben az utolsó üveg paradicsomszószomat használtam el.
A bagetthez BL55  és Graham lisztet használtam, a kelesztéshez pedig szárított élesztőt.
Én a bagetteket cserépedényben sütöm ki, a két darabot zsírpapírba csomagolva teszem egymás mellé.
Az utolsó fázisban, amikor a bagett tetejét pirítom, még oldalára is átfordítom a kenyérkéket, hogy az összeérő felszínük is vékony kérget kapjon.
Fémrácson szellőzve hagyom kihűlni.
A Graham liszttől amúgy is barnásabb árnyalatú bagettem a paradicsomtól enyhe pirosas-barnás színt kapott. Erőteljes paradicsom illat érződik e finomságon, ajánlom kipróbálásra mindenkinek, aki szeret kenyeret sütni!



2013. május 25., szombat

Játék a szalmában pulikkal - country stílusban:))

Napi hancúrozás a szalmában fekete szörnyekkel: Bogi, Morzsi és a pici Uccu levakarhatatlan, ha játékról van szó!
Country style

2013. május 24., péntek

Bodzás házisajt

Épp csak alábbhagyott az akácillat itt a Bakonyalján, már tombol a bodzavirágzás, óriási tányérokkal lep meg a rengeteg Bittva-parti bodzabokor! Tonnaszám gyűjthetném! Itt aztán nem kell attól tartani, hogy benzingőz és füstszennyezett lenne e növény, s a patakparti vegetáció  még a nedvességet is a tiszta vízű Bittvából szívhatja magába.
Az állandó szereplő bodzaszörpöt már elkészítettem, ha nem is magunknak, de a Portánkra betoppanó turistáknak és vendégeknek.
A következő begyűjtésből bodzadzsem lesz, erről is található már recept a blogon.
Azonban úgy hiszem, bodzás sajttal még nemigen találkoztam, úgyhogy stipi-stopi levédetem, kérek minden blogolót, csak e bejegyzésre való hivatkozással vigye tovább a receptet:))!

Az alap sajtrecept azoknak is kedvez, akik nem kívánnak oltót és kultúrát vásárolni a sajtkészítéshez. (Bár megjegyzem, érdemes, mert sokkal izgalmasabb sajtokat lehet velük előállítani!)

Hozzávalók a bodzás sajthoz:

15 tányér bodzavirág
50 dkg túró
1 liter tej
5 dkg vaj
1 tojás
kk. só
kk. szódabikarbóna

A tejet a bodzavirágokkal felmelegítettem, majd 1 órát állni hagytam. Ezután a virágokat kiszedtem a tejből, majd a langyos tejet rászűrtem a túróra (némi virágocska azért belekerült dísznek a masszába) és felforraltam, kavargattam pár percig.
A masszához vajat, tojást, sót és szódabikarbónát adtam, és további 10 percig főzve csomómentessé kavargattam.
Formába öntöttem és kihűlés után hűtőbe tettem.
Másnap fogyasztható.

Érdekes, különleges ízt ad a sajtnak a bodzavirág, mindenképpen ajánlom kipróbálásra!

Vaj kerül bele

A leszűrt bodzavirág



Fürjtojásból 3 ad ki egy tyúktojást

A formában

2013. május 11., szombat

Fóliaház a palántáknak

Elkészült a pisztrángfüstölő után az idei év második "projektje": a fóliaház a paradicsom, paprikapalántáknak, fejessalátának, uborkának, reteknek.
Házunk környéke teljesen alkalmatlan kertészkedésre, csupa agyag, kavics minden. A környezetünket ezért meghagytuk  füvesnek, bár nálunk nem telepített díszgyep van, csak falusi vegyes, amiben a pitypangtól kezdve a pásztortáskáig minden nő. Viszont legelőt biztosít a lovaknak azokon a napokon, amikor a karámot pihentetjük. Például ma is ez történik, mivel a lovakat tegnap féregtelenítettük, így ma istállóban maradnak, a trágyát pedig folyamatosan hordjuk ki alóluk. Holnap pedig jön az istálló fertőtlenítés...
No, de elkanyarodtam a fóliaháztól, amiben most már teljes gőzzel folyik a biozöldség előállítása:)) A paprikapalántákon már mutatja magát a körömnyi termés, óránként bekukkantok megnézni, mekkorát nőtt az előző szemrevételezés óta:))
Hordókban gyűjtöm majd az esővizet a locsoláshoz, bár egyelőre az esőnek csak a lába lóg, így  vezetékes vízzel kellett eddig megoldanom az öntözést. A csalánt és zsályát befogom a vegyszermentes növénygondozásba, ázalékukat az öntözővízhez adom.
Remélem, hamarosan hírt adhatok az első begyűjtésről, és vendégeink asztalára is előbb-utóbb háztáji bioparadicsom és paprika kerül.








LinkWithin

Related Posts with Thumbnails