A fürjtojásról...

Már tettem említést arról, hogy tavaly nyár vége óta elkezdtem a fürjtartást minifarmunkon. Az ötletet a madarak iránti őszinte érdeklődésem adta , de arra is gondoltam, hogy tojása - netán húsa - mint értékes alapanyag bevonása falusi gasztronómiánkba sokoldalúbbá teheti kiajánlható egészséges étkeinket.
A vásárolt fürjeknek eddig a tojását tudtam hasznosítani főztjeinkben, hisz krémleveseket dúsítottam velük, és készítettem házitésztát is fürjtojással.
A fürjtojás értékes gyógyhatása elsősorban nyersen fogyasztva érvényesül. Különböző kúrák léteznek a magas vérnyomás, a gyomorfekély, az érelmeszesedés, a vérszegénység, a cukorbetegség karbantartására, tehát nyers fogyasztása mindenképpen gyógyír. Aki ettől ódzkodik, az természetesen fogyaszthatja a hagyományosan elkészített formákban is - rántotta, tükörtojás, buggyantott tojás stb. - számolva azzal, hogy legértékesebb tulajdonságai hő hatására némileg elvesznek.




Felfrissíti, fiatalítja a szervezetet. Japánban állítólag mindennapos a fogyasztása, stresszoldásra az egyik legkitűnőbb szernek tartják, a nemi vágy fokozásáról már nem is beszélek:)) Fogyasztása ajánlható mindemellett magas vitamintartalmának és alacsony koleszterinszintjének köszönhetően is. Kipróbálásra mindenképpen ajánlható, és a Bodzás Vendégház étlapján is  találkozhatnak a vendégek e sokoldalú, egészségünkre jótékonyan ható tojástermékkel.
És pár szó a fürjekről is.
Az általam tartott madárka az ún. japánfürj v. gazdasági fürj, ami nem azonos a hazánkban is előforduló költöző madárral, amely egyben védett madár is és természetvédelmi értéke 50.000,-Ft.
A japánfürjet kizárólag tenyészetekben tartják húsa illetve tojása miatt. A mi körülményeink között egyelőre egy húsztagú társaság éldegél, és várjuk velük a tavaszt,  az új tojástermelő időszakot.


Megjegyzések

  1. Én is kacsingatok a fürj tartás felé, de még nem idén és nem is jövőre. Majd ha még írsz róla akkor elolvasom.

    VálaszTörlés
  2. Üdv!
    Olvastam egy-két dolgot a fürjekről, de annyira ellentmondásosak. Az egyik azt írja, hogy nem problémásabb a tartása, mint a csirkének; a másik pedig, hogy nagyon macerás, a nyugalom kell nekik, a különleges étrend stb. Neked mi a tapasztalatod? Ill. hol néztél utána a tartási módjának? Én évek óta hezitálok irányukban, de nem merek belevágni; nem szeretném, ha tudatlanságom miatt elpusztulnának.
    üdv.KM

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves KamillaMamilla!
      Örülök érdeklődésednek, bár egyáltalán nem vagyok még szakértője a fürj-témának. Tanuló fázisban vagyok magam is:))
      Annyit azonban biztosan mondhatok, hogy legfontosabb a cél kitűzése: mit akarsz kezdeni a fürjtartással? Ezután jön a másik feladat: hogyan valósítsam meg, és minél több infó a madarakról, nálam szakavatottabb személyektől. Az interneten sok tenyésztő hirdet, én spéci azzal vagyok kapcsolatban - ha nem is napi szinten - akitől a fürjeimet vásároltam.
      Ha a csirkékhez hasonlítjuk őket, akkor azt mindenféleképpen mondanám, hogy szabadtartásban a fürj nem tartható, hisz elrepül...Szóval madárház, ketrec...A táplálása, itatása, tisztán tartása egyáltalán nem vészes, de itt jön be a fő kérdés: mire tartod őket? (hobbi vagy nagyüzem?) Mindkét terület mást kíván a megvalósításnál. Nálam a hobbi van előtérben - tehát nem a megtérülést tekintem elsődlegesnek. A tojáshozamot és a madarak csekélyke husiját beépítem vendéglátásunkba, és így a madarak reklámértékkel is bírnak...

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Füstölt nyúlcomb

Nyúlszalámi

Feta sajt készítés