2013. szeptember 12., csütörtök

Gombás-szőlős sertéssült

Szeptember eleje...A mérgeszöld lombkoronák közt itt-ott már elővillan az ősz aranyló sárgája, de még a zöld az uralkodó. Este jótékony eső itatta a nyár alatt kiszáradt földeket...
Alig pár napja még a Balatonban lubickoltam, imádtam-élveztem a hűs vizet a kánikulai nyárvégében.
Jól esik a mély levegővétel: most hűvös és tiszta. Beszívom, egészen az alveolusokig...
Ontja a környék a nyárvégi gyümölcsöket, lépten-nyomon barack, szilva, körte és alma kelleti magát, de még parlagon hagyott szőlőt is dézsmálhatok.
A nyuszik most nagyon jól élnek. Rengeteg gyümölcsöt szedek nekik, s már előre élvezem a tudatot, hogy finom, egészségesen táplált állatok húsából fogok sütni-főzni hamarosan...- Még ha ez így morbidan is hangzik, esetleg. Jó érzés a tudat, hogy nem antibiotikummal, tápokkal nevelt állatok húsából étkezem...
Lassan kirajzolódik előttem a mai ebéd. Kicsontozott sertésborda - gombakrém házilag - szőlő...
Adjunk hát nevet is a menünek:

Gombás-szőlős sertéssült bakonyiasan

Hozzávalók:

70 dkg kicsontozott sertéskaraj
2 ek. házi vargányás gombakrém
2 ek. tejföl
1 egész tojás
só, bors, kakukkfű
zsír, liszt
2 fürt szőlő
1 dl somlai bor

Köret: petrezselymes rizs

Az elkészítés:

A kiklopfolt hússzeleteket sózzuk-borsozzuk, lisztbe forgatva bő zsírban elősütjük. A hússzeleteket kizsírozott tepsibe rakosgatjuk, megkenjük a vargányás gombakrémmel., megszórjuk kakukkfűvel. Rávariáljuk a 2 fürt szőlőt, majd beterítjük az előzetesen elkészített tojásos-tejfölös masszával.
Aláöntjük a kb. deciliter somlait, és fóliával lezárva kb. 30 percig sütjük-pároljuk.
Közben elkészítjük a párolt rizst köretnek, megforgatjuk frissen vágott petrezselyemzöldben, és már kész is ez a gyönyörű, fiatalos-őszies étek, itt, a Bakonyalján.

Tányérra szedve


A serpenyő előkészítve

Tojásos-tejfölös öntet

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails