2013. február 24., vasárnap

Mákkenyerecském - majdnem paleo

Már kb. egy éve kacsintgatok a paleo étkezés felé, hisz számomra nagyon kedvező az, hogy lehet húst enni. Falusi vendéglátóként már hosszú ideje elköteleztük magunkat vendéglátásunkban a saját "farmunkon"  előállított húsélelmiszer fogyasztására és vendégeink körében való megszerettetésére. Bátran állíthatom, hogy ez egy sikertörténet.
No de mi legyen a pékáruval? A paleo alapú étkezés kizárja a finomított liszteket, az ebből készült tésztákat az étrendből. És igazából nem nagyon tesz kivételt a teljes kiőrlésű lisztekkel kapcsolatban sem, bár az elhagyás időszakában ezekkel némileg megengedő. De hát a paleo pont attól szimpatikus, hogy nem merev, ügyesen tesz ajánlatokat az új ízek, alapanyagok megszokására.
Ezért készülök elsajátítani különböző "kenyérpótlókat" is, magamnak és a későbbiekben esetleg azon vendégeimnek is, akik a paleo étrendet követik.
Ennek egy fincsi próbája ez a mákkenyérke, ami még nem teljesen paleo, de már majdnem:))





Hozzávalók:

1/2 - 1/2 arányban graham liszt és darált mák
2 db fürjtojás
csipet só
1 kk. szódabikarbóna
víz, amennyit a szárazanyag felvesz, inkább lágyabb, galuskaszerűbb legyen a tészta.

Elkészítés:

2 óra pihentetés után sütőpapírba csomagoltam a masszát és 280 fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt sütöttem készre. Félidőben 180 fokra csökkentettem a hőmérsékletet.

És akkor egy kiemelés a tudatosvásárló.hu-ról, hogy mi is tulajdonképpen a Graham-liszt:


Graham liszt (GL 200)
A Graham liszt abban különbözik a teljes kiőrlésű liszttől, hogy a liszt szemcsemérete nagyobb. A szervezetbe jutva a szénhidrát, mivel nagy szemcseméretű, lassan szívódik fel, illetve ezzel egyidejűleg étkezés után nem alakul ki olyan hamar éhségérzet. Nem mellékes a Graham lisztben található búzacsíra-, ásványianyag-, folsav- és B-vitamin-, továbbá kálium-, kalcium-, foszfor-, magnézium-, cink- és mangántartalom sem. Jobb a tápértéke, mert magasabb a vitamin-, ásványianyag- és rosttartalma.

Fogok ilyet többször is csinálni.

2013. február 21., csütörtök

Sajttál télen - somlai borral











Egy házaspár vendégem rendelte tőlem a sajttálat az esti vacsora elkészítéséig előételnek - amit a férj prezentál szíve asszonyának.
Mivel jelenleg kecskesajtom nincs, így négyféle ,tehéntejből készített friss illetve keménysajtot kínáltam nekik a tálon : paprikás, camembert penészes, füstölt és lilahagymás ízzel.
Téli körítésként stílszerűen olívabogyót és diót kínáltam hozzá, valamint külön tányéron sült gesztenyét. Egy csepp olívaolaj és őrölt bors a tetejére: szerintetek hogy ízlett nekik?
A sajttálhoz a somlói Kántor Pincészet Remedios furmintját kínáltam, mely a Somló jellegzetes, illatos, savakban gazdag száraz bora. Gyógyító erejét már a XI. századi cisztercita rendek papjai is ismerték, hihihi.

2013. február 18., hétfő

Rendhagyó húsvéti tojás - fából

Idén nagyon korán lesz Húsvét, a kereszténység egyik - ha nem a legnagyobb ünnepe, Krisztus feltámadásának napja.
Az ünnep hagyományaihoz nagyon sok népszokás tartozik, mint például a húsvéti ételszentelés, a határkerülés - ami az ártó természeti csapásokat hivatott elrettenteni, vagy a húsvéti körmenet, amikor nagyszombaton éjféltől összegyűltek az emberek a templomban, ájtatoskodtak és hajnali harangszóra elindultak a feszülettel a temetőbe, hogy megkeressék Jézust.
A húsvéti tojás, hímes tojás a sírjából feltámadó Krisztust jelképezi. Szerelmi ajándék szerepet is betöltött, de rontás elhárító funkciója is volt a régiek hiedelemvilágában.
Idén rendhagyó, kreatív húsvéti tojással kedveskedünk az érdeklődőknek.  A Bodzás Vendégház ajándék hímestojása háromféle fából készült: feketedió- vadcseresznye- hárs, és szilva-gledícsia-hárs összetevőkkel, gyönyörű mintázattal. A csiszolt felület méhviasszal van bevonva. Tartós asztaldísz lehet, évtizedekre!






