2013. április 26., péntek

Kölyökpuli a háznál

Bogi - hároméves anyapulink márciusban újra anyává vált, s megmaradt kölykünk - Uccu életéről mutatok be képeket.
Ott, ahol kölyökkutya van a háznál, sok a vidámság, öröm...és a munka is.
Uccu szép formáját mutatja a pulinemzetségnek, bár anyja nem lenne szépségdíjas egy kutyaszépségversenyen sem, de apja, Morzsi csodás példánya a zsinórós szőrű, magyar pulinak. Farokállásából, szőrminőségéből - mégha fiatalka is - úgy érzem, Uccu gyönyörű példánya lesz a magyar pulifajtának.
Életvidámsága, mosolygós tekintete mindennapi örömforrásom. Az, hogy állandóan a lábam alatt van, már nem annyira, de okos tekintete, és értő kérdései: vajon miben lehetnék szolgálatodra? - mindig megmosolyogtat. Figyeli anyját, aki lovak kiterelésénél mindig jó szolgálatot tesz Morzsival, az apjával együtt, így remélem, hamar megtanulja a lovak körüli óvatosságot, de a számára létfontosságú terelőösztönt is.
A szopás mellett már eszi a felnőtt táplálékot is, igaz, anyja sokszor elveri a tányér mellől. Ebbe nem avatkozom be, meg kell tanulnia, hogy ha nem akar éhes maradni, akkor jobb minél előbb kilafatyolni az elé tett táplálékot.
Nagy öröm és felelősség kiskutyát nevelni és persze nagy a kísértés a kényeztetésre. Mégis mindenkinek azt javaslom, ne kényeztesse a kutyakölyköt, hagyja, hogy megtanulja a farkastörvényeket.
És egypár kép a növekedőben lévő Uccuról:


 Itt még anyuval...


Látjátok? Épp pacsit int:))

  Bogi mellett, védelemben...


Itt már egyedül, és egyre több időt töltve anyai védelem nélkül...


Az ember jó, és szép szavakat hallok felőle...ő adja a vacsorát is...talán jó lesz vele barátságban lenni...

2013. április 25., csütörtök

Cékla és feketeretek

Tudom, hogy most medvehagymáról, kucsmagombáról meg hasonló csodálatos kincsekről illik írni, hisz most van szezonjuk, minden friss és rendelkezésre áll, csak ki kell menni az erdőre, patak partjára, és ontja fokhagymás illatát e csodás gyógynövény - magam is megszedtem már az idei évre valót...Ám most mégis két olyan csoda-élelmiszerről írnék pár sort, ami se külsejében, se "marketingjében" nem kapja meg a méltó elismerést, pedig szervezetünk számára még így az áprilisi zöldnövény-tobzódás idején is fontos élelmiszerként fogyaszthatjuk.
Cékla és feketeretek. Vajon miért teremtette a természet e két vitaminban, ásványianyagban gazdag táplálékot oly egyszerűvé, mondhatnám csúffá? Az én olvasatomban az egyszerű a célszerűt is jelenti, és a természet adta élelmi anyagokat fokozatosan ismergetve kezdem érezni, hogy a lábunk előtt hever a táplálékunk. Úgy érzem, hogy az élelmiszergyárak helyett, ha nagyon akarnánk - és a szükség is úgy kívánná - és persze ez az ősi tudás sem menne feledésbe, az ember számára terítéken van a fennmaradásához szükséges tápanyag. Ha elfogadjuk, hogy ez nem azonos a mai értelemben vett gasztronómiával, aminek én is lelkes híve, tanulója, követője vagyok.
Mitől is csúcs-élelmiszer a cékla és feketeretek? A cékláról az utóbbi idők kutatásai kimutatták, hogy vérnyomáscsökkentő hatással bír, elsősorban a belőle kipréselt lé. Magas a B vitamin tartalma, ami a vérszegénység ellen véd, valamint idegrendszerünkre is jótékony hatással bír, és ezért tumor-ellenes hatást is kölcsönöznek neki. Vízben oldódó és oldhatatlan rostokat tartalmaz, ami bélrendszerünk működését stabilizálja, és részt vesz a koleszterin és vércukorszint optimális fenntartásában. És mivel a cékla gazdag káliumban, ezért szabályozza a szívműködést és a vérnyomást is. Ezek a kutatási adatok, és a ma embere számára fontos tudni, hogy mit miért érdemes a szervezetébe bevinni. Valamikor talán nem így működött a táplálkozás: az ember ette, amit a természet elétárt, és közben rájöhetett, mi az, amihez nem érdemes nyúlni (pl. mérges gombák)
A feketeretek jótékony alkotói a mustárolaj-glikozidok és a C-vitamin. Elősegíti a gyomornedvek kiválasztását, májvédő hatású, antioxidáns. Ezek ma mind fontos étrendkiegészítőnek számítanak.
Magam is beépítem őket táplálkozásunkba és vendégeim számára is biztosítom e fontos élelmi anyagokat például a reggelikhez. Az idényzöldség számomra még áprilisban is a céklát, feketeretket jelenti, és persze beépítem falusi gasztronómiánkba a nagyon friss medvehagymát, az épp előbújó pitypangot is.



