Tavasz vidéken - ítéletidő után

 Így nézett ki kiscsizmám a terepjárás után...

 Ő Morzsi, a hímnemű pulikutyánk, akit ideiglenesen - vagy véglegesen...? - befogadtunk, hisz ő  Bogink párja, és a megszületett kiskutya apukája... Úgy néz ki, hogy jelenleg körünkben érzi jól magát, és bocsi - de engem imád, és már többedszerre visszatér hozzánk,... szóval a gazdájával már írjuk a tulajdoni lapot...Utódját Uccunak neveztük el, és pillanatnyilag még nem nyitotta ki a szemét, no, de ha eszméletre téved...:???

  Ő Uccu!!
 Ez meg a méregdrága bála,de hát az idén csak ilyen van, örüljünk neki!

Húsvéti nyuszifront...?



Kopasznyakú őkegyelme...


Hótorlasz...meglappanva...

Boldog kapirgálók...

Latyak és tyúkocska...


Olvadás...


Négylábúak.. legértékesebbjeink...büszkeségeink

Én persze rájuk esküszöm...:))
A tavasz közepi ítéletidő elmúlt, felejtsük el. Négy napig nem tudtam úgy kimenni az udvarra, hogy ne kapaszkodjak meg a vasvillában, mert különben elvitt volna a szélvihar. Hogy a hó hányszor terített be, arról most már nem beszélünk, hisz ma végre hétágra süt a nap, langyocska meleg is van, ami segít az udvarunkban feltorlódott hórakás elolvadásában, viszont ahogy telítődik a bakancsom alatt a latyak, egyre nyilvánvalóbbá vált a hó- és szélvihar kártétele. Kerítéselemek, villanypásztordarabok úsznak a lenge tavaszi szélben, kötözés után kiáltva. Így hát szerszámoskészletet kötözök a derekamra (fejsze,, drótvágó, csípőfogó) és nekiindulok a két hektárnak. (Jó, tudom, szakavatott mosolyog a markába, hogy ez is terület?...) Pedig körbejárni, a hibákat kijavítani, a drótokat összekötözni eltelik vele a délelőtt. Közben többször elsüllyedek az agyagos cupákban, csúszok-mászok, esek-kelek a gyönyörű dombvidéken, és menet közben érzékelem, hogy a Bittva-parton újból életre kelt a védett növényként nyilvántartott tőzike, amitől minden növényvédőnek felborzolódik a szőrszála: le ne szedd! mert bünti jár érte! Eszembe sincs, más gondokon jár az agyam, pedig milyen szépen mutatna az asztalon a vázában!
Tízezerért jár a széna vidékünkön, örülünk, ha kapunk. Ma megérkezett 3 heti eleség a 2 lónak - halleluja!
Tegnap óta tojás a keltetőben, április elejére várjuk a csibéket, s reméljük, hogy a kopasznyakú, kendermagos magyar fajta majd mutatja is magát.
Kecske és gida az idén csak 10 km-es körzetben lesz,  tejüket viszont vásárolom, szóval a számomra legfinomabbnak tartott kecskesajt lesz portánkon az idén is, igaz, nem közvetlen háztáji, csak szomszéd:)) Terveimben az idén a baromfiállomány kiszélesítése szerepel, de erről bővebben majd egy másik bejegyzésben. És Malátát az idén befedeztetem, már kinéztem a lehetséges örökítőt, szóval lóirányban szeretnék elmozdulni, s ha ez összejön, ígérem, jövőre a csikóvárásról napi szinten beszámolok.
Most a pityéken a szemem, hisz a létszámukat fel akarom turbózni legalább 30-50-re, csupa kapirgálós, örömteli életet élő szárnyast akarok nevelni a fazéknak. Keresem a hápogó és gágogó népséget is, hogy a jó falusi kacsa- és liba étkeknek se legyen híja az idén.


Megjegyzések

  1. Szia Zsuzsa! Kendermagos kopasznyakú csibéket hol lehet venni? Én is nagyon szeretnék olyat a baromfiudvarba (ami egyelőre még kész sincs:-)).

    VálaszTörlés
  2. Nagyon aranyos állataitok vannak....

    VálaszTörlés
  3. Nagyon cuki a kiskutty! Az én tervem is hasonló, a baromfiállományt kell növelnünk, tyúkocskákat, kacsákat szeretnénk még. Na meg persze a baromfiudvart átépíteni. A bála nálatok is aranyárban mozog, nálunk 8 ezerért adnának penészes, elázott bálát, de az kinek kell? Még alomnak sem jó. Bízzunk a tavaszban, az én kecskéim már legelnek. Amúgy tényleg nagyon szépek az állataitok.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Idén a gannai dombokon örömködünk a kecsóknak, tejüket vásárolom a sajthoz. Idén a szárnyasokra és a lovakra koncentrálunk elsősorban, legfontosabb teendőnk lesz április-májusban Maláta fedeztetése.

      Törlés
  4. Ez a kutyanépség nagyon kedvel téged, megfigyeltem, mind nagyon ragaszkodik hozzád. A vendégeid megérkezetek a viharban?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sajnos, az összes vendégház megsínylette az ünnepi hóvihart, hiába pucoltuk ki a települést példás gyorsasággal. Szóval rajtunk nem múlt...

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Füstölt nyúlcomb

Nyúlszalámi

Feta sajt készítés