2013. február 10., vasárnap

A fürjtojásról...

Már tettem említést arról, hogy tavaly nyár vége óta elkezdtem a fürjtartást minifarmunkon. Az ötletet a madarak iránti őszinte érdeklődésem adta , de arra is gondoltam, hogy tojása - netán húsa - mint értékes alapanyag bevonása falusi gasztronómiánkba sokoldalúbbá teheti kiajánlható egészséges étkeinket.
A vásárolt fürjeknek eddig a tojását tudtam hasznosítani főztjeinkben, hisz krémleveseket dúsítottam velük, és készítettem házitésztát is fürjtojással.
A fürjtojás értékes gyógyhatása elsősorban nyersen fogyasztva érvényesül. Különböző kúrák léteznek a magas vérnyomás, a gyomorfekély, az érelmeszesedés, a vérszegénység, a cukorbetegség karbantartására, tehát nyers fogyasztása mindenképpen gyógyír. Aki ettől ódzkodik, az természetesen fogyaszthatja a hagyományosan elkészített formákban is - rántotta, tükörtojás, buggyantott tojás stb. - számolva azzal, hogy legértékesebb tulajdonságai hő hatására némileg elvesznek.




Felfrissíti, fiatalítja a szervezetet. Japánban állítólag mindennapos a fogyasztása, stresszoldásra az egyik legkitűnőbb szernek tartják, a nemi vágy fokozásáról már nem is beszélek:)) Fogyasztása ajánlható mindemellett magas vitamintartalmának és alacsony koleszterinszintjének köszönhetően is. Kipróbálásra mindenképpen ajánlható, és a Bodzás Vendégház étlapján is  találkozhatnak a vendégek e sokoldalú, egészségünkre jótékonyan ható tojástermékkel.
És pár szó a fürjekről is.
Az általam tartott madárka az ún. japánfürj v. gazdasági fürj, ami nem azonos a hazánkban is előforduló költöző madárral, amely egyben védett madár is és természetvédelmi értéke 50.000,-Ft.
A japánfürjet kizárólag tenyészetekben tartják húsa illetve tojása miatt. A mi körülményeink között egyelőre egy húsztagú társaság éldegél, és várjuk velük a tavaszt,  az új tojástermelő időszakot.


2013. február 6., szerda

Képriport az 1. Gannai Disznóölésről

Nos, a nevet én adtam a rendezvénynek, azonban elhangzott, hogy e nemes tevékenységből hagyományt szeretne teremteni a falu, így méltán megilleti a sorszám az elsőt.
Az időjárás ugyan nem volt szerencsés, hisz langyos, de jócskán esős idő volt egész nap, így az üstökkel-főzéssel be kellett vonulni a szűk fedett teraszra, ám ez a népes falubeli közösséget szemmel láthatóan nem zavarta. Hogy is zavarhatta volna, amikor a falusi embernek a disznó levágása-eltevése a bőséget jelentette mindig is, és ott, ahol az elkövetkező időszak betevője biztosítva volt, ugyan mit is búsult volna? Búsulni való persze ettől még akad, de az nem a disznóölés idejére van időzítve...:))

Így vigad egy kis közösség télvíz idején, egy disznóvágás ürügyén:










A Bodzás Vendégház portékái közül az alábbiak kerültek a közösbe: a kekszmintázóval készült kakaós és gyömbéres keksz, hájas pogácsa (stílszerűen), és házi pálinka (jótétemény), ahogy a visszajelzésekből kiderült...:)))






Remélhetőleg jövőre újabb híradással jelentkezhetünk a Bakonyaljáról, bár a helybeli cocaközösség ebbéli igyekezetünket  nem biztos, hogy osztja...






LinkWithin

Related Posts with Thumbnails