2013. április 12., péntek

Itt a tavasz - új életekkel

Miről is szól  a tavasz? Zsendülés, rügyfakadás, zeneszó, madártrilla, és új életek születése mindenhol! Erre az időpontra időzít minden élőlény, hogy szaporulatát életre hívja és ezzel is köszöntse, üdvrivalgással égbe kiáltsa az élet nagyszerűségét, örökkévalóságát, ünnepét! Nincs az a hóvihar, hosszú tél, zimankó, ami ezt az életigenlést megakadályozhatná!
Nálunk az alábbi fotók illusztálják a tavasz és az ÉLET örömét, továbbadását, ami a mi szívünkbe is belopja az ÜNNEPET: igen, élni szép és jó e Földön!
Nekem minden nap öröm, amikor az új életek felett örvendezhetem, nézhetem fejlődésüket és persze aggódhatom is értük! Öröm és bánat egy kalap alatt lészen faluhelyen, de a bánat - elhullás, betegség - is épülésünkre szolgál és az élet velejárója, ezt ne akarjuk a suba alá söpörni..

Araucana kakasom a helyzet magaslatán...Kár, hogy hangját nem tudom szétkürtölni, én egyszerűen imádom!!!

 A pici Uccu épp mostanság hagyja el a biztonságot jelentő kutyaólat és anyja nyomdokain ismerkedik a külvilág ingereivel. Egyszerűen imádnivaló! Aki már foglalkozott kölyökkutyával, az tudja, hogy miről beszélek!
Tegnap hoztuk haza a kikelt pityéket is, 20 tojásból 15 csibe rekordteljesítmény! Van köztük 3-4 kopasznyakú is, a többieknél várjuk a végkifejletet.
Vásároltunk hozzájuk 5 db 2 hetes orpington csibét is, jelenleg mindenki még infralámpa alatt melegedik és pár hétig még külön tartást igényel. Az indítótáp mellett kapnak zsenge aprított csalánt, tejsavóból készített ordát és főtt tojás reszeléket is, hogy minél előbb egészséges, jól táplált csibékként kerülhessenek be a baromfiudvarba.



És anya nyuszónk is ma reggelre adott életet új szaporulatának, a létszámot még nem tapogattam ki, de ismerve a derék mamát, minimum 9 nyuszó a fészekalj...






2013. április 6., szombat

Húsvét után tojásokról: mi is az a zöld tojás?






Aki egy kicsit is szemfülesen nézi a fotót, annak nem nehéz rájönnie, hogy hol van elrejtve a "kakukktojás":)))?
Nos, ez nem egy nehéz találós kérdés: vajon melyik az igazi, azaz a tyúk tojta tojás?
Aki még nem látott zöld tojást, az persze elgondolkozhat a kérdésen, jó, csak egypár másodpercig:))
Igen, talált, nyertél! A zöld tojás melletti az kézműves termékünk és fából van - méghozzá egyszerre legalább háromféléből - így azt nem tojhatta se a tyúk, se a nyuszi...:))) Belegebedhetett volna!
Viszont a másik tányérkában lévő zöld tojásokat igazi tyúkocska produkálja, méghozzá nap, mint nap derekasan, nagy örömömre.
Ennek a tyúkfajtának a neve  az Araucana nevű indiánoktól származik, de ma már az egész világon elterjedtek. Rengeteg változatuk ismert formában és színvilágban is, az enyim fehér és vörös nyakú. A tartással nem igényes, azért ugyanúgy elfogadja a búzát, kukoricát, mint társai, reggel ő az első, aki a tojóládát felkeresi, azonban nem sokat teketóriázik a kotlással, hamar magára hagyja tojását. Nekem jelenleg a kakasom is ebből a fajtából származik, így kíváncsian várom a keltetés eredményét - jelenleg keltetőgép segít a szaporulatban - , hisz jó pár araucana, azaz zöld tojást is betettem a keltetőbe.
Izguljatok velem együtt: már csak pár nap, és szerencsés esetben csipogni kell a kikelt csibéknek!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails